Inspelen op het potentieel van India via ETF’s (II)

In deze bijdrage behandelen we drie algemene India-ETF’s, aangevuld met drie trackers die zich richten tot de niche van de Indiase smallcaps en twee gespecialiseerde ETF’s.

We bespraken vorige week in deze rubriek de – volgens de activa – twee grootste algemene India-trackers. In deze bijdrage behandelen we drie andere algemene ETF’s, aangevuld met drie trackers die zich richten tot de niche van de smallcaps en twee gespecialiseerde ETF’s. Het onderscheid is voor potentiële investeerders belangrijk, gezien het grote verschil in rendement.

iShares MSCI India ETF (INDA)

Deze ETF uit de iShares-productfamilie, uitgegeven door BlackRock, heeft sinds 2006 een hoofdnotering in Singapore, maar wordt sinds vorig jaar ook verhandeld op de NYSE, met als tickersymbool INDA. De tracker schaduwt de evolutie van de MSCI India Total Return-index. Die is samengesteld uit 73 bedrijven die samen ongeveer 85% van de Indiase aandelen omvatten. INDA is, op de vorige week besproken trackers van BlackRock en WisdomTree na, de grootste algemene India-ETF. Financiële bedrijven hebben met 25% het hoogste gewicht in de index, gevolgd door de informatietechnologie en de energiesector. Bij de grootste participaties vinden we bekende namen als Infosys, Reliance en Tata. De jaarlijkse beheersvergoeding voor INDA werd vastgelegd op 0,67% en de tracker noteert sinds begin dit jaar op een verlies van 10,5%.

iPath MSCI India Index ETN (INP)

Ook deze tracker van uitgever Barclays, die noteert met het tickersymbool INP, schaduwt de prestatie van de MSCI India Total Return-index. Het grote verschil met INDA is dat het hier niet gaat om een ETF, maar om een ETN of exchange tradeable note. Bij een ETN gaat het in hoofde van de uitgever in feite om achtergesteld schuldpapier. Er wordt dus niet geïnvesteerd in de aandelen die tot de index behoren. In de praktijk is er echter geen verschil met INDA, behalve als de uitgever failliet zou gaan. In dat geval hebben de houders van een ETN veel minder kans om nog iets te recupereren van hun inleg dan wie een ETF bezit. Voor de beheersvergoeding hoeft u het ook niet te doen, want die is bij INP met 0,89% hoger dan bij INDA.

PowerShares India Portfolio (PIN)

De ETF van uitgever Invesco is qua omvang te vergelijken met beide vorige trackers. De PowerShares India Portfolio noteert sinds 2008 op de NYSE met als tickersymbool PIN. Het belangrijkste verschil met INDA en INP ligt in de samenstelling van de onderliggende waarde. Het gaat om de Indus India-index, die 50 bedrijven bevat die zowel op de BSE Sensex als de NSE CNX Nifty noteren. De financiële sector komt in de Indus-index maar op de derde plaats met 13% en wordt voorafgegaan door energie (23%) en informatietechnologie (19%). Invesco rekent voor PIN een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,81% aan. Met een verlies van 9% sinds begin dit jaar presteert de tracker net iets minder slecht dan INDA en INP.

Market Vectors India Small-Cap Index ETF (SCIF)

Met deze tracker van uitgever Van Eck zijn we bij de smallcap-ETF’s aanbeland. De tracker noteert sinds augustus 2010 op de NYSE met als tickersymbool SCIF. Vorige zomer werd een omgekeerde split doorgevoerd, waarbij vier oude deelbewijzen werden ingeruild voor één nieuw. SCIF schaduwt de evolutie van de Market Vectors India Small Cap-index die uit 95 bedrijven is samengesteld. Het gaat om bedrijven met een gemiddelde marktkapitalisatie van 350 miljoen USD die hun hoofdzetel in India aanhouden en er ook het grootste deel van hun inkomsten genereren. Na consumentengoederen (22%) tekenen bedrijven uit de IT-sector (20%) en financiële ondernemingen (20%) voor het hoogste gewicht in de index. Van Eck stelde de jaarlijkse beheersvergoeding vast op 0,91%. Het segment van de Indiase smallcaps werd dit jaar bijzonder hard getroffen. Dat verklaart de prijsdaling van 40% sinds begin dit jaar.

iShares MSCI India Small-Cap ETF (SMIN)

Ook BlackRock heeft sinds begin vorig jaar een smallcap-ETF in het aanbod, die de MSCI India Small Cap-index als onderliggende waarde heeft en op de NYSE noteert met als tickersymbool SMIN. De index is samengesteld uit 159 bedrijven, waarbij voeding en drank met 19% het hoogste gewicht heeft. Daarna volgen bedrijven uit de financiële sector (19%) en industriële bedrijven. SMIN is met een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,74% iets goedkoper dan SCIF. Dat is nog niet alles, want ondanks een verlies van 29% doet SMIN het ook een stuk minder slecht.

EGShares India Small Cap Exchange Traded Fund (SCIN)

Emerging Global Advisors of EGA is een uitgever die gespecialiseerd is in ETF’s voor de opkomende landen. Sinds juli 2010 noteert op de NYSE ook een smallcap-ETF met als tickersymbool SCIN, die de evolutie van de INDXX India Small Cap Index schaduwt. Die is samengesteld uit 76 bedrijven met een gemiddelde beurswaarde van 1,12 miljard USD. Financiële dienstverlening heeft het hoogste gewicht (27%), gevolgd door de IT-sector (20%) en industriële bedrijven (15%). De jaarlijkse beheersvergoeding bedraagt 0,85% en de prestatie ligt in de lijn van die van SMIN.

Dezelfde uitgever biedt ook nog twee andere, meer gespecialiseerde trackers aan. EGShares India Infrastructure ETF (INXX) kwam vorig jaar aan bod (IB36B/2012) bij een bespreking van trackers om in te spelen op hogere infrastructuuruitgaven in de opkomende markten. EGShares India Consumer ETF (INCO) richt zich met de onderliggende INDXX India Consumer Index in hoofdzaak op bedrijven uit de sector van de consumentengoederen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content