Gunstige vooruitzichten voor grondstoffen

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Gemeten volgens de S&P GSCI-index en vergeleken met de S&P500-index, vielen de grondstoffenprijzen vorig jaar terug naar een nieuw dieptepunt. Dat betekent dat grondstoffen historisch goedkoop zijn tegenover aandelen.

De vraag is of daar in 2018 verandering in komt. De vooruitzichten ogen gunstig. De grondstoffenindustrie is erg cyclisch, en met de wereldeconomie gaat het steeds beter volgens de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, die onlangs hun groeiprognoses hebben verhoogd. Voor het eerst sinds lang is er een gesynchroniseerd economisch herstel in de industrielanden en de opkomende landen. Op basis van de indicatoren die de activiteit van de verwerkende industrie meten, komt op korte termijn weinig verandering in die situatie.

Krachtige rally

De industriële metalen zijn de enige categorie die al een voorschot heeft genomen op de aantrekkende economische cyclus. De LMEX-index van de basismetalen klom vorig jaar met 29 procent naar het hoogste peil in bijna vijf jaar. Naast de toegenomen vraag is vooral de aanbodzijde de voorbije jaren sterk geëvolueerd. De overcapaciteit werd aangepakt, waardoor ook de hoge voorraden tot het verleden behoren. Ondanks de prijsstijgingen van de voorbije twee jaar is het potentieel nog niet opgebruikt.

Op de energiemarkten doorbrak olie eind vorig jaar de prijsvork waarin de grondstof al geruime tijd gevangen zat. We verwachten dat de opwaartse trend doorzet, nu de vraag en het aanbod dichter naar elkaar toegroeien en de voorraden weer normale niveaus bereiken.

Daarnaast zijn we ook optimistisch over de granen, die zich al vijf jaar in een berenmarkt bevinden. Tarwe en maïs zetten vorig jaar meerjarige dieptepunten neer. Na enkele opeenvolgende jaren met bijna optimale omstandigheden, zowel voor de omvang als de kwaliteit van de oogsten, wordt de kans statistisch steeds groter dan er een tegenvallend jaar aankomt voor een of meer regio’s. De hoge voorraden beperken wel het stijgingspotentieel op langere termijn. Maar dat staat een krachtige rally niet in de weg.

Bedreigingen

De monetaire overheden zullen er zich voor hoeden om, na een jarenlang soepel monetair beleid, de economische groei te laten ontsporen door te snel de rente te verhogen en de stimuleringsmaatregelen af te bouwen. Ten minste, als de inflatie niet te snel toeneemt. Dat is nog niet het geval, maar die situatie kan snel veranderen als de energieprijzen oplopen.

Daarnaast stromen sinds vorig jaar opnieuw meer investeringen richting grondstoffen. Dat kan tijdelijk tot overdrijvingen leiden op een bepaalde markt, als speculatieve investeerders massaal dezelfde longposities innemen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content