Zo belegt u in edelmetalen via trackers

. © Reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Een overzicht van de interessantste trackers in fysiek goud en zilver, en in mijnaandelen.

Fysiek goud en zilver

We beperken ons tot de fysieke trackers omdat die direct de prijs op de spotmarkt (onmiddellijke levering) schaduwen.

De Gold Bullion Securities ETF noteert op verschillende beurzen met telkens dezelfde ISIN-code (GB00B00FHZ82). Volgens liquiditeit en kosten is de notering op Euronext Parijs de beste keuze. De tracker houdt bijna 2,6 miljoen troy ounce goud aan en heeft 3,42 miljard dollar onder beheer.

Ticker: GBS

Beurs: Euronext Parijs

De WisdomTree Physical Gold ETF noteert met ISIN-code DE000A0N62G0 op de beurs van Frankfurt (Xetra). De jaarlijkse beheersvergoeding is een fractie lager dan bij GBS.

Ticker: VZLD

Beurs: Xetra

De ETFS Physical gold ETF is identiek aan VZLD met dezelfde uitgever en kostenstructuur, maar met een notering op Euronext Amsterdam en ISIN-code JE00B1VS3770.

Ticker: PHAU

Beurs: Euronext Amsterdam

De WisdomTree Physical Silver ETF noteert met ISIN-code DE000A0N62F2 op de Duitse Xetra-beurs. De beheerskosten liggen in vergelijking met de goudtrackers iets hoger. VZLC houdt 70,3 miljoen troy ounce zilver aan, goed voor een beheerd vermogen van bijna 1,2 miljard dollar.

Ticker: VZLC

Beurs: Xetra

Mijnaandelen

De Van Eck Vectors Gold Miners ETF (ISIN-code IE00BQQP9F84) is de Europese variant van de Amerikaanse GDX-tracker. De fysieke tracker noteert op de Xetra-beurs. De onderliggende waarde is de NYSE Arca Gold Miners-index. Die bevat 46 aandelen van grote en middelgrote goudproducenten.

Ticker: G2X

Beurs: Xetra

De Van Eck Vectors Junior Gold Miners ETF (ISIN-code IE00BQQP9G91) schaduwt de MVIS Global Junior Gold Miners Index. Die bevat 69 kleinere en middelgrote goud- en zilverproducenten, maar er zijn overlappingen met G2X. Aandelen als Kinross, Pan American Silver, Gold Fields, Sibanye, Yamana en IAMGold behoren tot beide indices.

Ticker: G2XJ

Beurs: Xetra

De iShares Gold Producers ETF van Blackrock noteert op Xetra met ISIN-code IE00B6R52036. De onderliggende index is de S&P Commodity Producers Gold index. Die is samengesteld uit 47 aandelen van goud- en zilverproducenten. De samenstelling lijkt goed op de NYSE Arca Gold Miners-index.

Ticker: IS0E

Beurs: Xetra

De UBS Solactive Pure Gold Miners ETF noteert op Xetra met ISIN-code IE00B7KMNP07. De tracker wordt uitgegeven door UBS Fund Management en de jaarlijkse beheersvergoeding is de laagste van de besproken ETF’s. De onderliggende waarde is de Solactive Global Pure Gold Miners-index. De index telt maar 22 leden en is een buitenbeentje omdat enkel bedrijven die minstens 90 procent van hun omzet uit goud halen erin opgenomen kunnen worden.

Ticker: UBUB

Beurs: Xetra

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content