Kansrijke nieuwkomer

Bone Therapeutics

Bone Therapeutics kende een furieuze beursstart. De beslissing om te kiezen voor een dubbele notering, op Euronext Brussel en Parijs, was dan ook de juiste. De beleggersinteresse uit Frankrijk bleek groot en zo kon het maximaal aantal van 2,31 miljoen aandelen worden uitgegeven tegen 16 EUR per aandeel (IPO-vork 14,5 à 16,5 EUR). Hierdoor beschikt de spin-off van de ULB over voldoende middelen (ruim 40 miljoen EUR) voor de komende vier jaar.

Het bedrijf ontwikkelt botvormende celtherapieproducten voor het herstel en de preventie van botbreuken. De totale markt hiervoor is groot: 34 miljard USD en 42 miljoen patiënten in Europa, Japan en de Verenigde Staten, waarbij Bone Therapautics mikt op een, dankzij de vergrijzing, structureel groeiende subgroep van 12 miljoen patiënten. Met twee producten -Preob en Allob – lopen vijf klinische studies. Beide producten bieden het voordeel dat ze via een injectie rechtstreeks in de breukzone kunnen worden toegediend.

Preob is een autoloog (gemaakt uit beenmergcellen van de patiënt) botvormend celtherapieproduct, terwijl de allogene variant Allob wordt gemaakt uit beenmergcellen van een gezonde vrijwilliger en daardoor bruikbaar is voor meerdere patiënten. In de categorie herstel van breuken lopen drie studies. Met Preob loopt een fase IIb/III-studie (176 patiënten) voor niet-helende breuken (zware breuk die na zes maanden nog niet is genezen; 300.000 gevallen jaarlijks). Momenteel wacht die patiënten een zeer invasieve operatie met langdurig herstel. In een fase IIa-studie haalden 25 op 28 patiënten het primaire eindpunt. De resultaten voor de eerste 50% van de patiënten worden vanaf het derde kwartaal van 2016 verwacht. Rond die tijd start een fase IIb/III-studie in de Verenigde Staten.

Voor de vertraagd helende breuken (zware breuk die na drie maanden nog niet is genezen; 1 miljoen gevallen jaarlijks) loopt met Allob een fase I/IIa-studie met 32 patiënten. Momenteel worden die patiënten, afgezien van de operatie onmiddellijk na de breuk, niet behandeld (‘watch & wait’). De eerste groep van vier patiënten haalde het primaire eindpunt. De resultaten van de tweede groep van vier patiënten volgen de eerstkomende maanden. Als 12 van de eerste 16 patiënten het primaire eindpunt zouden halen (resultaten in de eerste jaarhelft van 2016), mag de studie vervroegd worden stopgezet.

Er loopt een fase IIa-studie met Allob (16 patiënten) voor lumbale vertebrale fusie, met dit jaar nog eerste, gedeeltelijke resultaten en de volledige resultaten tegen eind 2016. In de categorie preventie van breuken is het verstgevorderde programma een fase IIb/III-studie met Preob (130 patiënten) ter preventie van osteonecrose (afsterven van het botbeen in de heup; 200.000 patiënten). In de eerste helft van 2016 volgen de eerste resultaten en start een fase III-studie in de Verenigde Staten. Het bedrijf hoopt voor deze indicatie tegen 2019-2020 op de markt te zijn. Ten slotte is er een fase IIa-studie (20 patiënten) met Preob, intraveneus toegediend, tegen osteoporose – een enorme markt. De resultaten van de eerste acht patiënten volgen al in het tweede of derde kwartaal.

Conclusie

We verhogen na de koersterugval opnieuw het advies en nemen het aandeel op in de Inside Selectie. Bone Therapeutics is een koploper met veelbelovende productkandidaten voor een potentieel grote, structureel groeiende doelgroep. De klinische studies zijn niet overdreven duur en de resultaten tot nog toe zijn sterk. Bovendien verwachten we de volgende 12 tot 24 maanden heel wat studieresultaten en starten in 2016 2 fase III-studies in de Verenigde Staten. Tegelijk blijven we waarschuwen we voor het inherent hoge risico, eigen aan een belegging in een jong biotechbedrijf.

Advies: koopwaardig

Risico: hoog

Rating: 1C

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content