Sociedad Quimica y Minera (SQM)

Uniek mineralenbezit

Sociedad Quimica y Minera de Chile (met ADR-notering op beurs van New York; ticker SQM) betekent vrij vertaald het ‘Chemie- en Mineralenbedrijf van Chili’. Met Potash Corp. (32%) kennen we meteen een belangrijke aandeelhouder (waarde van 7% beurskapitalisatie Potash). De basis is een uniek bezit aan mineralen in twee noordelijke Chileense provincies. De Atacama Salt Desert (zoutwoestijn) bevat vooreerst ongeëvenaarde hoeveelheden aan caliche (afgeleid van ‘cachi’, zout), een mineraal dat hoge concentraties nitraten en jodium bevat, die 2 tot 3 meter onder het woestijnoppervlak kunnen worden teruggevonden. Hier vinden we de grootste reserves ter wereld aan jodium en natriumnitraat. Daarnaast zijn er de ‘salar brines’ (‘brine’ is pekel, water dat bijna verzadigd is met zout), die de grootste bekende concentraties aan lithium en kalium bevatten. Van die natuurlijke bron kan men onder meer kaliumchloride, kaliumsulfaat en lithiumcarbonaat produceren.

Die omvangrijke voorraden geven SQM het wereldmarktleiderschap in drie niches. Het heeft 48% van de wereldmarkt in gespecialiseerde mestplantenvoeding (SPN; voor tomaten, pepers, mango, druiven). Die divisie stond in de eerste negen maanden van vorig jaar voor 35% van de omzet en 27% van de brutomarge. Daarnaast bezit SQM 28% van de wereldmarkt voor jodium en derivaten, goed voor 17% van de omzet en 15% van de brutomarge. Er zijn veel toepassingen in de farmacie, medische beeldvorming (X-ray contrast). De jongste jaren is wel sprake van druk op de prijzen en dus op de marges.

Tot slot is er het wereldleiderschap in lithium (27% wereldmarktaandeel; 10% van de omzet en 15% van de brutomarge), een groeimarkt, vooral door steeds meer toepassingen in batterijen. De markt verdrievoudigde de voorbije vijftien jaar van afgerond 50.000 naar 150.000 ton per jaar en het marktaandeel van SQM is bijna verdubbeld. Een nieuw groeisegment wordt gevormd door hybride en elektrische wagens.

Zeker vermeldenswaard is ook nog het tweede luik van het meststoffenverhaal, het Potash-deel, met kaliumchloride (MOP) en kaliumsulfaat (SOP) met 28% van de omzet en 25% van de brutomarge. Over Potash Corp. kon u vorige week (zie IB 6B) nog lezen dat het weer snor zit, na de averij vorig jaar door het opblazen van het exportkartel BPC door Uralkali, wat flink wat prijsdruk in de sector veroorzaakte. Tot slot en voor de volledigheid zijn er de industriële nitraten (5% van de omzet en 7% van de brutomarge).

De geografische omzetspreiding is prachtig verdeeld met afgerond een kwart Noord-Amerika, een kwart Zuid-Amerika, een kwart Europa en een kwart Azië. Na een steile opmars, met een stijging van de omzet tussen 2009 en 2012 met circa 70% en vrijwel een verdubbeling van de nettowinst (+90%) in dezelfde periode (van 340 miljoen naar 649 miljoen USD) kende de groep door de aangehaalde, stevige prijsdruk bij jodium en potash een moeilijk anderhalf jaar, waarin de omzet met 20% terugliep en de marge daalde van 46 naar 37%. In het derde kwartaal van vorig jaar zagen we voor het eerst een margeherstel tot 39,6%. Het SQM-aandeel, dat vandaag 40% lager staat dan de piek in 2011, verrekent minder dan 16 keer de verwachte winst 2015 en minder dan 10 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda). Een onterechte korting tegenover de meststoffengiganten, gezien enkele unieke marktposities.

Conclusie

We starten de opvolging van SQM met een positief advies. Meer zelfs, het aandeel mag meteen naar de Inside Selectie op basis van de verwachting dat 2014 de winstbodem is en de koers klaarstaat om de weg naar boven terug in te slaan.

Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content