Prijs ijzererts blijft stijgen

Er komt maar geen einde aan de prijsstijging van ijzererts. Beleggers moeten er rekening mee houden dat de prijs al veel positief nieuws verrekent, ondanks het aanhoudend krappe aanbod.

Er komt voorlopig geen einde aan de opwaartse prijstrend van ijzererts. Die startte begin dit jaar na het ongeval bij de Brucutu-mijn van het Braziliaanse Vale. De voorspelde prijscorrectie kwam er nadien niet. Integendeel: op de Chinese Dalian Commodity Exchange klom de ijzerertsprijs in het voorbije tweede kwartaal met 47 procent. Het was de grootste prijsklim sinds het laatste kwartaal van 2016.

IJzererts is de basisgrondstof voor de productie van staal. Aan de vraagzijde bereikte de Chinese staalproductie vorige maand een nieuw record. China staat in voor de helft van de wereldwijde productie én de wereldwijde vraag naar staal. Analisten verwachten voor 2019 gemiddeld een aanbodtekort van 100 miljoen ton ijzererts. Dat wordt enerzijds gecompenseerd door de hogere lokale productie in China, maar vooral door de voorraden. Op korte termijn zal de aanbodzijde van ijzererts krap blijven.


Lagere Braziliaanse productie

Vale kreeg intussen de toestemming om de getroffen Brucutu-mijn terug op te starten. Dat neemt niet weg dat de Braziliaanse output structureel zal afnemen door de toegenomen veiligheidsmaatregelen, die nieuwe dambreuken moeten vermijden. Australië is niet in staat de lagere productie op korte termijn te compenseren. Het westen van Australië werd dit voorjaar getroffen door hevige tropische cyclonen en er was een brand bij de haveninfrastructuur van East Intercourse Island in Pilbara. Dat bracht Rio Tinto ertoe zijn productieprognose voor 2019 neerwaarts bij te stellen naar 320 tot 330 miljoen ton, tegenover de eerdere verwachting van 333 tot 343 miljoen ton. Een productiecijfer aan de onderkant van die nieuwe vork zou een daling tegenover 2018 betekenen.

Rio Tinto is de enige grote ijzerertsproducent die nog over voldoende capaciteit beschikt om zijn productie uit te breiden. Zonder rekening te houden met de impact van natuurgeweld moet vanaf 2021 een output van 360 miljoen ton mogelijk zijn. Dat is ongeveer 10 procent meer dan het huidige productievolume.


Veel positief nieuws

Beleggers moeten er rekening mee houden dat de ijzerertsprijs al veel positief nieuws verrekent, ondanks het aanhoudend krappe aanbod. Dat geldt bij uitbreiding ook voor de beurskoersen van grote aanbieders zoals Rio Tinto en BHP Billiton, die op meerjaarse hoogtepunten noteren. Toch is het weinig waarschijnlijk dat de ijzerertsprijs op korte termijn zal instorten. Dat is ook niet het geval voor de koersen van de mijngroepen. Die genereren hoge kasstromen en zullen deze zomer hun dividenden vrijwel zeker verhogen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content