Zet het Braziliaanse herstel door?
Na een dramatisch periode met een zware economische recessie en een diepe politieke crisis is Brazilië terug aan de beterhand en behoort de Braziliaanse beurs tot de best presterende aandelenmarkten van 2016. Gaat dit blijven duren?
Brazilië is dit jaar een van de best presterende aandelenmarkten. De grootste aandelenindex van het land, de Bovespa, klom dit jaar al bijna een derde hoger. Het zou iets te eenvoudig zijn om dit enkel te herleiden tot de Olympische Spelen in Rio, al speelde deze factor uiteraard wel mee. Tegelijk kampt Brazilië ook met politieke schandalen, een negatieve groei, een oplopende schuld en een hoge werkloosheid.
Machtswissel
Anderzijds zijn er ook indicaties dat een en ander ten goede aan het keren is. Na een grootschalig corruptieschandaal werd de zittende presidente Dilma Roussef afgezet en opgevolgd door interim-president Michel Temer. Roussef en haar voorganger Lula da Silva worden ervan beschuldigd hun kiescampagne te hebben gefinancierd met overheidsgeld. De voormalige leiders gaan ook niet vrijuit in het witwas- en corruptieschandaal bij Petrobras. De Braziliaanse economie zit in een zware recessie door lagere grondstofprijzen en een dalende Chinese vraag. Het bruto binnenlands product (bbp) daalde in het tweede kwartaal met 3,8% op jaarbasis, de zesde opeenvolgende achteruitgang. In het eerste kwartaal was de krimp met 5,4% nog groter. Het IMF voorspelt voor 2016 een achteruitgang met 3,3% tegenover 3,8% vorig jaar.
De verhouding tussen schuld en bbp is intussen opgelopen tot bijna 70%. Dit mag dan misschien niet al te hoog lijken in vergelijking met pakweg Japan of Griekenland (of België), maar door de hoge rente (14,3%) is deze schuld wel duur om te financieren. Bovendien baart vooral het tempo waarin de schuld oploopt zorgen. In 2010 bedroeg de schuld/bbp ratio nog maar 50%. Door de recessie is de werkloosheid in het tweede kwartaal opgelopen naar een recordniveau van 11,6%.
Economisch herstel
Uiteraard is er ook positief nieuws. De macro-economische indicatoren stabiliseren. Zo klom de industriële productie dit jaar al vijf maanden op rij en de investeringen namen voor het eerst in tien kwartalen opnieuw toe. Ook de inflatie, gemeten volgens de index van de consumentenprijzen, begint stilaan te dalen. In oktober vorig jaar bedroeg die nog meer dan 10% maar deze zomer viel het cijfer terug naar 8,7%. Het IMF verwacht voor 2017 een verdere daling naar 6%. De officiële inflatiedoelstelling van de overheid bedraagt 4,5%, dus er is nog werk aan de winkel. De rente noteert sinds juli 2015 ongewijzigd op 14,3%. Analisten menen dat er stilaan ruimte komt voor een renteverlaging omdat het met de inflatie de goede kant op gaat. Een renteverlaging zou ruimte moeten creëren voor hogere consumentenbestedingen. Bovendien is er de hoop dat de nieuwe leiders structurele hervormingen zullen doorvoeren, al wordt dit moeilijk zonder onpopulaire maatregelen te nemen.
We bekijken de twee grootste trackers om in Brazilië te investeren in detail.
iShares MSCI Brazil Capped ETF
Tickersymbool : EWZ
Beurs : NYSE Arca
Eerste notering : juli 2000
Activa onder beheer : 3,77 miljard USD
Gemiddeld volume : 21,9 miljoen
Prestatie sinds 1/1/2016 : +59,7%
Prestatie op 12 maanden : +46,9%
Prestatie op 3 jaar : -28,4%
Jaarlijkse beheerskost : 0,62%
Deze tracker uit de iShares-productlijn van uitgever BlackRock is de grootste (gemeten volgens activa onder beheer) en ook de meest liquide om in Braziliaanse aandelen te investeren. De ETF met als tickersymbool EWZ schaduwt de prestatie van de MSCI Brazil 25/50-index. Die telt 62 bedrijven waarbij de tien grootste participaties een gezamenlijk gewicht van bijna 54% hebben. Geen enkele individuele participatie kan een hoger gewicht hebben dan 25%. Bovendien mag de som van alle participaties met een gewicht groter dan 5% de 50% niet overschrijden. Deze maatregelen zijn er om de spreiding te garanderen. De financiële sector heeft met 35% het hoogste gewicht, gevolgd door consumentenbedrijven (23%) en energie (13%). De jaarlijkse beheerskost is met 0,62% op jaarbasis aan de hoge kant maar voor een emerging market ETF is dit nog aanvaardbaar.
De topvijf van EWZ is als volgt samengesteld:
1. Itau Unibanco Holding
2. Ambev
3. Petrobras
4. Bank Bradesco
5. Brasil Foods
iShares MSCI Brazil Capped ETF
Tickersymbool : FBZ
Beurs : NYSE Arca
Eerste notering : april 2011
Activa onder beheer : 119,4 miljoen USD
Gemiddeld volume : 192000
Prestatie sinds 1/1/2016 : +56,8%
Prestatie op 12 maanden : +47,4%
Prestatie op 3 jaar : -30,6%
Jaarlijkse beheerskost : 0,8%
Deze tracker van uitgever First Trust noteert nog maar sinds vijf jaar en is daardoor op alle vlakken een maatje kleiner dan EWZ. De ETF met tickersymbool FBZ schaduwt de prestatie van de Nasdaq Alpha DEX Brazil-index. Die telt 54 bedrijven waarbij de tien grootste participaties een gezamenlijk gewicht van bijna 35% hebben. De samenstelling is anders dan de MSCI Brazil-index. Het hoogste gewicht is hier voor de nutsbedrijven, met een aandeel van 26%. Daarna volgen de consumentenbedrijven (24%) en energie (13%). Ondanks de andere samenstelling zijn de rendementen van FBZ zowel op de korte als op de langere termijn erg gelijklopend met EWZ. De jaarlijkse beheerskost is met 0,8% op jaarbasis nog iets hoger dan bij EWZ.
De topvijf van EWZ is als volgt samengesteld:
1. Eletricas Brasileiras (nutsbedrijf)
2. Fleury S.A. (gezondheidszorg)
3. Tim Participacoes (telecom)
4. Itausa Investimentos (holding)
5. Energias do Brasil (nutsbedrijf)
We vermelden ook nog twee trackers die zich specialiseren in het smallcapsegment van de Braziliaanse aandelenmarkt. Het gaat om de Van Eck Vectors Small Cap ETF met tickersymbool BRF en de iShares MSCI Brazil Small Cap ETF die met tickersymbool EWZS noteert. BRF en EWZS halen sinds het jaarbegin een rendement van respectievelijk 61,5% en 69,3%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier