Engie is een aantrekkelijk dividendaandeel
Engie wil minder afhankelijk zijn van prijsschommelingen en focust op gereguleerde activiteiten, groene stroom en dienstverlening. Die strategie kan winstgroei opleveren.
Engie zette begin november een nieuwe belangrijke stap in de transformatie naar een bedrijf met een lager risicoprofiel dankzij beter voorspelbare resultaten. Engie wil minder afhankelijk zijn van de prijsschommelingen op de internationale energiemarkten, en ziet vooral brood in gereguleerde activiteiten, groene stroom en dienstverlening.
De verkoop van de lng-activiteiten aan het Franse Total voor minstens 1,5 miljard dollar past in dat plaatje, want de rendabiliteit van de handel in lng is te volatiel naar de smaak van het nieuwe Engie. Voor Total passen de lng-activiteiten wel in de strategie, want ze bieden Total een kans schaalvoordelen te realiseren. Engie gebruikt de opbrengst van de verkoop voor schuldafbouw en investeringen die de nieuwe strategie verder moeten vormgeven.
Die koerswijziging werpt de eerste vruchten af. Engie bevestigde bij de derdekwartaalresultaten dat de recurrente nettowinst ongeveer op hetzelfde peil zal landen als vorig jaar, ongeveer 2,5 miljard euro, ondanks de verkoop van activa die vorig jaar 300 miljoen euro winst opleverde. Het gaat vooral om een aantal Amerikaanse elektriciteitscentrales die het moeten hebben van de spotmarkt.
De verkoop van de lng-activiteiten is nog niet opgenomen in die cijfers, omdat de deal pas in 2018 afgerond wordt. Een stabiele recurrente nettowinst betekent dat de recurrente winst van de kernactiviteiten een stijging van ongeveer 14 procent laat optekenen dit jaar, met vergelijkbare weersomstandigheden en gasprijzen. Het is jaren geleden dat Engie zo’n sterke organische winstgroei kon voorleggen.
Voor de volgende jaren mag de organische winstgroei eerder in de buurt van de 5 procent worden geschat. Dat toont de evolutie van de bedrijfscashflow over de eerste negen maanden van het jaar aan. De drie groeiactiviteiten (hernieuwbare energie en centrales afgedekt met langetermijncontracten, uitbating van infrastructuur, en dienstverlening aan klanten) generen gezamenlijk 4 procent extra bedrijfscashflow in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Aan de basis liggen efficiëntieverbeteringen en de ingebruikname van nieuwe activa, vooral in Zuid-Amerika. Het was nog iets meer geweest, mocht er genoeg regen gevallen zijn in Frankrijk, wat de productie van waterkrachtcentrales afremde, en mocht de Belgische kerncentrale Tihange 1 met minder problemen kampen.
De kans op negatieve verrassingen neemt dankzij de nieuwe strategie af, maar dat geldt ook voor de kans op positieve verrassingen. Zo zal Engie niet meer kunnen profiteren van een herstel op de lng-markt.
Dankzij de stabiele vooruitzichten zit het brutodividend van 0,7 euro per aandeel stevig in het zadel. Engie keert bij dit dividend ongeveer 70 procent van de winst van 2017 uit, goed voor een brutodividendrendement van 4,75 procent. Het dividend wordt ook ondersteund door gunstige kasstromen. De operationele cashflow volstaat ruimschoots om zowel de netto-investeringen als het dividend te financieren. Dat laat toe om de schulden verder af te bouwen. Eind september bedroegen de schulden nog 2,35 keer de bedrijfscashflow, wat wijst op een vrij sterke balans.
Conclusie
Engie meet zich opnieuw het jasje aan van een nutsaandeel met vrij voorspelbare resultaten. Die strategie kan een jaarlijkse onderliggende winstgroei van een handvol procenten opleveren. Het aandeel is vrij aantrekkelijke gewaardeerd, met een koerswinstverhouding van 15 en een ondernemingswaarde die 6 keer de bedrijfscashflow bedraagt. Het advies blijft kopen.
Advies: kopen
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 14,8 euro
Ticker: ENGI
ISIN-code: FR0010208488
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 35,9 miljard euro
K/w 2016: 11
Verwachte k/w 2017: 15
Koersverschil 12 maanden: +28%
Koersverschil sinds jaarbegin: +23%
Dividendrendement: 4,75%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier