Inspelen op het potentieel van India via ETF’s (I)

Als de prognoses van de Verenigde Naties uitkomen, zal India in 2028 China onttronen als het meest bevolkte land ter wereld.

Maar dat is nog niet alles, want de denktank Center for Economics and Business Research rekende voor dat India nog eens twintig jaar later – in 2048 – ook de grootste economie ter wereld zal zijn. Op basis van nominale cijfers van het bruto binnenlands product (bbp) is India momenteel de tiende economie ter wereld. Daarmee wordt de werkelijke kracht van India onrecht aangedaan, want als we rekening houden met koopkrachtpariteiten (bbp aangepast aan de levensstandaard), dan staat India op de derde plaats. Het heeft een heel jonge bevolking, met meer dan de helft van de inwoners jonger dan 25 jaar. Daarmee beschikt het land over onmiskenbare troeven tegenover de vergrijzende Aziatische grootmachten China en Japan.

India heeft twee grote beursindexen: de National Stock Exchange (NSE) CNX Nifty en de bekendere S&P BSE Sensex-index. Beide hebben dit jaar nog niet veel potten gebroken. Na drie kwartalen in 2013 staat de Nifty op een verlies van 1% en de Sensex op een kleine winst van 2%. De economische groei zit wat in het slop, met een bbp-groei van 4,4% in het tweede kwartaal. De prognoses voor het volledige jaar schommelen tussen 4 en 4,5%. Naast de vele troeven – de jonge bevolking, de technologische kennis, het potentieel voor de industrialisatie – heeft India ook af te rekenen met heel wat problemen. Zo kampt het land met een hardnekkig hoge inflatie, waarbij de index van de consumentenprijzen al een jaar niet onder 10% is gezakt. De PMI-index van de verwerkende nijverheid daalde in augustus naar het laagste niveau sinds 2009. Een ander probleem is dat India voor zijn energievoorziening grotendeels afhankelijk is van het buitenland, omdat het zelf over onvoldoende olie beschikt. India is ook de grootste importeur van goud, wat gekoppeld aan de invoer van ruwe olie tot een groot handelstekort leidt. In het tweede kwartaal bedroeg het handelstekort 21,8 miljard USD of 4,9% van het bbp. Daardoor liet ook de lokale munt, de Indiase rupee (INR), nieuwe dieptepunten optekenen tegenover de dollar (USD) en andere westerse munten. De overheid probeert het tij te keren door onder meer de invoer van edelmetalen aan banden te leggen.

De huidige regering-Singh ligt ook onder vuur omdat ze te weinig doet aan de talrijke infrastructuurproblemen in het land. Door het povere wegennet en de gebrekkige elektriciteitsvoorziening is het land al veel buitenlandse investeringen misgelopen. Volgend jaar worden nieuwe parlementsverkiezingen georganiseerd, die mogelijk tot een ommekeer kunnen leiden.

Investeren in lokale bedrijven is voor particuliere beleggers geen sinecure. De talrijke trackers die ontwikkeld zijn om in te spelen op het potentieel van India, bieden een uitweg. We bekijken deze en volgende week een aantal ETF’s (of ETN’s) die de grote Indiase beursindexen schaduwen of inspelen op smallcaps en specifieke niches als infrastructuur en de consumentenindustrie.

WisdomTree India Earnings Fund (EPI)

Deze ETF, uitgegeven door WisdomTree Funds, is de grootste India-tracker op basis van de activa onder beheer (935 miljoen USD op 30 september). De tracker noteert sinds februari 2008 op de NYSE Arca (tickersymbool EPI) en schaduwt de evolutie van de onderliggende WisdomTree India Earnings Index. Die telt 193 bedrijven die de uitgever rangschikt op basis van de nettowinst in het vorige fiscaal boekjaar. EPI is niet alleen de grootste, maar ook veruit meest liquide tracker met een gemiddeld dagvolume van 4,5 miljoen aandelen. De financiële sector is het sterkst vertegenwoordigd in de index (bijna 25% van de bedrijven), gevolgd door energie (20%) en informatietechnologie (15%). Naar individuele participaties toe beschikt Reliance Industries over het grootste gewicht (9,5%). Reliance is een groot conglomeraat met activa in de energiesector, telecom en kleinhandel. Nog in de top tien vinden we bekende namen als Infosys (IT) en Tata Motors (de overnemer van Jaguar en Land Rover) terug. De jaarlijkse beheersvergoeding van EPI bedraagt 0,83%. De tracker noteert sinds begin dit jaar op een verlies van 28%.

iShares S&P India Nifty 50 Index Fund (INDY)

Uitgever BlackRock biedt verschillende India-trackers aan. De grootste is het iShares S&P India Nifty 50 Index Fund, een ETF die sinds november 2009 op de Nasdaq noteert, met als tickersymbool INDY. De tracker schaduwt de prestatie van de eerder vernoemde CNX Nifty-index, die is samengesteld uit de vijftig grootste Indiase bedrijven gemeten volgens beurskapitalisatie. INDY heeft 405 miljoen USD onder beheer en is met een verhandeld dagvolume van gemiddeld 200.000 stuks ook minder liquide dan EPI. ITC Ltd. Is de grootste individuele participatie met 10,05%. ITC staat voor Imperial Tobacco Company, een naam die het bedrijf bij de oprichting ruim honderd jaar geleden kreeg. Intussen is ITC uitgegroeid tot een conglomeraat met een jaaromzet van 7 miljard USD dat belangen heeft in de landbouw-, papier-, hotel- en consumentensector. BlackRock rekent voor INDY een jaarlijkse beheersvergoeding van 0,93% aan. De prestatie in 2013 is met een verlies van 16% (januari t/m september) ook iets minder slecht dan bij EPI.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content