Alan Taylor (Morgan Stanley): “Valuta-oorlog is nog niet begonnen

Iedereen had de afgelopen dagen de mond vol over een valuta-oorlog waarin we verwikkeld zouden zijn. Volgens Alan Taylor van Morgan Stanley is die oorlog nog niet begonnen omdat één cruciale factor ontbreekt: de wraakfactor. Morgan spreekt wel van een ‘Trilemma’ in de eurozone. De politici en de centrale banken staan voor moeilijke keuzes.

Taylor: “De Braziliaanse financieminister Guido Mantega heeft onlangs de discussie geopend door openlijk te spreken van een ‘international currency war’ een valuta-oorlog die zou zijn losgebroken. Er ontbreekt echter mijn inziens één belangrijke factor in dit scenario en dat is de factor wraak. Ik geloof dus niet dat die valuta-oorlog is begonnen. Eén belangrijke speler doet in alle geval niet mee en dat is de eurozone.”

Morgan spreekt eerder van een ‘Trilemma’ waar de eurozone mee wordt geconfronteerd: “Een ‘Trilemma’ gaat nog een stapje verder dan een dilemma, er dient namelijk te worden gekozen uit drie mogelijkheden. De beleidsmakers in de eurozone worden geconfronteerd met een snelle inflow van kapitaal in de eurozone, met de noodzaak om de monetaire politiek soepel te houden en met de wens om de eigen munt niet te sterk te laten appreciëren. Het lijkt een onmogelijke opgave om deze drie zaken te combineren. We gaan dan ook van een voorzichtige monetaire politiek uit, waarbij in de eurozone een verruiming niet aan de orde van de dag is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content