Groeimarkten lopen achterop

. © Getty Images
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De jongste jaren wisselen de opkomende markten erg goede (2017) prestaties af met erg slechte (2018). Ook 2019 valt voorlopig tegen.

September was de achtste opeenvolgende maand dat de MSCI Emerging Markets referentie-index in verhouding slechter presteerde dan de brede markt. Per saldo staat de index nu nauwelijks hoger dan tien jaar geleden.

De MSCI Emerging Markets-index is veruit de grootste die de prestatie van beursgenoteerde aandelen in de opkomende markten schaduwt. De index telt meer dan 1100 aandelen uit 26 landen, maar is vooral op Azië gericht.

Enkele elementen zijn van belang voor de opkomende markten. Een eerste is de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China die gevolgen heeft voor de hele wereldeconomie. Investeerders spelen op veilig met liquide dollarbeleggingen en laten de risicovolle opkomende markten links liggen. Een andere factor is de dure dollar. Veruit de meeste schulden van de opkomende markten zijn in dollar uitgedrukt.

Toch zijn er een aantal evoluties die mogelijks op beterschap wijzen. De centrale banken van de opkomende markten voeren een erg soepel monetair beleid. Onder meer in India, Brazilië, Rusland en Mexico werd de rente al een of meerdere keren verlaagd. Dat zette voorlopig nog niet veel zoden aan de dijk omdat ook de valuta laag blijven tegenover de dollar. Er is dus meer nodig, zoals fiscale stimuli om investeringen en groei een duwtje in de rug te geven. De groei van de Chinese economie bleef in het derde kwartaal beperkt tot 6 procent, het laagste cijfer sinds 1992. Toch zijn er tekenen van stabilisatie. Door een toename van de binnenlandse vraag wordt de Chinese economie steeds minder afhankelijk van de uitvoer. Een handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en China zou de opkomende markten vleugels geven. We verwachten ook een geleidelijke daling van de dollar.

De opkomende markten kunt u bespelen via trackers. Er zijn verschillende uitgevers die een ETF aanbieden met de MSCI Emerging Markets-index als onderliggende waarde. De iShares MSCI Emerging Markets ETF van BlackRock noteert in twee varianten op Euronext Amsterdam. De variant waarbij de intresten worden gekapitaliseerd noteert met het tickersymbool IEMA en heeft jaarlijkse beheerkosten van 0,68 procent. De variant die de intresten uitkeert, noteert met het tickersymbool IEMM en heeft beheerkosten van 0,75 procent. Op Euronext Parijs noteren ook de Lyxor MSCI Emerging Market ETF (LEM) en de Amundi MSCI Emerging Market ETF (AEEM ).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content