Interessant instapmoment
De kwartaalresultaten van het Braziliaanse Vale, de grootste ijzerertsproducent ter wereld, werden andermaal slecht onthaald.
De kwartaalresultaten van het Braziliaanse Vale, de grootste ijzerertsproducent ter wereld, werden andermaal slecht onthaald. Daardoor blijft de koers schommelen rond het laagste niveau van de voorbije vijf jaar. Vale heeft als derde mijngroep ter wereld nog wel meer pijlen op zijn boog dan enkel ijzererts, maar de basisgrondstof voor de productie van staal levert wel 72% van de groepsomzet. Net daar wringt het schoentje, want de ijzerertsprijs (spotprice voor onmiddellijke levering) is dit jaar al met iets meer dan een vijfde gedaald, tot het laagste niveau sinds september 2012. IJzererts wordt zowel verhandeld via prijscontracten op lange termijn als via overeenkomsten verbonden aan de spotprice. In dit laatste geval gaat het om contracten waarbij de definitieve prijs wordt vastgelegd op het moment van levering. In het eerste kwartaal was 41% van de contracten van dit type.
Vale is nog steeds erg winstgevend, maar de nettowinst daalde in het eerste kwartaal wel met 19%, tot 2,52 miljard USD. Ondanks recordvolumes daalde ook de omzet met 11%, tot 9,5 miljard USD. Beide cijfers lagen onder de verwachtingen. De Braziliaanse groep produceerde in het eerste kwartaal 71,1 miljoen ton ijzererts, een nieuw record en bijna 10% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de output van steenkool (1,8 miljoen ton) en nikkel (67.500 ton) was nooit eerder zo hoog. De afdeling basismetalen vormde wel een lichtpunt, want de bedrijfskasstroom of ebitda steeg met 21%, tot 549 miljoen USD.
Vooral wat nikkel betreft, zijn de vooruitzichten erg goed. Vale is, na het Russische Norilsk Nickel, de grootste nikkelproducent ter wereld. Het basismetaal werd dit jaar, tegen de trend in, al 30% duurder in anticipatie op een deficit vanaf de tweede jaarhelft. Het sentiment tegenover van ijzererts is erg negatief. Goldman Sachs verwacht voor dit jaar een overaanbod van 77 miljoen ton, en dat surplus zou volgend jaar nog verder oplopen. Aan de vraagzijde wordt verwacht dat de staalconsumptie, vooral dan in China, minder snel zal groeien of zelfs afnemen. Toch kondigde China al nieuwe infrastructuurwerken aan die de vraag naar basismetalen en staal zullen doen toenemen. Aan de aanbodzijde werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd in nieuwe productiecapaciteit, vooral in Australië, Brazilië maar ook in China zelf. Sinds vorig jaar wordt het ene na het andere project opgestart.
Bij de publicatie van de kwartaalresultaten verhoogde BHP Billiton de productiedoelstelling voor dit jaar naar 217 miljoen ton. Sectorgenoot Rio Tinto wil dit jaar 300 miljoen ton ijzererts delven en bij Vale ligt de doelstelling zelfs op 321 miljoen ton. De geplande uitbreidingen zouden de output naar 360 miljoen ton doen stijgen. Vale maakt zich sterk dat het overaanbod maar een tijdelijk fenomeen is. De Brazilianen wijzen erop dat jaarlijks ook 40 à 50 miljoen ton productiecapaciteit van de markt verdwijnt van mijnen die uitgeput of economisch niet langer rendabel zijn. De Chinese mijnen bevinden zich aan de bovenkant van de kostencurve zodat het, ondanks een lagere vraag, niet ondenkbaar is dat China meer ijzererts zal moeten invoeren in plaats van minder. Dat wordt alvast geïllustreerd door de importcijfers tussen januari en april.
Vale ontkomt niet aan de trend van lagere kapitaaluitgaven en een daling van de operationele kosten. In het eerste kwartaal werd 2,6 miljard USD gespendeerd, tegenover nog 3,7 miljard USD in dezelfde periode vorig jaar. Vale bespaarde in 2013 bijna 1 miljard USD aan operationele uitgaven.
Conclusie
Het aandeel noteert tegen amper 7 keer de verwachte winst en 1 keer de boekwaarde. Dat maakt van het huidige koersniveau een interessant instapmoment voor de lange termijn. We leggen een aankooporder en bouwen zo een eerste positie op voor de voorbeeldportefeuille.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier