De dollar blijft in de schaduw van Trump
De Amerikaanse dollar heeft niet kunnen schitteren in 2017. Volgend jaar is een geleidelijke verzwakking van de dollar best mogelijk. Maar dat hangt deels af van de woorden en de daden van president Donald Trump.
Tegen de verwachtingen in heeft de Amerikaanse dollar niet kunnen schitteren in 2017, integendeel zelfs. Toch is de Amerikaanse centrale bank al twee jaar bezig met de verhoging van de officiële rentetarieven. De Amerikaanse economie verdraagt die renteverhogingen goed. Ze blijft rustig groeien en de werkloosheid daalt niet te bruusk. Daardoor stijgen ook de lonen niet fors en blijft de inflatie binnen de perken.
Het beleid van president Donald Trump, dat voor beleggers niet altijd duidelijk is, schrikt de financiële markten soms wat af. Maar de Amerikaanse economie is nog altijd de grootste ter wereld – groter dan die van China. De dienstensector levert drie vierde van het bruto binnenlands product (bbp). Vier op de vijf Amerikanen werken in die sector.
De verwachtingen voor de Amerikaanse economie
Voor de rente en de obligatiemarkten zal er wellicht niet veel veranderen in 2018. Er blijft veel belangstelling voor Amerikaanse emissies. Vooral de groeilanden zijn belangrijke kopers. Door hun sterke interesse voor obligaties zullen ze de stijging van de langetermijnrente in de Verenigde Staten wellicht afremmen. Hun economie wordt wel volwassener, maar hun financiële markten volgen niet. Beleggers hebben dus niet veel alternatieven voor de dollar, als ze hun geld in veilige havens willen leiden.
Uit macro-economische indicatoren die onlangs werden gepubliceerd, blijkt dat het Amerikaanse bbp in het derde kwartaal met 3 procent is gegroeid. Dat had meer kunnen zijn, als de beloofde renovatie van de infrastructuur en de verlaging van de vennootschapsbelasting geen grote vertraging hadden opgelopen. De brutale manier waarop president Trump zijn beleid wil doordrukken, stuit geregeld op politieke weerstand. Gelukkig maar misschien, anders kon de Amerikaanse economie volgend jaar al tekenen van oververhitting vertonen. Dat gevaar is nu geringer.
De verwachtingen voor de dollar
In 2018 worden opnieuw drie renteverhogingen verwacht. Voor de Amerikaanse dollar – de beleggersmunt bij uitstek – is dat goed nieuws. De Amerikaanse dollar verzwakte, ondanks de renteverhogingen van dit jaar. In september noteerde de munt zelfs meer dan 10 procent lager tegenover de euro dan begin dit jaar. Op een bepaald moment moesten de Amerikanen 1,20 dollar betalen voor een euro. Maar intussen herleefde de dollar weer wat.
Die herleving kan nog wel wat voortgaan de komende maanden (richting 1,15 dollar voor 1 euro). Dat is een cruciale weerstandszone voor de dollar. Als die niet wordt doorbroken, is de trendommekeer ten opzichte van de euro bevestigd en is een geleidelijke verzwakking van de dollar best mogelijk. Maar dat zal deels afhangen van de woorden en de daden van Trump in 2018. Komt hij politiek in de problemen? Hoe gaat hij met Noord-Korea om? Leiden de belastingplannen tot meer groei, of slaan ze alleen maar een groot gat in de begroting?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier