ETF’s van landbouwaandelen
Syngenta en Monsanto zijn de populairste aandelen in de landbouwtrackers.
We gingen vorige week in op de PowerShares DB Agriculture ETF (DBA) die het mogelijk maakt op een gespreide manier te beleggen in termijncontracten met landbouwgrondstoffen als onderliggende waarde. Aan een investering in termijncontracten zijn ook nadelen verbonden. Als de prijscurve in contango is (latere termijncontracten zijn duurder), gaat dat gepaard met een negatief rolrendement (roll yield), want voor dezelfde inleg kun je bij het doorrollen minder nieuwe contracten kopen. Naast de lagere grondstoffenprijzen was dat een deel van de verklaring voor het negatieve rendement van DBA.
Dat nadeel speelt niet voor wie de keuze maakt om in landbouwgerelateerde aandelen in plaats van in termijncontracten te investeren. Ook dat kan via ETF’s. We bespreken zowel de grootste tracker om in landbouwaandelen te beleggen als twee kleinere concurrenten.
Market Vectors Agribusiness ETF
Tickersymbool: MOO
Beurs: NYSE Arca
Uitgifte: augustus 2007
Prestatie sinds 1/1/2015: +3,5%
Rendement op 12 maanden: +3,8%
Rendement op 3 jaar: +12,2%
Gemiddeld dagvolume: 185500
Activa onder beheer: 1,41 miljard USD
Jaarlijkse beheerkosten: 0,55%
Top vijf van de aandelen
Syngenta: 13,76%
Monsanto: 7,64%
Deere: 6,86%
Potash: 6,27%
Zoetis: 5,61%
MOO is met voorsprong de grootste landbouwgerelateerde aandelen-ETF, zowel wat de liquiditeit als de beheerde activa betreft. De tracker behoort tot de Market Vectors-productlijn van de gespecialiseerde ETF-uitgever Van Eck Global, die onder meer ook de Gold Miners ETF (GDX) commercialiseert. MOO schaduwt de prestatie van de Market Vectors Global Agribusiness-index. Die bestaat uit 56 bedrijven, waarvan de vijftien grootste posities samen 72,5% van de index uitmaken. Een opmerkelijke vaststelling is dat de grondstoffenaandelen een veel hoger rendement opleveren dan een directe investering in grondstoffenfutures, zowel op één als op drie jaar.
Het Zwitserse Syngenta en het Amerikaanse Monsanto zijn reuzen in de agro-industrie die in heel wat subdomeinen actief zijn, met vertakkingen naar de biotechnologie. Deere moeten we als producent van landbouwmachines en aanverwante niet voorstellen, en ook meststoffenproducent Potash is voor de lezers lang geen onbekende. Het Amerikaanse Zoetis is ‘s werelds grootste producent van diergeneeskundige geneesmiddelen. De groep maakte vroeger deel uit van Pfizer maar is sinds de zomer van 2013 een onafhankelijk bedrijf met een eigen beursnotering.
PowerShares Global Agriculture Portfolio
Tickersymbool: PAGG
Beurs: Nasdaq
Uitgifte: september 2008
Prestatie sinds 1/1/2015: +1%
Rendement op 12 maanden: -1,1%
Rendement op 3 jaar +5,5%%
Gemiddeld dagvolume: 8200
Activa onder beheer: 52,8 miljoen USD
Jaarlijkse beheerkosten: 0,76%
Top vijf van de aandelen
Mosaic: 9,4%
Syngenta: 8,66%
Potash: 8,41%
Monsanto: 8,11%
Archer Daniels Midland: 7,34%
Deze tracker wordt uitgegeven door Invesco Powershares en noteert sinds september 2008 op de Nasdaq met als tickersymbool PAGG. In vergelijking met MOO is PAGG op alle vlakken een flinke maat kleiner. Dat is helaas niet het geval wat de jaarlijkse beheervergoeding betreft, want die ligt hoger. Ook het rendement is net iets lager dan bij MOO, maar nog altijd beter dan een directe investering in termijncontracten via de vorige week besproken DBA. De onderliggende waarde is de Nasdaq OMX Global Agriculture Index. Die telt vijftig bedrijven, waarbij de tien grootste samen 65% van de index uitmaken. Logischerwijze komen er veel dezelfde namen terug als in de Market Vectors Global Agribusiness index, zij het in een andere weging.
iShares MSCI Global Agriculture Producers ETF
Tickersymbool: VEGI
Beurs: NYSE Arca
Uitgifte: januari 2012
Prestatie sinds 1/1/2015: -1,3%
Rendement op 12 maanden: -0,7%
Rendement op 3 jaar: +8%
Gemiddeld dagvolume: 10000
Activa onder beheer: 40 miljoen USD
Jaarlijkse beheerkosten: 0,39%
Top vijf van de aandelen
Monsanto: 14,82%
Deere: 8,06%
Syngenta: 8,03%
Archer Daniels Midland: 7,71%
Potash: 7,24%
Deze ETF behoort tot de iShares-familie van uitgever BlackRock en is de laatste nieuwkomer in de categorie van trackers die in landbouwaandelen investeren. VEGI heeft van die groep dan ook de laagste activa onder beheer, maar het verschil met PAGG is niet eens zo groot. Een groot voordeel van VEGI is de jaarlijkse beheervergoeding die met 0,39% een stuk lager ligt dan bij PAGG en ook onder het niveau van MOO. De prestatie ligt grotendeels in lijn met die van PAGG. De onderliggende index is de MSCI Select Agriculture Producers Investable Market Index. Die onderscheidt zich van de andere indexen die we hebben besproken met het grote aantal bedrijven dat er deel van uitmaakt. Dat zijn er op 9 maart maar liefst 131, waardoor de diversificatie bij VEGI theoretisch het grootst zou moeten zijn. Toch staan de tien grootste in voor 66% van de index, wat dus wil zeggen dat er heel veel kleine participaties zijn.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier