Alexis Tsipras beschouwt schuldenakkoord Griekenland als dode letter

Alexis Tsipras, de leider van de Griekse extreem-linkse SYRIZA partij, wil met zijn discours de rest van Europa veroveren. Hij scoorde merkwaardig goed bij de verkiezingen en wil nu uitgroeien tot een Europees boegbeeld van de tegenstrevers van zware begrotingsmaatregelen. Daartoe onderneemt hij een rondreis door de voornaamste Europese hoofdsteden.

Tsipras verklaarde vanmorgen voor zijn vertrek dat hij op de eerste plaats voorstander is om Griekenland in de eurozone te houden.

Daarnaast wil hij een misverstand ophelderen: de manier waarop de Europese pers hem voorstelt, is naar eigen zeggen niet de juiste. Sommige media hebben hem al uitgeroepen tot een Europese Che Guevara.

Tsipras zal bij zijn rondreis door Europa geen regeringsleiders ontmoeten, maar wel op de eerste plaats gelijkdenkenden. Daarmee wordt verwezen naar de Franse extreem-linkse presidentskandidaat Jean-Luc Melenchon en aan de Duitse Linken Klaus Ernst en Gregor Gysi.

Geen anti-Europeaan

Naar eigen zeggen is Tsipras geen anti-Europeaan, integendeel zelfs. Hij is voorstander van een verenigd Europa, maar dan wel van een Europa met veel aandacht voor de sociale cohesie.

Het huidige besparingsbeleid is volgens zijn mening een anti-Europees beleid.

Het is namelijk duidelijk dat de besparingsmaatregelen niet hebben gewerkt en dat er meer moet worden gedaan om de groei te stimuleren. Met dat doel voor ogen wil Tsipras ook de banden met Europa opnieuw aanhalen.

Alexis Tsipras verklaarde nogmaals dat het akkoord over Griekenland wat hem betreft een dode letter is, wat betekent dat hij niet van plan is er zich aan te houden wanneer hij de verkiezingen wint.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content