Agenda met bedrijfsresultaten raakt stilaan leeg

Er komen deze week nog een aantal bedrijven rapporteren, maar vandaag is het in ieder geval een kalme dag. In eigen land is er in de tweede helft van de week de trading update van Kinepolis, terwijl in Europa onder andere Boskalis en SNS Reaal met cijfers komen.

We mogen ook SBM Offshore en Zurich Financial Group niet vergeten. Vandaag kijken de beleggers op Wall Street uit naar de cijfers van Ballard Power Systems en Copper Mountain Mining, maar de interesse ligt toch vooral bij de cijfers van Home Depot. Daarnaast komen heel wat Europese bedrijven met cijfers.

Bankbalansen zijn aan het krimpen

De risico-opslag van de Barclays Corporate Investment Grade Index staat volgens Theodoor Gilissen Bankiers op het laagste niveau in het afgelopen jaar op 203 bps.

De vraag naar solide bedrijfsobligaties blijft hoog, terwijl het aanbod aan nieuwe leningen vooral in de rustige zomerperiode beperkt is.

Onlangs kwamen Wells Fargo en Proctor & Gamble naar de markt met 10-jaars obligaties in euro’s. Die werden op respectievelijk midswap +85 en ms+25 uitgegeven tegen bijbehorende rendementen van 2,7% en 2,1%.

De bankbalansen zijn aan het krimpen. Dit heeft volgens Theodoor Gilissen Bankiers ook effect op het beroep dat banken op de kapitaalmarkt doen.

Onderzoek van BNP Paribas laat zien dat in het jaar tot nu toe USD 88 mrd meer is afgelost dan er aan nieuwe senior obligaties is uitgegeven door banken.

In heel 2011 was dit nog USD 20 mrd. Voor Europa bedraagt dit verschil tot en met juli Eur 188 mrd. Deze technische factor is mede de oorzaak van de relatief sterkere verkrapping in risico-opslag van financials ten opzichte van industriële bedrijven in de afgelopen tijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content