Indekken tegen rentestijging

© reuters

De Duitse Bunds, tienjarige overheidsobligaties, hebben een stijgende lijn ingezet. Tijd om u in te dekken tegen een verdere rentestijging.

Het inkoopprogramma van de Europese Centrale Bank, goed voor 60 miljard euro per maand, loopt nog tot eind dit jaar. De ECB liet voor de zomer al een ballonnetje op over een mogelijke afbouw van de stimuli, maar wellicht volgt pas volgende maand meer nieuws. Na een daling tijdens de zomermaanden kruipt het rendement op de tienjarige Duitse overheidsobligatie (Bund), de referentie voor staatspapier van de eurozone, de jongste weken opnieuw hoger.

Met de Lyxor Daily Double Short Bund ETF kunnen beleggers zich indekken tegen een verdere rentestijging van de Bund.

ISIN: FR0010869578

Beurs: Euronext Parijs

Tickersymbool: DSB

Eerste notering: april 2010

Activa onder beheer: 1,06 miljard euro

Rendement sinds 1/1/2017: -2,3%

Rendement op 12 maanden: -1,6%

Rendement op 3 jaar: -27,9%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,2%

De ETF noteert met tickersymbool DSB op Euronext Parijs, maar is geen gewone tracker maar een combinatie van een inverse of short tracker en een leveraged of hefboomtracker. Wanneer de rente stijgt, dalen de prijzen van bestaande obligaties (die dus tegen een lagere rente werden uitgegeven). Omgekeerd stijgen de obligatiekoersen wanneer de rente daalt. De onderliggende waarde van deze tracker is de SGI Daily Double Short Bund-index. De Bund-index vertegenwoordigt een korf van Duitse overheidsobligaties. De shortversie daarvan levert dus het omgekeerde rendement op. Wanneer de korf bijvoorbeeld op dagbasis met 1 procent daalt (door een stijging van de lange rente die dag), zal de Short Bund-index met 1 procent stijgen. De Double in de omschrijving betekent dat het om een zogenaamde leveraged tracker gaat, in dit geval met hefboom 2. In ons voorbeeld zou de SGI Daily Double Short Bund-index dan met 2 procent toenemen. Het gaat om een zogenaamde synthetische tracker, waarbij de index wordt gerepliceerd door middel van swap-overeenkomsten. Daarbij is Société Générale de financiële tegenpartij. Dat is tevens het moederbedrijf van de uitgever Lyxor ETF. De index en de tracker zijn zo ontworpen dat zowel het inverse als het hefboomgedeelte op dagbasis worden gerepliceerd. Omdat de index niet continu in dezelfde richting beweegt, treedt op langere termijn dus een afwijking (tracking error) op. Wanneer de Bund-index over een periode van bijvoorbeeld twee maanden met 6 procent daalt, dan zal het rendement van de Daily Double Short dus niet automatisch gelijk zijn aan 12 procent. Investeerders moeten met die kenmerken rekening houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content