Online beleggingsfraude stijgt fors: vooral vijftigers en zestigers de dupe

Afbeelding: ChatGPT

In de eerste zes maanden van dit jaar is het aantal meldingen van online beleggingsfraude met bijna 50 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA).

Dit jaar ontving de FSMA al 1.332 meldingen van frauduleuze praktijken, terwijl dat er in de eerste helft van 2023 nog 925 waren. Het merendeel van de meldingen gaat over oplichting via tradingplatformen en cryptomunten, die een grote aantrekkingskracht blijken te hebben op nietsvermoedende beleggers.

Lees verder onder grafiek

Grafiek gevallen van beleggingsfraude | Bron: FSMA en ChatGPT

Cryptofraude

Op bovenstaande grafiek “ziet u dat cryptoactiviteiten en online tradingplatforms, de belangrijkste vormen van fraude zijn”, legt Johan Corthouts van de FSMA uit. “Daarna volgen frauduleuze kredieten en recoveryfraude. Dat is samen de top drie van illegale activiteiten.”

Met de heropleving van de cryptomarkt neemt het aantal gevallen van cryptofraude weer toe. Gwen Busseniers, de oprichter van Cryptoschool.be, wijst erop dat fraudeurs profiteren van nieuwe beleggers die tijdens een hausse snel willen instappen. Haar advies: wees alert, vooral bij sterke koersschommelingen. Vaak volgt na een snelle stijging van de bitcoin, ‘s werelds grootste cryptomunt, een correctie, waarbij winst wordt genomen. Het is cruciaal om je goed in te lezen en te vermijden dat je meegaat in beloftes van gegarandeerde winsten. Veilig beleggen begint bij betrouwbare cryptobeurzen en het bewaren van je munten in een persoonlijke wallet, want zoals het gezegde luidt: “not your keys, not your coins.” Daarnaast raadt Busseniers aan geen advertenties of socialemediaberichten te vertrouwen die aanzetten tot investeren, en wees altijd sceptisch bij zogenaamde gegarandeerde winstpercentages – als het te mooi klinkt om waar te zijn, is het dat waarschijnlijk ook.

Lees verder onder link.

Recoveryfraude

Een zorgwekkende trend is de toename van recoveryfraude – een nieuwe tactiek waarbij oplichters zich voordoen als redders die gedupeerden zogenaamd helpen hun verloren geld terug te krijgen. Het aantal meldingen van die fraudemethode steeg met maar liefst 60 procent. De FSMA verduidelijkt: “We vermoeden dat de oplichters goed weten wie ze eerder hebben opgelicht. Soms wachten ze jaren en benaderen ze de slachtoffers opnieuw, met de belofte hun geld terug te halen, maar eerst moeten ze ‘administratieve kosten’ betalen. Uiteindelijk verdwijnt ook dat geld, zonder dat er iets gerecupereerd wordt.”

Andere vormen van beleggingsfraude die steeds vaker voorkomen en om nadere toelichting vragen, zijn VASP’s en boiler rooms.

  • VASP (Virtual Asset Service Providers): dat zijn dienstverleners die handelen in virtuele activa, zoals cryptomunten. Hoewel legitieme VASP’s gereguleerd zijn, worden ze vaak misbruikt door fraudeurs om beleggers met valse beloftes en illegale activiteiten op te lichten.
  • Boiler rooms: dat zijn frauduleuze callcenters waar agressieve verkopers mensen onder druk zetten om te investeren in waardeloze of fictieve financiële producten. Ze presenteren zich als betrouwbare makelaars, maar hebben als doel snel geld te verdienen aan nietsvermoedende beleggers.

Gemiddeld 20.000 euro

De bedragen die slachtoffers verliezen, zijn eveneens fors toegenomen. Het gemiddelde verlies per fraudegeval loopt op tot wel 20.000 euro.

Opvallend is dat vooral vijftigers en zestigers het slachtoffer worden van deze oplichtingspraktijken. “Het zijn vaak mensen die hun huis hebben afbetaald en van wie de kinderen zelfstandig zijn geworden. Ze hebben daardoor meer geld om te investeren. Daarnaast ontvangen ze vaak ook een aanvullend pensioen, wat hen extra kapitaalkrachtig maakt. Oplichters weten dat, en richten zich daarom specifiek op die groep.”

Om die trend een halt toe te roepen, start de FSMA met een nieuwe campagne om mensen te waarschuwen voor de gevaren van beleggingsfraude. Daarbij lanceert de financiële waakhond ook een nieuw meldingsformulier waarmee slachtoffers eenvoudig hun ervaringen kunnen delen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content