Ingedekt tegen een beurscorrectie

© is
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Oktober doet zijn reputatie als correctiemaand opnieuw alle eer aan. Een beschermingsstrategie met trackers en turbo’s is geen overbodige luxe.

Oktober doet zijn reputatie als correctiemaand opnieuw alle eer aan. Vooral de Amerikaanse aandelenindexen vielen begin oktober fors terug. Ook Europa deelde in de brokken, terwijl de opkomende landen al een hele tijd ondermaats presteren. Zo noteert de Chinese beursindex ruim 20 procent lager dan begin 2018. Waarom het net deze maand tot een correctie kwam, kan enkel de onvoorspelbare marktwerking verklaren. De terugval doet denken aan februari, die voor de S&P500 de slechtste beursmaand was in twee jaar. Nadien zette de opwaartse trend gewoon door. De koersen zijn nog gestegen en de waarderingen verder opgelopen. Maar beleggers houden er maar beter rekening mee dat de correctie kan doorzetten. Een beschermingsstrategie is geen overbodige luxe.


Trackers en turbo’s

Om in te spelen op een daling van een beursindex hebben verschillende ETF-uitgevers zogenoemde inverse trackers ontwikkeld. Die werden gebouwd om op dagbasis het omgekeerde rendement van de onderliggende index te verkrijgen. Die producten dienen dus als indekkingstrategie, maar zijn door de afwijking op lange termijn (tracking error) in principe niet bedoeld om twaalf maanden of langer in portefeuille te houden.

De Lyxor Euro Stoxx 50 Daily Inverse ETF noteert op Euronext Parijs met als tickersymbool BSX en ISIN-code FR0010424135. De tracker schaduwt de evolutie van de Euro Stoxx 50 Short Return-index. Daalt de euro Stoxx 50 met 1,5 procent, dan stijgt de Short Return-index en dus ook BSX met 1,5 procent.

Wie short wil gaan op de S&P500-index, kan terecht bij de X-Trackers S&P500 Daily Swap ETF. Die noteert op de Duitse Xetra met tickersymbool DXS3 en ISIN-code LU0322251520 en werkt op dezelfde manier als BSX, maar dan met de S&P500 Inverse Daily als onderliggende index. De uitgevers van hefboomproducten hebben een groot aanbod met de belangrijkste aandelenindexen als onderliggende waarde. Goldman Sachs Markets hanteert een spread van 1 eurocent voor turbo’s op de S&P500 en de EuroStoxx 50. De beschikbare hefbomen starten bij 2 en lopen op naar meer dan 50. Voor de risico’s is er dus voor elk wat wils. Beleggers kunnen ook bij BNP Paribas Markets en ING terecht, maar daar is het verschil tussen de bied- en de laatkoers groter.

Partner Content