Onzekere tijden voor het Britse pond
Het Britse pond beleeft moeilijke tijden. Er is veel onzekerheid door de hangende brexitgesprekken. De markt zoekt naar meer houvast over het Britse monetaire beleid op lange termijn.
Terugblik op 2017
Het Britse pond beleeft moeilijke tijden. Er is politieke en financiële onzekerheid over de brexit, de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. De waarde van de Britse munt daalde begin dit 2017 met 7 procent, maar sinds september lijkt de bodem bereikt. We staan nog slechts 2 procent onder de koers van begin dit jaar.
De verhoging van de basisrente met 25 basispunten tot 0,50 procent van begin november zal daar niet vreemd aan zijn. Het was tien jaar geleden dat de Bank of England de rente nog eens optrok. Sinds de Britten voor de brexit hebben gestemd, is de inflatie gestegen tot 3 procent. Met de renteverhoging wil de centrale bank de inflatie inperken tot 2 procent.
De verwachtingen voor de economie
De Britse economie was in 2017 de traagst groeiende geavanceerde economie. Zelfs Griekenland en Italië konden betere cijfers voorleggen. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt van een groei van 1,7 procent, terwijl een groei van 2 procent was voorspeld. De verwachte groei voor 2018 zou slechts 1,5 procent bedragen. De economen van de Europese Commissie zijn nog pessimistischer en verwachten slechts 1,2 procent. Bij een inflatie van 3 procent voorspelt dat weinig goeds.
De Britse consumenten ontdekken dat ze met hun pond minder kunnen kopen en dat hun koopkracht achteruitgaat. Daardoor kan de Britse economische groei zelfs vertragen tot het laagste niveau sinds 2009. Een Leuvense studie van economen leert dat een harde brexit Groot-Brittannië 526.000 banen kan kosten. Er staan de Britse economie nog harde tijden te wachten.
De verwachtingen voor het pond
Ten opzichte van de euro vertoont de Britse munt signalen van herstel. Tegenover de Amerikaanse dollar noteert het pond zelfs op het hoogste niveau van de afgelopen veertien maanden. De recente renteverhoging maakt beleggingen in pond aantrekkelijker. De koersstijging van de munt is dus niet meer dan normaal. Maar de markt zoekt naar meer zekerheid over het monetaire beleid op lange termijn.
De financiële markten rekenen op meer renteverhogingen in 2018 en wellicht ook in 2019. De situatie lijkt te wijzen in de richting van een duurder pond en een renteverhoging van de Bank of England. Maar er blijft veel onzekerheid door de hangende brexitgesprekken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier