Inspelen op aankomende volatiliteit

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Verschillende analisten menen dat er een nieuwe periode van volatiliteit op de beurzen aankomt. Beleggers kunnen daarop inspelen.

Eind vorig jaar leidde de vrees voor een economische groeivertraging tot een correctie en een bijbehorende piek in de volatiliteit. Zowel de VIX-index, die de volatiliteit van de aandelen uit de S&P500-index meet, als de VStoxx-index, die hetzelfde doet voor de EuroStoxx 50, schoten de hoogte in. Intussen hebben de aandelenmarkten het grootste deel van het verlies weer goedgemaakt en flirten de Amerikaanse aandelenindexen met nieuwe historische hoogtepunten. Daardoor is de VIX weer gedaald naar het lage niveau van september.


Verschillende hefbomen

Verschillende analisten wijzen op de hoge waarderingen en het beperkte stijgingspotentieel van de beurzen. Een correctie zou dan een nieuwe klim van de volatiliteit inluiden. Een directe investering in volatiliteitsindexen is niet mogelijk. Beleggers kunnen wel afgeleide producten kopen met futures op de VIX en de VStoxx als onderliggende waarde. Zowel BNP Paribas als Commerzbank biedt turbo’s aan met verschillende hefbomen, naargelang het gewenste risiconiveau. Beleggers weten dat voor de meest uiteenlopende thema’s wel trackers of ETF’s bestaan. De populaire Amerikaanse volatiliteitstrackers die ook in VIX-futures investeren, zijn in België niet langer te koop. Sinds enkele jaren bestaan wel zogenaamde low of minimum volatility trackers. De aandelen die geselecteerd worden voor dergelijke ETF’s hebben historisch een lager dan gemiddelde volatiliteit en zullen dus in theorie minder hard dalen bij een correctie. Rendementen uit het verleden tonen aan dat dat type trackers niet altijd tot superieure rendementen leidt. Net als bij een belegging in VIX- of VStoxx-futures via afgeleide producten, komt het vooral op timing aan. Ook op de Europese beurzen noteren verschillende liquide trackers die zich specialiseren in lage volatiliteit. Voorbeelden zijn de SPDR S&P500 Low Volatility ETF (ticker SPY1), de SPDR EuroStoxx Low Volatility ETF (ELOW) en de iShares Edge MSCI World Minimum Volatility ETF (IQQ0).


Alternatieve manieren

De optiepremies gaan bij toenemende onrust op de financiële markten de hoogte in. Zelfs zonder wijziging van de onderliggende waarde kan een putoptie dan veel duurder worden. Maar er zijn ook analisten die de doorbraak van de hoogtepunten van september zien als het signaal voor een ultieme overdrijvingsfase met nog hogere koersen. Een defensieve strategie kan dan een straddle optieconstructie zijn waarbij zowel een put als een call optie wordt gekocht. Die houden elkaar in evenwicht, maar bij extreme koersbewegingen (zowel hoger als lager) kunnen er toch forse winsten mee worden geboekt. Andere strategieën die vaak werken bij een toenemende volatiliteit, zijn veiligehavenbeleggingen als goud en zilver en op de valutamarkten de Japanse yen en de Zwitserse frank.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content