Tom Simonts: ‘Het optimisme van beleggers over Agfa-Gevaert is misplaatst, van vertrouwen is nog geen sprake’

Tom Simonts (KBC) -- screenshot KanaalZ © Kanaal Z
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

De jaarcijfers van de beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert kwamen in veel opzichten boven de verwachtingen van analisten uit. Daarop stormde het aandeel ruim 20 procent hoger bij de beursopening. “Het optimisme van beleggers is misplaatst, want dit is hoogstens een rapport zonder calamiteiten. Van echt vertrouwen is nog geen sprake”, stelt analist Tom Simonts van KBC.

Agfa-Gevaert heeft in het afgelopen jaar een aangepaste bedrijfswinst (ebit, winst voor intresten en belastingen en voor reorganisatiekosten en niet-recurrente elementen) van 31 miljoen euro geboekt. Dat is meer dan de gemiddelde analistenverwachting van 19,6 miljoen euro bij Bloomberg. De omzet van Agfa lag in 2023 met 1,15 miljard euro hoger dan verwacht (1,13 miljard). Netto leed het bedrijf wel nog steeds een verlies van 101 miljoen euro, vooral door de verkoop van zijn divisie Offset Solutions.

Het nieuws raakte woensdag bekend voor de beursopening. Na een lange en moeizame periode van herstructering bij het Antwerpse bedrijf, reageerden de beleggers initieel opgetogen. Het aandeel klom ruim 20 procent tot 1,30 euro. Enkele uren later bleef uiteindelijk een stijging van 15 procent over ten opzichte van de vorige slotkoers.

Ook Tom Simonts houdt graag de voeten op de grond. “Pascal Juéry, de CEO van Agfa, sprak zelf over een overgangsjaar. Hij verwacht pas meer stabiliteit in 2025 en deze cijfers kunnen daarom ons vertrouwen niet meteen doen groeien. Agfa is veel kleiner dan enkele jaren geleden en dat maakt het bedrijf kwetsbaar. Ik begrijp dat er een zeker optimisme is over de duurzame Zirfon-membraantechnologie voor de productie van waterstof, maar de onderhandelingspositie van Agfa is zwak en zeker in landen als China zorgt dat voor moeilijkheden.”

China kent veel gecentraliseerde aankopen, maar waarom is dat zo’n probleem voor Agfa om daar een rol in te spelen?

TOM SIMONTS. “Chinese coöperatieven eisen dat Agfa zijn winstmarge verkleint in ruil voor hogere volumes. Dat zou niet noodzakelijk slecht moeten zijn voor een bedrijf als Agfa, maar dan verwachten we wel echt een ommekeer, met een positieve kasstroom en winst. Dat laat ondertussen al anderhalf jaar op zich wachten. Maar Juéry heeft altijd duidelijk gecommuniceerd dat zijn bedrijf meer tijd nodig heeft. Op dat punt zitten beleggers niet op dezelfde lijn als de CEO.”

Agfa investeert dit jaar in een hogere productiecapaciteit. Dat moet toch helpen om die hoge volumes aan te kunnen en de cijfers nog te verbeteren? Of moeten we vrezen dat de kosten hierdoor zullen oplopen in 2024?

SIMONTS. “Op dit moment is de traditionele business nog de geldkoe, maar de echte groei moet komen van Zirfon en digital printing. Agfa heeft er al goed aan gedaan om zijn bedrijfsactiviteiten te vereenvoudigen, maar op dit moment is de afdeling radiologie nog een krimpende business. Daar moet het steeds minder afhankelijk van worden en dat is de ommekeer die het bedrijf probeert te maken.

“Agfa verwacht dit beursjaar grotendeels een voortzetting van 2023. Voor een analist zijn die gemaakte kosten an sich minder van belang, maar wel de return on investment. Dat het weegt op de nettowinst, daar lig ik niet meteen wakker van. Zirfon en digital printing zijn de slagaders van het bedrijf, dus het is zeker goed dat Agfa daarop focust.

‘Tegen de tweede jaarhelft en het begin van 2025 willen we zien dat de cashmotor weer gaat draaien en de cashflows stabiliseren. Dat zou het vertrouwen in Agfa ietwat herstellen. Pas dan is er ruimte voor positiviteit’

Tom Simonts, KBC

“Product-technisch staat het bedrijf er goed voor, maar de doelstelling moet zijn om eerst en vooral een hogere brutomarge te draaien en waarde te creëren. De nettomarge voor de activiteiten van Agfa moet minimum 10 procent halen. Tegen de tweede jaarhelft en het begin van 2025 – als de grootste kosten en onderzoek achter de rug zijn – willen we zien dat de cashmotor weer gaat draaien en de cashflows stabiliseren. Dat zou het vertrouwen in Agfa ietwat herstellen. Pas dan is er ruimte voor positiviteit.”

De radiologieafdeling van Agfa ziet dat klanten hun investeringen uitstellen. Daarmee omgaan beschouwt Pascal Juéry als zijn grootste uitdaging. Daar bent u het niet mee eens? Kunnen de verwachte renteverlagingen die zin om te investeren weer aanwakkeren?

SIMONTS. “Nee, ik ben het er niet mee eens, omdat Agfa er weinig invloed op heeft. Ik denk ook niet dat de rente een grote rol van betekenis zal spelen in dit geval, maar wel het feit dat we met een moeilijke wereldeconomie zitten en met name in China, waar Agfa moeilijkheden ervaart. Agfa verkeert in macro-economisch herfstweer. Als de rentecurve keert, zal het daar niet meteen van kunnen profiteren. Waar ik wel in geloof, is dat er bij de klanten een groeiende focus zal ontstaan voor duurzaamheid, wat in het voordeel spreekt van Zirfon en misschien ook van digital printing. Al zal die laatste afdeling vooral een groeiverhaal zijn op een langere termijn.”

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content