Goud en zilver na het rampjaar (I)
2013 was een rampjaar voor goud en zilver, en voor de gerelateerde aandelen.
Het was van 2000 geleden dat goud een jaar lager afsloot dan het was begonnen, maar het was ineens wel goed raak met een daling van 26% in USD (stand op 10 december). Zilver kwam het voorbije jaar veel minder in de belangstelling, maar de prijsdaling is met 35% nog meer uitgesproken. We bekijken in deze en de volgende aflevering enkele scenario’s om in 2014 in te spelen op een prijsherstel van beide metalen en mijnaandelen.
Sommige lezers zullen opmerken dat mijnaandelen niet voor het eerst worden aangeraden. De situatie is dan ook eerder uitzonderlijk. Zo is het meer dan een decennium geleden dat de totale productiekosten nog zo dicht in de buurt van de goudprijs kwamen en er in veel gevallen zelfs onder doken. Ook de waarderingen waren in tijden niet meer zo laag, zowel in verhouding tot de intrinsieke (boek)waarde als in verhouding tot de (bewezen) reserves. Een goud- of zilvermijngroep die boven de boekwaarde noteert, is tegenwoordig meer een uitzondering dan de regel. De NYSE/Arca Gold Bugs-index (HUI) flirtte vorige week met de dieptepunten van vier jaar geleden. We moeten al terug naar 2003 om een nog lagere indexstand te vinden. De Philadelphia Gold and Silver-index (XAU) is zelfs bijna op het niveau van 2002 aanbeland.
Bij de grote en middelgrote goud- en zilverproducenten staat alles in het teken van ‘damage control’ of het zo veel mogelijk beperken van de schade die de lage goud- en zilverprijzen aanrichten. Daarbij wordt vooral gefocust op positieve kasstromen om de intrinsieke sterkte van het bedrijf te vrijwaren. Er wordt fors gesnoeid in de kapitaal- en de exploratie-uitgaven, terwijl in bepaalde gevallen ook dividenden en programma’s voor aandeleninkoop moeten sneuvelen. Die strategie is goed om te overleven in moeilijke tijden, maar blijft niet zonder gevolgen op de lange termijn. Mijnbedrijven zijn gedoemd om te investeren als ze hun productiecapaciteit willen uitbreiden of zelfs maar op hetzelfde peil houden. Door uitbreidingsinvesteringen te schrappen of uit te stellen en het budget voor nieuwe exploraties te bevriezen, komt de vervangingscapaciteit van de reserves in gevaar. Voor kleinere goudmijnbedrijven met slechts één of enkele operationele mijnen ligt de situatie nog moeilijker. Daar zijn de mogelijkheden om in de kosten te snoeien vaak beperkt. Die groepen kregen het, samen met exploratiebedrijven, dan ook het hardst te verduren. Als de mijngroepen niet snel meer ademruimte krijgen, is een daling van de mijnproductie onvermijdelijk.
Er is op het eerste gezicht geen ‘trigger’ of katalysator die op korte termijn voor verandering kan zorgen. De timing van het verwachte herstel is dan ook bijzonder moeilijk. De combinatie van lage waarderingen, een goudprijs die steeds verder richting productiekosten evolueert en de onvermijdelijke trend naar een lagere productie moeten vroeg of laat wel een herstel in gang zetten.
We bekijken deze week enkele hefboomproducten met goud en mijnaandelen als onderliggende waarde. Volgende week gaan we dieper in op een aantal trackers en op de situatie waarin zilver zich bevindt.
GOUD
Goud Turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0009647858
Munt: EUR
Financieringsniveau: 899,22
Referentieprijs: 1260,9
Stoploss: 916
Hefboom: 3,49
Koers: 26,27
Deze turbo long wordt uitgegeven door ABN Amro Markets. De onderliggende waarde is de spotprice en geen termijncontract. De prijs fluctueert dus 24 uur per dag, ook buiten de handelsuren van de turbo. De stoploss bevindt zich een stuk onder de psychologische grens van 1000 USD en het verschil met de referentieprijs bedraagt bijna 38%. Ondanks het lage risico is de hefboom nog vrij hoog.
Goud Turbo Long (hoog risico)
Isin-code: NL0009605641
Munt: EUR
Financieringsniveau: 1107,57
Referentieprijs: 1260,9
Stoploss: 1128
Hefboom: 8,22
Koers: 11,14
Bij deze turbo long van dezelfde uitgever is het verschil tussen de goudprijs en de stoploss teruggelopen tot minder dan 12%. Het hogere risico wordt gecompenseerd door een hefboom die ruim twee keer zo hoog is als in het vorige voorbeeld. Er noteren niet minder dan zeven turbo’s long met een hefboom die nog hoger ligt, voor beleggers die hun potentieel rendement verder willen zien toenemen.
GOUDMIJNAANDELEN
NYSE Arca Gold Bugs Turbo Long (laag risico)
Isin-code: NL0006473118
Munt: EUR
Financieringsniveau: 107
Referentieprijs: 205,76
Stoploss: 118
Hefboom: 2,02
Koers: 7,22
Deze turbo long wordt uitgegeven door RBS Markets en de onderliggende waarde is de HUI. Het verschil tussen de actuele indexstand en de stoploss bedraagt 75%. Het zou al heel raar moeten lopen eer dat niveau nog eens wordt bereikt. Dat was voor het laatst in oktober 2002 het geval. Dezelfde uitgever biedt nog twee andere turbo’s long aan met de HUI als onderliggende waarde en iets hogere hefbomen van 2,54 en 3,68.
NYSE Arca Gold Bugs Mini Long (hoog risico)
Isin-code: NL0006533994
Munt: EUR
Financieringsniveau: 167,85
Referentieprijs: 205,76
Stoploss: 185
Hefboom: 5,29
Koers: 2,61
Voor nog meer risico kunt u terecht op de Duitse beurs, waar een mini long noteert met een hefboom van 5,29. Het verschil tussen de HUI en de stoploss bedraagt daar slechts 11%.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier