Is de Russische aandelenmarkt een terechte achterblijver?
De opkomende markten of ’emerging markets’ laten het in 2013 tot nog toe afweten, toch in vergelijking met de brede aandelenmarkten.
De verschillende emerging-marketindexen presteren over de eerste 5 maanden van dit jaar 20 tot 25% minder goed dan de S&P500-referentieindex. Emerging markets is een vlag die vele ladingen dekt, vandaar dat binnen deze categorie nogal wat verschillen worden opgetekend. We focussen in deze bijdrage op de underperformance die dit jaar door de Russische aandelen wordt neergezet. De verschillende trackers waarmee op de Russische aandelenmarkt kan worden ingespeeld, noteren sinds begin dit jaar 10 tot 15% lager. Dit is nog iets slechter dan het gemiddelde van de emerging markets en zelfs 25 tot 30% minder goed dan de S&P500.
Rusland is een grondstoffeneconomie. Het land is de grootste producent van ruwe olie ter wereld en, op Saoedi-Arabië na, ook de grootste exporteur. Rusland beschikt ook over de grootste aardgasreserves. Om het belang van de grondstoffenindustrie voor de economie te onderstrepen, volstaat het erop te wijzen dat energiereus Gazprom, in handen van de overheid, op zijn eentje instaat voor de helft van de staatsinkomsten. Rusland is ook een belangrijke producent van verschillende edelmetalen en industriële metalen en controleert via participaties ook een groot deel van de mondiale uraniumproductie. Het Russische bruto binnenlands product (bbp) groeide in het eerste kwartaal met 1,6%. Niet echt spectaculair, maar toch beter dan de groei in de eurozone, de belangrijkste handelspartner van Rusland. Net de slabakkende groei in euroland wordt als uitleg gebruikt om de lagere aandelenkoersen te verklaren. De industriële productie groeide in april op jaarbasis met 2,3%, na een stijging met 2,6% in maart. Voor het volledige jaar rekent de Russische regering op een bbp-groei met 2,4%. De evolutie van onder meer de olie- en gasprijzen is uiteraard sterk bepalend voor het groeicijfer.
We focussen op 4 trackers of ETF’s om op een herstel van de Russische aandelen in te spelen. De 2 belangrijkste indexen van het land zijn de Micex (Moscow International Currency Exchange) en de RTS of voluit Rossieskaja Torgovaja Sistema. De gemiddelde waardering van de aandelen uit de Micex bedraagt amper 6 keer de verwachte winst voor dit boekjaar. Toch is deze maatstaf alleen niet zaligmakend. Dit hangt samen met het (geo)politieke risico en feit dat het financieel systeem van het land door buitenlandse investeerders nog steeds niet als volledig stabiel wordt beschouwd. Toch moeten we de risico’s ook niet overroepen. Een zware crash van de energie- en andere grondstoffenprijzen is erg onwaarschijnlijk. Bovendien groeit de economie nog steeds sneller dan die van de eurozone. Rusland telt een aantal big caps die vaak ook op westerse beurzen noteren en die een hoog gewicht hebben in de indexen die de onderliggende waarde vormen van de besproken ETF’s.
Market Vectors Russia ETF (RSX)
Beleggers die via ETF’s in de Russische aandelenmarkt willen investeren, kunnen niet om deze tracker heen. De Market Vectors Russia ETF wordt uitgegeven door de bekende trackerspecialist Van Eck Global en noteert sinds april 2007 op de NYSE Arca, met als tickersymbool RSX. Het is veruit de meest liquide tracker met een gemiddeld dagvolume van 4,2 miljoen stuks tijdens de voorbije 3 maanden. De onderliggende waarde is de Market Vectors Russia-index. Die telt 48 bedrijven die ofwel op de Russische beurs noteren ofwel een groot deel van de inkomsten in Rusland genereren. De 10 grootste participaties maken gezamenlijk bijna tweederden van de index uit. Energie en materialen tekenen samen voor 60%, op een ruime afstand gevolgd door telecom (14%) en de financiële sector (11%). Naar individuele participaties toe, spannen Lukoil en Rosneft de kroon, gevolgd door detailhandelketen Magnit. De jaarlijkse beheersvergoeding van RSX bedraagt 0,62%.
Market Vectors Russia Small-Cap ETF (RSXJ)
Dezelfde uitgever bracht in maart 2011 de Market Vectors Russia Small Cap ETF op de markt, die eveneens op NYSE Arca noteert (tickersymbool RSXJ). Zoals de naam al doet vermoeden, focust deze tracker op het smallcapsegment van de Russische aandelenmarkt, al is van small caps naar ‘Belgische’ normen met een gemiddelde beurskapitalisatie van 1,9 miljard USD geen sprake. De onderliggende index (Market Vectors Russia Small-Cap Index) telt 26 bedrijven. Energie is met 27% iets minder dominant dan bij RSX. De jaarlijkse beheersvergoeding is met 0,71% op jaarbasis iets hoger dan bij RSXJ.
iShares MSCI Russia (ERUS)
Deze tracker uit de iShares-productfamilie van Blackrock (notering op NYSE Arca met tickersymbool ERUS) gebruikt de MSCI Russia 25/50 als onderliggende index. Die telt 28 leden en Gazprom, Sberbank en Lukoil zijn de 3 grootse participaties. Sectorieel staat energie in voor 50%, gevolgd door de financiële sector. De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,6%.
SPDR S&P Russia (RBL)
De SPDR trackers worden uitgegeven door State Street Global Advisors. De SPDR S&P Russia ETF noteert sinds maart 2010 op de NYSE Arca, met als tickersymbool RBL. De onderliggende waarde is de S&P Russia Capped BMI Index en de tracker kan nipt uitpakken met de laagste beheersvergoeding uit dit rijtje (0,59% op jaarbasis). De sector- en aandelenallocatie stemt grotendeels overeen met die van ERUS.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier