Afschrijvingen op Griekse staatsobligaties komen Agfa-Gevaert duur te staan

De Europese beurzen noteren nog steeds in het rood, waarbij de verliezen ten opzichte van de opening verder zijn opgelopen. De Euro Stoxx 50 verliest bijna 1%, in het geval van de BEL 20 loopt het verlies op tot meer dan 1%. De BEL valt terug onder het niveau van 2150.

Omzet Agfa-Gevaert vrijwel gelijkgebleven

De omzet van de Agfa-Gevaert Groep bleef nagenoeg stabiel ten opzichte van het eerste kwartaal van 2011. In de traditionele filmsegmenten gingen de volumes nog steeds achteruit tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar, maar recent begon de trend te verbeteren

De brutowinstmarge van de Groep herstelde kwartaal-op-kwartaal. De daling tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar is vooral het gevolg van de hoge grondstofprijzen en de volumedaling in de traditionele filmbusiness. De brutowinstmarge bedroeg 28,3 procent, tegenover 31,4 procent in het eerste kwartaal van 2011.

Als percentage van de omzet bleven de verkoop- en algemene beheerskosten nagenoeg stabiel op 19,6 procent.

De recurrente EBITDA van de Groep (de som van Graphics, HealthCare, Specialty Products en het niet-toegewezen deel) daalde van 63 miljoen euro tot 43 miljoen euro.

De recurrente EBIT daalde van 40 miljoen euro tot 21 miljoen euro.

De Groep boekte een resultaat toewijsbaar aan de aandeelhouders van de Onderneming van min 27 miljoen euro, tegenover 5 miljoen euro in 2011. De daling is vooral toe te schrijven aan de volgende elementen.

In overeenstemming met mededelingen in het kader van de publicatie van de resultaten voor het volledige jaar 2011, kwamen de reorganisatiekosten en niet-recurrente resultaten uit op een kost van 10 miljoen euro, tegenover een kost van 8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2011.

Het grootste deel van de reorganisatiekosten hebben betrekking op maatregelen om Agfa Graphics’ industriële inkjetbusiness te heroriënteren.

De nettofinancieringslasten bedroegen 30 miljoen euro, tegenover 23 miljoen euro in 2011. De verhoging is vooral het gevolg van:

– een bijkomende afschrijving op Griekse obligaties ten gevolge van het Griekse schuldherschikkingsprogramma van begin maart;

– hogere pensioenkosten ten gevolge van de boekhoudkundige berekening met een lagere disconteringsvoet.

De belastingen bedroegen 7 miljoen euro, tegenover 4 miljoen euro in het vorige jaar.

Wat zeggen de analisten?

Volgens KBC Securities gaven de cijfers van Agfa-Gevaert een gemengd beeld te zien. De visibiliteit blijft echter beperkt vanwege de volatiliteit van de zilverprijs en de zwakke macro-economische omstandigheden. Nico Melsens van KBC Securities heeft slechts een neutraal advies.

Bank Degroof merkte op dat het kwartaalbericht van Agfa-Gevaert een zwakke ondertoon had, op basis daarvan ziet 2012 er eerder zwak uit. Het advies opbouwen blijft gehandhaafd, maar het koersdoel wordt verlaagd.

Volgens ING kwam de winst van Agfa onder de verwachtingen uit, hier krijgt het aandeel slechts een neutraal advies. Agfa moest afschrijven op Griekse staatsobligaties en dat komt de koers van het aandeel duur te staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content