De Zwitserse frank blijft een veilige haven

© iStock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Als de onzekerheid in de wereld toeneemt, kan de interesse voor de Zwitserse frank weer stijgen. Vandaar dat de verwachting voor 2018 gaat in de richting van een waardestijging van 1,15 frank voor 1 euro.

Terugblik op 2017

De Zwitserse Nationale Bank (SNB) heeft lang geprobeerd een sterke waardestijging tegenover de euro te vermijden. Zo voerde ze een officieuze drempel van 1,20 Zwitserse frank voor 1 euro in. Begin 2015 is de SNB gestopt met het in standhouden van die drempel. Meteen steeg de waarde van de frank richting pariteit (1 euro = 1 frank). Het voorlopige hoogtepunt werd bereikt in januari 2015. Sindsdien zakt de waarde stelselmatig tegenover de euro. Eind augustus van dit jaar kreeg de Zwitserse frank zelfs een appelflauwte van 4 procent.

Een herstel is nog niet merkbaar. Vandaag krijgen we voor 1 euro zelfs 1,16 Zwitserse frank. We gaan schoorvoetend weer richting het niveau van 1,20 dat de SNB voorstaat. Dit jaar zal de economische groei niet meer dan 0,90 procent bedragen, terwijl de prognoses begin vorig jaar nog uitgingen van bijna het dubbele.

De verwachtingen voor de economie

De munt verzwakt zienderogen, terwijl de wereldeconomie aantrekt. Dat maakt het Zwitserse Secrétariat d’État à l’économie (SECO) optimistischer voor de toekomst. Voor volgend jaar wordt op een groei van het bbp met 2 procent gerekend. Dat is optimistischer dan enkele maanden geleden, toen slechts een groei van 1,90 procent werd voorspeld. Zwitserland heeft gezonde economische fundamenten. Daar zal dit jaar wellicht geen verandering in komen.

De verwachtingen voor de Zwitserse frank

Het negatieve renteverschil met de euro is een belangrijk minpunt voor de Zwitserse munt. De SNB drukt in hoog tempo geld bij en koopt massaal buitenlandse beleggingen op. Daarbij gaat het niet alleen om obligaties, maar ook om aandelen zoals Apple en Facebook, waarin ze al een aanzienlijk belang heeft opgebouwd.

De SNB ziet geen reden om het ruime beleid dat ze al geruime tijd voert, te beperken. De inflatie is nog altijd extreem laag. De verwachting voor 2018 is 0,3 procent. Als Zwitserland zijn ruime beleid voortzet en de ECB haar stimuleringsbeleid gaat afbouwen, kan de Zwitserse frank verder wegzakken tegenover de euro. Maar de frank is nog altijd een veilige haven in onrustige tijden. Als de onzekerheid in de wereld toeneemt, kan de interesse voor die munt weer stijgen. Vandaar dat de algemene verwachting voor 2018 gaat in de richting van 1,15 frank voor 1 euro. Dat zou neerkomen op een lichte waardevermeerdering.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content