Soft commodities (2)

Katoen en koffie kunnen de komende maanden een kansrijke belegging zijn. Investeerders kunnen daarop inspelen met hefboomproducten en trackers.

We legden vorige week uit waarom katoen de komende maanden een kansrijke belegging kan zijn. Investeerders kunnen daarop inspelen met hefboomproducten en trackers. Commerzbank heeft vijf turbo’s long op katoen in het gamma die noteren op Euronext en waarvan de onderliggende waarde telkens het termijncontract is voor de levering in december.


Cotton Future Turbo long (laag risico)

Isin-code: DE000CN6JHU1

Munt: EUR

Financieringsniveau: 0,45

Referentieprijs: 0,67

Stoploss: 0,46

Hefboom: 2,9

Koers: 2,07/2,1


Deze turbo long is de meest defensieve uit het aanbod met een verschil van 45% tussen de stoploss en de referentieprijs. Het risico ligt vrij laag, maar toch is de hefboom al interessant.


Cotton Future Turbo long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CR6X767

Munt: EUR

Financieringsniveau: 0,52

Referentieprijs: 0,67

Stoploss: 0,54

Hefboom: 4,3

Koers: 1,39/1,42


Bij deze turbo long is het verschil tussen de katoenprijs en de stoploss teruggelopen naar 24%, wat nog altijd een vrij comfortabele marge is. De hefboom is opgelopen naar meer dan vier.


Cotton Future Turbo long (hoog risico)

Isin-code: DE000CN6LCB8

Munt: EUR

Financieringsniveau: 0,60

Referentieprijs: 0,67

Stoploss: 0,61

Hefboom: 7,9

Koers: 0,73/0,76


Dit is de meest agressieve turbo long uit het aanbod van Commerzbank met een stoploss die zich amper 10% onder de actuele katoenprijs bevindt.

Bij de trackers vinden we twee exchange traded notes (ETN’s) uit de iPath productfamilie van uitgever Barclays. Het gaat om achtergesteld schuldpapier met een looptijd van 30 jaar.


iPath Bloomberg Cotton ETN

Tickersymbool: BAL

Beurs: NYSE Arca

Isin-code: US06739H2711

Uitgifte: juni 2008

Prestatie sinds 1/1/2016: +3,4%

Prestatie op 12 maanden: -1,6%

Prestatie op 3 jaar: -20,4%

Gemiddeld dagvolume: 10000

Activa onder beheer: 16,7 miljoen USD

Jaarlijkse beheerkosten: 0,75%


Deze ETN met tickersymbool BAL heeft als afloopdatum april 2038. De onderliggende waarde is de iPath Bloomberg Cotton Subindex die de prijsevolutie van het katoentermijncontract schaduwt. Een alternatief voor BAL is de iPath Pure Beta Cotton ETN met tickersymbool CTNN van dezelfde uitgever. Die volgt de Barclays Capital Cotton Pure Beta-index die de investering spreidt over verschillende termijncontracten. Dat is in theorie beter, om het contangonadeel te compenseren, waarbij termijncontracten met een latere afloopdatum duurder zijn. Beleggers moeten echter wel rekening houden met een lage liquiditeit van amper 1000 stuks per dag.


Koffie: opmars gestart

De koffieprijs viel begin dit jaar terug naar het laagste niveau in meer dan twee jaar. Sinds een aantal weken is de prijs van een pond koffie aan een opmars bezig. Het arabicatermijncontract op de ICE Futures US-grondstoffenbeurs werd in juni 20% duurder. Dat is de grootste stijging op maandbasis sinds februari 2014. De wereldwijde koffiemarkt heeft een aantal problemen aan de aanbodzijde. Zo heeft de aanhoudende droogte in Brazilië er tot een vertraging van de oogst geleid. De opbrengst zal wel in lijn van de verwachtingen liggen.

In Vietnam voorspelt een langer dan gemiddelde droogteperiode en een tragere start van de moesson een lagere opbrengst. In Colombia, samen met Brazilië de belangrijkste arabica-producent, wordt dan weer gevreesd voor het La Niña-weerfenomeen dat na een lagen droge periode voor te veel neerslag op korte termijn zou kunnen zorgen.

Aan de aanbodzijde verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) voor het seizoen 2016-2017, dat start in oktober, een wereldwijd koffieverbruik van 150,8 miljoen zakken (van 60 kilogram), het hoogste cijfer ooit. Dat zou een stijging betekenen met 1,2% tegenover 2015/2016. De instelling verwacht een recordhoge koffieconsumptie in onder meer de Verenigde Staten, China, Japan en India. Nog volgens het USDA zullen de voorraden na komende oogstseizoen terugvallen naar het laagste niveau in vier jaar. Rabobank verwacht voor 2016-2017 een aanbodtekort van 2,2 miljoen zakken. De International Coffee Organisation (ICO) schat dat deficit zelfs nog iets hoger in.

Inspelen op een hogere koffieprijs kan, net als bij katoen, eveneens via hefboomproducten en trackers. Commerzbank biedt zes turbo’s long aan met het septembertermijncontract als onderliggende waarde met hefbomen tussen 2,6 en 9. De spread blijft beperkt tot 1 eurocent.


Coffee Future Turbo long (gemiddeld risico)

Isin-code: DE000CR9SH31

Munt: EUR

Financieringsniveau: 1,07

Referentieprijs: 1,47

Stoploss: 1,1

Hefboom: 3,6

Koers: 3,63/3,64


Bij deze turbo long met gemiddeld risico noteert de koffieprijs ruim een derde boven de stoploss. Er noteren nog drie turbo’s met een hogere hefboom voor wie meer risico wil nemen en twee turbo’s met een kleinere hefboom voor defensievere beleggers.

Bij de trackers zijn er net als bij katoen ook twee producten uit de iPath-productfamilie van Barclays beschikbaar. De iPath Bloomberg Coffee ETN met tickersymbool JO is veruit de grootste op het gebied van de activa onder beheer (ruim 200 miljoen USD) en liquiditeit (gemiddeld 30.000 stuks per dag)

De onderliggende waarde is de iPath Bloomberg Total Return-index, die de prijsevolutie van het referentietermijncontract op koffie schaduwt. De iPath Pure Beta Coffee ETN met tickersymbool CAFE zit echter wel geavanceerder in elkaar omdat niet de prijs van één enkel termijncontract wordt geschaduwd maar wel van verschillende termijncontracten met een verschillende afloopdatum. CAFE is een stuk kleiner dan JO met amper 7 miljoen USD activa onder beheer en een gemiddeld dagvolume van 5000 stuks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content