Kerngezonde groeier

Fresenius SE & Co KGaA

Het aandeel van het Duitse Fresenius SE & Co KGaA presteerde de voorbije 20 jaar veel beter dan de DAX-index: een gemiddelde jaarlijkse return van 19,8%, tegenover 9,2% voor de DAX. Een stuk van dat verhaal kennen we al sinds vorig jaar, want het bedrijf is referentie-aandeelhouder van Fresenius Medial Care (ticker FME op de beurs van Frankfurt; ISIN-code DE0005785802).

Fresenius Medical Care is een begrip in de wereld van de nierdialyse, want de absolute wereldmarktleider in apparatuur en dialysecentra. De nierdialyse is nodig om patiënten met nierfalen in leven te houden, al dan niet in afwachting van een niertransplantatie. Het aantal dialysepatiënten groeit wereldwijd in een tempo van 5 à 6% per jaar en er zijn nu 2,3 miljoen patiënten. Via een netwerk van afgerond 3250 dialysecentra kreeg Fresenius vorig jaar 270.000 patiënten over de vloer en voerde het 40,4 miljoen dialysebehandelingen uit. Fresenius Medical Care stond vorig jaar voor 54% van de groepsomzet van Fresenius SE en met 1,7 miljard bedrijfswinst (ebit) voor 55% van de groepsebit.

De tweede belangrijkste dochter is Fresenius Kabi (25% van de groepsomzet in 2013 en 30% van de groeps-ebit). Fresenius Kabi is gespecialiseerd in de behandeling en de zorgverstrekking aan chronisch en ernstig zieke patiënten door het intraveneus toedienen van generische geneesmiddelen, het uitoefenen van bloedtransfusies, infusietherapie en aanverwante medisch materiaal. Ook die activiteit kent een stevige groei door de vergrijzing, het veelvuldig patentverval (16 miljard USD tegen 2021) en het uitrollen van de productportfolio op de Aziatische groeimarkten.

Fresenius Helios (17% groepsomzet in 2013; 13% groepsebit) is het grootste operator van privéziekenhuizen in Duitsland. Eind vorig jaar bestond het netwerk uit 112 ziekenhuizen. Door de recente overname van heel wat instellingen ligt de rendabiliteit nog onder het groepsgemiddelde, maar de marge zal in principe de komende jaren verhogen. Tot slot is er Fresenius Vamed (4% groepsomzet en 2% groepsebit), een Oostenrijkse dienstverlener voor de planning, de constructie en de uitbating van ziekenhuisfaciliteiten. Tot nog toe heeft Fresenius Vamed bijgedragen in de voltooiing van ruim 600 ziekenhuisfaciliteiten in 70 landen. Vorig jaar werd voor het eerst de kaap van 1 miljard EUR omzet bereikt.

Vorig jaar was voor Fresenius SE een nieuw recordjaar, maar de groei lag wel duidelijk onder het langjarige gemiddelde. De omzet steeg vorig jaar met 5%, tot 20,3 miljard EUR (+8% tegen constante wisselkoersen; gemiddelde groei voorbije 10 jaar 11%). De ebit stagneerde op 3 miljard EUR (-1%; +1% tegen constante wisselkoersen). Het nettoresultaat klom wel met 12% (14% bij constante wisselkoersen) en overschreed de mijlpaal van 1 miljard EUR (gemiddelde groei voorbije 10 jaar +25%). De groep is voorzichtig in de vooruitzichten voor dit jaar: weliswaar 12 tot 15% omzetgroei, maar slechts 2 à 5% winstgroei bij constante wisselkoersen.

Tegen 2017 wil de groep wel circa 30 miljard EUR omzet realiseren en 1,4 à 1,5 miljard EUR nettoresultaat. Het dividend werd voor het 21ste jaar op rij verhoogd. Vorig jaar zelfs met 13%, tot 1,25 EUR per aandeel, tegenover nog 0,07 EUR in 1993. Als de algemene vergadering midden mei goedkeuring verleent, wordt het Fresenius SE-aandeel in drie nieuwe aandelen voor één bestaand aandeel. We verschuiven de opvolging van Fresenius Medical Care naar Fresenius SE.

Conclusie

Momenteel blijft het aandeel achter op de markt door de lagere winstgroei in 2013 en ook verwacht voor 2014. Waardering onder het historische gemiddelde tegen 17,5 keer de verwachte winst 2014 en ev/ebitda van 9. We nemen de groep op in de Inside Selectie in plaats van Fresenius Medical Care.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content