De troef van Canadese dollar is stabiliteit

© Getty Images/iStockphoto
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Canadese dollar blijft ook in 2019 aantrekkelijk voor beleggers. De munt is vrij stabiel. Daar verwachten we niet direct veel verandering in.

Terugblik op 2018

In verschillende domeinen doet Canada het een stuk beter dan Europa. De begroting is zo goed als in evenwicht en de overheidsschuld bedraagt nauwelijks 30 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De Canadese centrale bank verhoogde in 2018 vijf keer de rente tot 1,75 procent, het hoogste peil sinds 2009. Toch was 2018 een turbulent jaar voor Canada. De Amerikaanse president Donald Trump wilde het handelsakkoord (NAFTA) verbreken. Op de valreep werd een nieuw handelsakkoord gesloten (United States-Mexico-Canada Agreement of USMCA). Een handelsakkoord is extreem belangrijk voor Canada. Drie kwart van de export gaat naar de Verenigde Staten. Ondanks schommelingen is de Canadese munt ongeveer evenveel waard tegenover de euro als begin dit jaar, namelijk 1,50 Canadese dollar.

De verwachtingen voor de economie

De Bank of Canada verhoogt de rentetarieven langzamer dan de Amerikaanse Federal Reserve. Dat betekent dat Canadese dollar zwakker zal blijven dan de Amerikaanse. Maar een zwakke munt heeft nog altijd voordelen: het maakt de Canadese export goedkoper en lokt toeristen naar Canada. Ondanks de handelsspanningen en de stijgende rentetarieven zal de economische expansie toch sterk blijven in 2019. We verwachten dat de economie met ongeveer 2 procent blijft groeien.

De verwachtingen voor de Canadese dollar

Een obligatie in Canadese dollar biedt ongeveer 2 à 2,5 procent meer rendement dan een vergelijkbare obligatie in euro. De Canadese dollar blijft dus ook in 2019 aantrekkelijk voor beleggers. De munt is vrij stabiel. De koers schommelt doorgaans binnen de nauwe marge van 1,5 tot 1,6 Canadese dollar per euro. We verwachten daar niet direct veel verandering in. Tegenover de Amerikaanse dollar zal de munt wellicht tussen 75 en 80 cent bewegen in 2019.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content