Valuta in 2017: Riksbank drijft Zweedse kroon omlaag
Het extreem expansieve beleid van de Riksbank heeft de Zweedse kroon naar een zesjarig dieptepunt tegenover de euro gedreven. De kans is groot dat de munt in 2017 nog verder verzwakt.
Na een groei van 4,1 procent in 2015 is de Zweedse economie dit jaar duidelijk aan het vertragen. De Riksbank, de Zweedse centrale bank, verwacht voor 2016 een groei van 3,3 procent. De vertraging is te wijten aan de zwakke bedrijfsinvesteringen, de krappe arbeidsmarkt en de lagere immigratie (een bron van nieuwe werkkrachten en consumenten). Ook het stimulerende effect van het extreem expansieve beleid van de Riksbank neemt af. In een poging de hardnekkig lage inflatie op te krikken, kocht ze via een obligatie-inkoopprogramma al bijna 40 procent van de totale markt van Zweedse overheidsobligaties.
Ondanks de hoge economische groei en het grote handelsoverschot heeft het beleid van de Riksbank de Zweedse kroon naar een zesjarig dieptepunt tegenover de euro doen zakken. Sinds begin dit jaar staat de Scandinavische munt op een verlies van 6 procent.
De economische perspectieven voor 2017
De Riksbank verwacht een verdere groeivertraging naar een naar eigen zeggen normaal niveau van 2 procent in 2017. De tekorten aan gekwalificeerde arbeidskrachten en aan land zullen de bouwsector doen vertragen. Bovendien heeft de Zweedse overheid onder druk van het toenemende populisme beperkingen op de immigratie ingevoerd. De onzekerheid over de wereldwijde groei zal op zijn beurt wegen op de bedrijfsinvesteringen. Als kleine en open economie is Zweden erg afhankelijk van de groei van zijn handelspartners, in het bijzonder de Europese lidstaten en China.
Er is groeiende bezorgdheid over de negatieve effecten van het beleid van de Riksbank. Net als in buurland Noorwegen heeft de extreem lage rente de huizenprijzen en de gezinsschulden de hoogte ingejaagd. Een crash van de vastgoedprijzen zou de privéconsumptie ineen doen stuiken.
De verwachtingen voor de Zweedse kroon
De kans is groot dat de Zweedse kroon blijft verzwakken tegenover de euro. De groeivertraging en de lage inflatie betekenen dat er voorlopig geen einde komt aan het extreme beleid van de Riksbank. De rente wordt ten vroegste in 2018 verhoogd, wanneer de bank verwacht dat de inflatie boven 2 procent zal stijgen. De Europese Centrale Bank hield haar rente daarentegen onveranderd op 0 procent en verlaagt haar maandelijkse inkopen van obligaties. Het groeiende renteverschil speelt in het voordeel van de euro. Enkel als volgend jaar naar aanleiding van de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland opnieuw vragen rijzen over de toekomst van de euro, kan de Zweedse kroon wat van zijn verlies goedmaken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier