OPEC verlengt productiebeperking olie
De OPEC-vergadering in Wenen van vorige week zadelt de leden van het kartel met een dubbel gevoel op.
De OPEC-vergadering in Wenen van vorige week zadelt de leden van het kartel met een dubbel gevoel op. Enerzijds werd overeenstemming bereikt om de productiebeperkingen van begin dit jaar te verlengen. Anderzijds was de marktreactie duidelijk negatief, met een initieel verlies van 5 procent.
De uitkomst van de vergadering kwam voor de markt niet onverwacht. In aanloop naar de vergadering hadden officiële OPEC-vertegenwoordigers al over een informeel akkoord bericht. Sinds januari produceren de leden van het kartel 1,8 miljoen vaten ruwe olie per dag minder. Die afspraak, die van november dateert, liep normaal af in juni, maar is met negen maanden verlengd tot eind maart 2018. Naast de meeste OPEC-landen maakt ook Rusland opnieuw deel uit van het akkoord.
De markt had de jongste weken al geanticipeerd op een akkoord met een hogere olieprijs. Na de vergadering kwam er een sell-the-newsreactie. Omdat het herstel van het marktevenwicht, ondanks de productiebeperkingen, langer duurt dan verwacht, hadden sommige marktpartijen op meer gehoopt dan enkel een verlenging van de bestaande overeenkomst. Maar een toename van de productievermindering of een beperking van de uitvoer naar bepaalde landen bleek toch een brug te ver.
Tegengestelde belangen
OPEC en Rusland zetten vooral in op de aanbodzijde om het evenwicht tussen de vraag en het aanbod te herstellen, omdat ze die factor zelf in de hand hebben. Wellicht zal de vraag naar ruwe olie al dit jaar het aanbod overstijgen, maar dat is op zich niet voldoende voor hogere prijzen. Ook de voorraden moeten nog worden afgebouwd. Die bevinden zich nog altijd in de buurt van hun historische hoogtepunt, ondanks acht opeenvolgende weken van voorraaddalingen in de Verenigde Staten. Dat is niet het geval in Azië, het continent waar drie van de grootste vier afnemers van ruwe olie zijn gelegen. De voorraadafname in de Verenigde Staten is toe te schrijven aan de lagere invoer uit Saudi-Arabië. De uitvoer van de OPEC-landen – en dan met name de Golfstaten – naar Azië blijft wel hoog. Dat komt omdat het kartel niet te veel marktaandeel wil opgeven.
De Verenigde Staten zien hun marktaandeel op de Aziatische markt wel toenemen. De Amerikaanse productie van ruwe olie bedraagt nu 9,3 miljoen vaten per dag, of 550.000 vaten meer dan een jaar geleden. Bovendien neemt het aantal operationele boorinstallaties nog altijd toe. OPEC en Rusland willen wel een hogere olieprijs, maar die mag niet te hard oplopen om de schalieproductie niet nog meer aan te moedigen. Dat is ook de reden waarom olie zich de komende tijd meer dan waarschijnlijk blijft bewegen binnen de vrij nauwe prijsvork van de voorbije weken. Gaat de prijs richting 45 dollar, dan liggen de kansen goed voor longposities. Omgekeerd biedt olie die naar 60 dollar opstoomt, mogelijkheden om short te gaan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier