Meststoffen zijn een groeimarkt

© Getty Images/iStockphoto

Met de Global Fertilizer/Potash ETF kunnen beleggers gespreid investeren in de meststoffenindustrie. De vraag naar meststoffen zal de komende jaren nog stijgen.

Meststoffen zijn een groeimarkt. De drijvende krachten daarachter zijn de stijgende wereldwijde vraag naar voedsel en het hogere verbruik in de chemische industrie. De wereldbevolking groeit jaarlijks met 80 miljoen mensen. Volgens de Verenigde Naties zullen tegen 2050 ongeveer 9,7 miljard inwoners onze planeet bevolken. Maar landbouwgrond is schaars en dus moet de productiviteit ervan omhoog.


Overaanbod

Bij de zogenoemde primaire meststoffen zijn er drie varianten: stikstof, fosfaat en potash of kaliumcarbonaat. Stikstofhoudende meststoffen of nitraten zijn cruciaal voor de groei van gewassen en stonden vorig jaar in voor 60 procent van de wereldwijde meststoffenconsumptie. Fosfaatmeststoffen en potash verbeteren de kwaliteit van de oogst. Met beide meststoffen gaat de zogenoemde yield of de opbrengst per eenheid landbouwgrond de hoogte in. De markt voor stikstofmeststoffen is sterk gefragmenteerd, met slechts enkele grote wereldwijde spelers en veel kleine regionale aanbieders. Bij fosfaatmeststoffen is de fragmentatie al iets kleiner. Potash daarentegen is een sterk geconcentreerde markt.

Een gebrek aan productiediscipline is het grote nadeel van een sterke fragmentatie. Daardoor heeft de meststoffenindustrie al enkele jaren te kampen met overproductie. De vraag hangt sterk samen met de inkomsten van de boeren, die op hun beurt afhankelijk zijn van de granenprijzen.


Tracker SOIL

Die situatie wekt een consolidatiebeweging in de hand. Zo wordt deze zomer de fusie tussen Potash Corp. en Agrium afgerond. Het gecombineerde bedrijf wordt de grootste aanbieder ter wereld. Door de lagere prijzen zijn de investeringen in nieuwe capaciteit de voorbije jaren wel afgenomen. Een marktevenwicht wordt ten vroegste volgend jaar verwacht.

Met de Global Fertilizer/Potash ETF (ticker SOIL) kunnen beleggers op een gespreide manier investeren in de meststoffenindustrie.


Global Fertilizer/Potash ETF

ISIN-code: US37950E4998

Beurs: NYSE

Tickersymbool: SOIL

Eerste notering : mei 2011

Activa onder beheer: 13,9 miljoen euro

Rendement sinds 1/1/2017: +2,9 %

Rendement op 12 maanden: +12,2 %

Rendement op 3 jaar: -5,6 %

Jaarlijkse beheerkosten: 0,69 %


Grootste individuele posities (op 20 juni)

1. Sirius Minerals 6,2%

2. Israel Chemicals 5,2%

3. Agrium 5,1%

4. K+S 5,1%

5. Potash Corp 5,1%


De tracker wordt uitgegeven door ETF-specialist Global X Funds en schaduwt de prestatie van de Solactive Global Fertilizers/Potash-index. Die is samengesteld uit 27 bedrijven die een belangrijke rol spelen in de meststoffenindustrie. Ook andere grote namen in de sector zoals Mosaic, Yara International en CF Industries maken er deel van uit. Het Belgische Tessenderlo valt net buiten de top tien met een gewicht van 4,7 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content