Koffie blijft volatiel (1)

De koffieprijs steeg tussen januari en april met 90%.

We hadden het dit jaar al over koffie, met een aantal long scenario’s die spectaculaire rendementen opleverden. Logisch, want een pond koffie werd tussen begin januari en eind april maar liefst 90% duurder. Sinds de top is de koffieprijs echter met ongeveer een kwart gecorrigeerd. De forse prijsstijging in de eerste maanden van 2014 viel toe te schrijven aan een uitzonderlijke droogte, gevolgd door neerslag op het verkeerde moment. Januari en februari zijn normaal vrij natte maanden, maar dit jaar bleef het een langere periode zo goed als droog.

De oogst van 2014-2015 bevindt zich nu in een beginfase en de onduidelijkheid over de impact van de droogte blijft erg groot. De koffieprijs kwam de jongste weken onder druk, na speculatie dat de Braziliaanse overheid later dit jaar een deel van de strategische voorraden op de markt zou verkopen. Maar zal niet gebeuren tijdens de oogstperiode. Daarnaast gaat het om slechts 1,6 miljoen zakken van 60 kilogram. Die geringe hoeveelheid kan het marktevenwicht niet verstoren.

Terugval als nieuwe instapkans

De voorbije maanden werden de verwachtingen voor de oogst in Brazilië al enkele keren neerwaarts bijgesteld. Vorig oogstjaar bedroeg de opbrengst nog 52,8 miljoen zakken. Tot voor enkele maanden werd voor het huidige oogstjaar zelfs nog van een nieuwe recordopbrengst uitgegaan. De recentste prognoses van private voorspellers lopen uiteen van 43 tot 46 miljoen zakken. Conab, het Braziliaanse ministerie van Landbouw, zit daar mooi tussenin met 44,57 miljoen zakken. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) is minder pessimistisch en stelt een opbrengst van 50 miljoen zakken voorop.

Hoe dan ook is de markt op dit moment erg hongerig naar rapporten over de yields of opbrengsten. Waarschijnlijk zullen die in een eerste fase tegenstrijdige informatie bevatten zodat we mogen verwachten dat de hoge prijsvolatiliteit nog een tijdje zal aanhouden. De marktreactie zal daarbij afhangen van hoe ver de nieuwe schattingen afwijken van de eerdere prognoses. De International Coffee Organisation (ICO) liet alvast weten dat alle koffieproducerende landen gezamenlijk tijdens de eerste zeven maanden van het oogstjaar 2013-2014, dat loopt van oktober tot september, 63,39 miljoen zakken hebben uitgevoerd. Dat is 4,3% minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hoewel koffie nog altijd 44% hoger noteert dan begin dit jaar, menen we dat de recente prijscorrectie overdreven is. Daarom zullen we volgende week een aantal scenario’s bekijken waarbij zowel hefboomproducten als trackers aan bod komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content