Zilver blijft in deficit
Zilver doet het dit jaar beter dan de andere edelmetalen.
Eind vorige maand publiceerde The Silver Institute de jaarlijkse World Silver Survey. De belangrijkste conclusie was dat zilver vorig jaar, net als in 2013, in deficit was. Het tekort verkleinde wel van 111,9 miljoen troy ounce naar 4,9 miljoen troy ounce. Het lagere deficit komt vooral op het conto van de gedaalde investeringsvraag en de gestegen mijnproductie. Aan de vraagzijde blijft het gebruik van zilver in industriële toepassingen wel toenemen.
Zilver noteert dit jaar 7% in de plus, maar doet het daarmee wel beter dan andere edelmetalen, zoals platina en palladium. Toch moet die prestatie in het juiste perspectief worden gezien. Zilver werd vorig jaar 19,6% goedkoper, en die daling kwam boven op de tik van 35,9% die het edelmetaal in 2013 te verwerken kreeg. Daardoor bedraagt de actuele prijs van een troy ounce zilver amper een derde van het recordniveau van vier jaar geleden. Als we de volatiele investeringsvraag buiten beschouwing laten, vertoont zilver een chronisch deficit. Daarnaast is er veel onzekerheid over het niveau van de beschikbare voorraden. Vroeg of laat moet zilver, al dan niet in het zog van goud, een herstelbeweging laten optekenen.
De keuze aan hefboomproducten om op een stijging van de zilverprijs in te spelen, is heel groot. We noteren bij uitgever BNP Paribas Markets twaalf turbo’s long met zilver als onderliggende waarde waarbij de hefboom schommelt tussen 1,7 en 15. ING biedt elf zilver sprinters long aan met hefbomen tussen 2 en 12,1. Beide uitgevers bieden ook een variant op die klassieke hefboomproducten aan, waarbij de stoploss en het financieringsniveau samenvallen en er dus een hogere hefboom maar dus ook een hoger risico is (geen restwaarde). Bij BNP Paribas gaat het om tien boosters long en bij ING om negen sprinters best.
We herinneren beleggers eraan dat als onderliggende waarde de spotprice (onmiddellijke levering) als referentie wordt genomen en niet de prijs van de termijncontracten. Die kunnen licht van elkaar afwijken. Bovendien is de spotmarket de klok rond open, terwijl dat op de markt voor termijncontracten niet het geval is. We bespreken drie scenario’s met een laag, gemiddeld en hoog risico.
Zilver Sprinter long (laag risico)
Isin-code: NL0006408601
Munt: EUR
Financieringsniveau: 9,03
Referentieprijs: 16,66
Stoploss: 9,5
Hefboom: 2,2
Koers: 6,86/6,88
Deze sprinter long van uitgever ING is de meest defensieve uit het gamma met een verschil van 75% tussen de huidige zilverprijs en de stoploss. Die laatste bevindt zich onder de grens van 10 USD, een niveau dat al sinds 2008 niet meer is gehaald.
Zilver Turbo long (gemiddeld risico)
Isin-code: NL0009175215
Munt: EUR
Financieringsniveau: 12,67
Referentieprijs: 16,66
Stoploss: 13,3
Hefboom: 4,03
Koers: 3,58/3,60
Bij deze turbo long is het verschil tussen referentieprijs en de stoploss geslonken tot iets meer dan een kwart. De hefboom is wel bijna dubbel zo groot als in het vorige voorbeeld.
Zilver turbo long (hoog risico)
Isin-code: NL0010908026
Munt: EUR
Financieringsniveau: 14,24
Referentieprijs: 16,66
Stoploss: 15
Hefboom: 6,46
Koers: 2,17/2,19
Bij deze turbo long ligt de actuele zilverprijs nog slechts 11% boven het stoplossniveau. Het risico is dus aan de hoge kant, maar anderzijds kan een klim van de zilverprijs naar de niveaus van begin dit jaar een rendement van 65% opleveren.
Daarnaast zijn er ook nog een aantal trackers beschikbaar voor investeerders die verkiezen om zonder hefboom te investeren. We beperken ons daarbij tot de ETF’s die onderliggend in het fysieke metaal zelf investeren.
iShares Silver Trust
Tickersymbool: SLV
Beurs: NYSE Arca
Eerste notering: april 2006
Prestatie sinds 1/1/2015: +6,2%
Prestatie op 12 maanden: -11,5%
Prestatie op 3 jaar:-40,6%
Gemiddeld dagvolume: 6,16 miljoen
Activa onder beheer: 5,31 miljard USD
Jaarlijkse beheerskosten: 0,5%
Deze tracker van uitgever Blackrock is zowel op basis van beheerd vermogen als verhandelde volumes veruit de grootste van de zilvertracker. In de iShares Silver Trust (tickersymbool SLV) wordt zilver in fysieke vorm in de trust (een Angelsaksische rechtsvorm) ondergebracht. Daarbij vertegenwoordigt elk deelbewijs de waarde van een troy ounce (31,1 gram) fysiek zilver. Vanwege de beheerskosten van de trust is er wel een kleine afwijking met de zilverprijs. Op 2 juni bezat de trust 318,2 miljoen troy oune of 9896,4 ton fysiek zilver. Het is niet mogelijk om deelbewijzen om te zetten in het fysieke metaal.
ETFS Physical Silver Shares
Tickersymbool: SIVR
Beurs: NYSE Arca
Eerste notering: juli 2009
Prestatie sinds 1/1/2015: +6,7%
Prestatie op 12 maanden: -11,2%
Prestatie op 3 jaar:-40,2%
Gemiddeld dagvolume: 75000
Activa onder beheer: 297,9 miljoen USD
Jaarlijkse beheerskosten: 0,3%
Deze tracker van uitgever ETF Securities werkt volgens hetzelfde principe als SLV maar kwam enkele jaren later op de markt. Daardoor zijn zowel de volumes als de activa onder beheer bij de ETFS Physical Silver Trust (tickersymbool SIVR) een maatje kleiner. SIVR kan zich wel onderscheiden met lage beheerskosten van amper 0,3% op jaarbasis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier