Alleen zware devaluatie kan Japan nog redden

Op de valutamarkten steekt de speculatie over een devaluatie van de yen regelmatig de kop op. Steeds meer economen geloven dat het land de komende problemen alleen maar kan vermijden door de eigen munt te laten devalueren.

Half werk valt dan ten sterkste af te raden, een devaluatie met 40% lijkt noodzakelijk. Alleen een zware devaluatie kan Japan inderdaad nog redden, want het land van de rijzende zon zinkt steeds dieper weg in het moeras.

Geconfronteerd met deflatie, ziet de overheid de belastinginkomsten krimpen. Die inkomsten kunnen alleen maar stijgen door de economie te laten groeien.

Devaluatie kan BBP met 2 tot 3% doen groeien

Een devaluatie van de yen met 40% ten opzichte van onder andere Duitsland en Zuid-Korea is noodzakelijk om de Japanse economie opnieuw concurrentieel te maken.

Zo’n devaluatie kan het BBP met 2 tot 3% doen groeien, groei die noodzakelijk is om de belastinginkomsten weer te doen stijgen.

De Bank of Japan probeert de koers van de yen te doen dalen door zijn balans te verlengen. Eigenlijk doet de centrale bank hetzelfde als haar Europese en Amerikaanse tegenhangers, namelijk een politiek van monetaire verruiming voeren.

Ze print meer yens, maar die blijven grotendeels in Japan zelf en doen alleen de snelheid van het geld in omloop vertragen. De strategie die door de Bank of Japan heeft gevoerd, heeft tot dusver niet gewerkt.

Op een bepaald moment zal de centrale bank dit moeten toegeven en dan is een devaluatie de enige nog mogelijke oplossing.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content