Alcoa bevestigt zorgen om Chinese groeivertraging

Alcoa rapporteerde vorige week dinsdag cijfers over het derde kwartaal. De resultaten van de Amerikaanse aluminiumproducent waren volgens ABN Amro iets beter dan verwacht.

Wel heeft Alcoa de groeiprognoses voor wat betreft de vraag naar aluminium verlaagd vanwege de economische groeivertraging in China. De analisten van de bank volgen het aandeel Alcoa met een houdadvies.

Alcoa boekte in het derde kwartaal een netto operationeel verlies van USD 0,13 per aandeel. Ter vergelijking: in dezelfde periode vorig jaar realiseerde het bedrijf nog een winst van USD 0,15 per aandeel.

Afgezien van bijzondere posten werd echter een winst per aandeel (wpa) van USD 0,03 neergezet; dit is volgens ABN Amro een bescheiden meevaller, aangezien analisten erop hadden gerekend dat Alcoa break-even zou draaien in het derde kwartaal (een wpa van USD 0,00).

Forse vertraging van de Chinese economie

Vanwege de forse vertraging van de Chinese economie heeft Alcoa de groeiprognoses ten aanzien van de aluminiumvraag voor 2012 verlaagd.

Waar Alcoa er eerder nog op rekende dat de vraag naar aluminium dit jaar met 7% zou toenemen, verwacht het concern nu dat de vraaggroei beperkt zal blijven tot 6%.

Wel denkt Alcoa dat de vraag naar aluminium tegen het einde van dit jaar zal aantrekken, ten gevolge van de stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid.

In termen van de wpa vormden de cijfers van Alcoa een positieve start van het kwartaalcijferseizoen. Wel bevestigen de prognoses van het bedrijf wat in de markt al gevreesd werd: de Chinese economie maakt een aanzienlijke groeivertraging door, hetgeen effect zal hebben op alle grondstoffenmarkten gedurende de tweede helft van dit jaar.

Een verbetering van de mondiale economische groeiperspectieven in 2013 is wenselijk voor zowel de cijfers als de aandelenkoers van Alcoa. ABN Amro hanteert een houdadvies voor het aandeel Alcoa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content