Trackers op olie

Kies voor trackers die beleggen in aandelen van de olie- en gasindustrie.

Vorige week gingen we in op een aantal trackers om direct in te spelen op wijzigingen in de olieprijs. De conclusie daarvan was dat het investeren via termijncontracten ook een aantal nadelen met zich brengt. Het grootste probleem is de prijsstructuur van de termijncontracten. Met ruwe olie in contango is er een negatief rolrendement.

Een alternatief om in de sector te investeren, is via aandelen van bedrijven uit de olie- en gasindustrie. Net als de olieprijs zelf kregen ook de gerelateerde aandelen sinds vorige zomer een flinke tik. De S&P Energy Index was in 2014 de slechtst presterende subindex van de S&P500 en in de eerste weken van 2015 werd die trend doorgezet. Thomson Reuters voorspelde vorige maand een gemiddelde winstdaling met 25% voor de kwartaalresultaten van de geïntegreerde olie- en gasbedrijven. Voor het volledige boekjaar 2015 zou de winst zelfs gemiddeld 45% lager uitkomen dan vorig jaar.

De generale repetitie van Royal Dutch Shell was alvast niet schitterend. Het Brits-Nederlandse concern haalt het budget voor kapitaalinvesteringen met 15 miljard USD omlaag. Ook het Amerikaanse Chevron zal minder uitgeven en schort de inkoop van eigen aandelen op. Ook de dienstverlenende bedrijven delen in de klappen. We denken bijvoorbeeld aan uitbaters van olieboorplatforms en andere leveranciers van gespecialiseerde diensten aan de sector. Zo verwees de machinebouwer Caterpillar vorige week naar de lagere vraag vanuit de energiesector als oorzaak van zijn tegenvallende kwartaalresultaten.

Er bestaan verschillende trackers die het de belegger een stuk eenvoudiger maken op een gespreide manier in de olie- en gassector te beleggen. Een aantal van deze trackers specialiseert zich in bepaalde niches (bijvoorbeeld enkel exploratie en productie, enkel dienstverleners), maar we houden het bij de grootste drie ETF’s naar beheerd vermogen en liquiditeit.

Energy Select Sector SPDR Fund

Tickersymbool: XLE

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: december 1998

Prestatie sinds 1/1/2015: +1,1%

Gemiddeld dagvolume: 30,4 miljoen

Activa onder beheer: 11,3 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,16%

Top vijf

Exxon Mobil16,6%

Chevron Corp.13,6%

Schlumberger7,2%

Kinder Morgan4,5%

Conoco Phillips4%

De Select Sector SPDR is een productfamilie die uit negen ETF’s bestaat die gezamenlijk de juridische structuur van een trust hebben, een rechtspersoon naar Angelsaksisch recht. Een van die trackers is het Energy Select Sector SPDR Fund, dat met tickersymbool XLE op NYSE Arca noteert. De uitgever is het Amerikaanse State Street Global Advisors. Deze tracker is veruit de grootste in beheerd vermogen en in liquiditeit. XLE onderscheidt zich daarnaast ook met erg lage jaarlijkse beheerkosten van amper 0,16%. De tracker schaduwt de evolutie van de Energy Select Sector Index, waarvan op dit moment 44 bedrijven deel uitmaken. De index is sterk georiënteerd op Noord-Amerikaanse geïntegreerde olie- en gasbedrijven, die dus zowel actief zijn in productie als in raffinage, en 79% van de index uitmaken. De resterende 21% wordt ingenomen door dienstverlenende bedrijven.

Vanguard Energy Index Fund

Tickersymbool: VDE

Beurs: NYSE Arca

Uitgifte: September 2004

Prestatie sinds 1/1/2015: -+1%

Gemiddeld dagvolume: 670000

Activa onder beheer: 3,3 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,14%

Top vijf

Exxon Mobil22,2%

Chevron Corp.11,8%

Schlumberger6,3%

Conoco Phillips4,5%

Kinder Morgan4,2%

Deze tracker van uitgever Vanguard is, na XLE, de grootste in het segment van de olie- en gasgerelateerde aandelen. De jaarlijkse beheervergoeding ligt zelfs nog een fractie lager. Het grootste verschil zit in de onderliggende index, die veel meer gediversifieerd is. De MSCI US Investable Market Energy Index telt niet minder dan 169 bedrijven. Net zoals bij XLE zijn de geïntegreerde olie- en gasbedrijven dominant. Dienstverleners aan de oliesector staan in voor 16% en bedrijven die actief zijn in de opslag en het transport van aardgas tekenen voor 10%. Opmerkelijk is dat we bij de top vijf identiek dezelfde bedrijven terugvinden als bij XLE, zij het in een iets andere volgorde en met een verschillend gewicht.

SPDR Oil & Gas Exploration & Production ETF

Tickersymbool: XOP

Beurs: NYSE Arca

Eerste notering: juni 2006

Prestatie sinds oprichting: +7,3%

Gemiddeld dagvolume: 10,8 miljoen

Activa onder beheer: 1,6 miljard USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,35%

Top vijf

Royal Dutch Shell A27,7%

BP14,9%

Total14,5%

ENI10%

BG Group9,7%

Deze tracker met tickersymbool XOP wordt eveneens uitgegeven door State Street. De onderliggende index is de S&P Oil&Gas Exploration&Production Select Industry-index. Die telt 82 bedrijven die bij elke herweging op kwartaalbasis allemaal hetzelfde gewicht toebedeeld krijgen. In tegenstelling tot bij XLE en VDE maken geïntegreerde energiebedrijven slechts 5% van de index uit. Bij XOP zult u dus tevergeefs zoeken naar grote namen als Exxon of Chevron. Exploratie- en productiebedrijven staan in voor 78% van de index, gevolgd door raffinage en marketing met 17%.

De drie besproken ETF’s focussen op de Amerikaanse olie-industrie. Op de Duitse beurs noteert ook een tracker die de koersevolutie van de grootste Europese aandelen in de olie- en gassector schaduwt. Het gaat om de iShares Stoxx Europe Oil&Gas ETF van uitgever BlackRock. Deze ETF noteert sinds juli 2002 met als ISIN-code DE000A0H08M3. De jaarlijkse beheervergoeding van de tracker bedraagt 0,43%.

Partner Content