Perspectieven voor granen verbeteren

De prijzen van tarwe en mais zijn teruggevallen tot dieptepunten die ze in geen jaren hebben bereikt. Het risico dat ze nog verder terugvallen, is beperkt. De speculatieve investeerders beginnen hun kar te keren.

De grondstoffen presteerden dit jaar al vrij goed, maar dat was vooral te danken aan de prijsstijgingen van energie en de meeste metalen. De granen deden het een stuk minder goed. De prijzen van tarwe en mais zijn dit najaar teruggevallen tot dieptepunten die ze in geen jaren hebben bereikt. De tarweprijs zakte in september zelfs tot het laagste niveau in tien jaar.

Tarwe kreunt onder een opeenvolging van goede oogsten en hoge voorraden. Rusland, Canada en de Verenigde Staten zijn de belangrijkste exporteurs van het graangewas. Rusland had dit jaar een erg goede oogst, met dank aan de milde winter. Ook in de Verenigde Staten bevinden de tarwevoorraden zich op het hoogste peil sinds het oogstjaar 1987-1988. Wereldwijd was de beschikbare tarwevoorraad zelfs nooit zo groot. De voorbije weken deed de tarweprijs enkele schuchtere pogingen om te herstellen, maar voorlopig blijft de overmacht van de sterke oogsten en de hoge voorraden te groot. De stijging van de Amerikaanse dollar was de jongste weken evenmin een hulp. De maisprijs piekte in juni, maar werd in de zomer 30 procent goedkoper.

Het evolutie van de maisprijs liep grotendeels gelijk met die van tarwe. In de Verenigde Staten, de grootste exporteur van het graangewas, zal de opbrengst per hectare dit oogstjaar een nieuwe piek bereiken. De Amerikaanse maisvoorraden waren in 29 jaar niet meer zo hoog. Onlangs verhoogde ook de International Grains Council haar prognose voor de mondiale maisproductie en de eindvoorraden.

Toch verschuift de aandacht van de markt stilaan naar de stand van zaken op het zuidelijk halfrond (voor mais) en de oogst van volgend jaar (voor tarwe). Het inzaaien van mais in Brazilië en Argentinië is gestart, maar het weerfenomeen La Niña kan ertoe leiden dat de opbrengsten lager zijn dan verwacht. Ook voor tarwe zijn er wolken aan de horizon. De prognose voor de Indiase oogst werd verlaagd, zodat het land meer tarwe moet invoeren. Ook de opbrengst in Australië, de vierde exporteur ter wereld, lijkt tegen te vallen. Europa kampt dan weer met kwaliteitsproblemen, waardoor er minder hoogwaardig tarwe is en meer tarwe voor veevoer. In de Verenigde Staten is de hoeveelheid landbouwoppervlakte voor de teelt van wintertarwe sinds 1913 niet meer zo klein.

We denken dat het neerwaartse prijsrisico voor tarwe en mais beperkt is. Gezien het erg kleine prijsverschil met mais, hebben we momenteel wel een voorkeur voor tarwe. Ook de speculatieve investeerders beginnen hun kar te keren. Begin oktober bereikte het aantal uitstaande shortposities (om in te spelen op verdere koersdalingen) een hoogtepunt. Die zijn intussen gehalveerd, blijkt uit cijfers van de Commodity Futures Trading Commission.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content