De brexit schept kansen

Een ordentelijke brexit zou vrijwel zeker aanleiding geven tot een opluchtingsrally van de Britse aandelen. Een investering in de FTSE100 is de beste manier om in te spelen op het herstel van de Britse largecaps.

De meeste beleggers lopen met een grote boog rond de Britse aandelenmarkt heen. Niet zo vreemd, want de problemen waar het Verenigd Koninkrijk mee kampt, zijn niet min. Het land is al twee jaar in de greep van de brexitsoap. Dat bleef niet zonder gevolgen voor de Britse economie en het pond. Na een economische krimp in het tweede kwartaal ligt een recessie op de loer.

Toch zijn niet alle Britse bedrijven even hard getroffen. Zo is het goedkope pond een zegen voor de grote multinationals die het grootste deel van hun omzet buiten hun thuisland halen. Dat geldt in de eerste plaats voor exportgerichte sectoren zoals technologie, farma en grondstoffen. Het beeld is omgekeerd bij de kleine en middelgrote bedrijven die goederen en diensten invoeren en waarvoor het goedkope pond aan de kostenzijde een nadeel is. Een min of meer ordentelijke brexit zou vrijwel zeker aanleiding geven tot een opluchtingsrally van alle Britse aandelen.

De grote waarden

Een investering in de FTSE100 is de beste manier om in te spelen op het herstel van de Britse largecaps. Die index bevat de honderd grootste Britse aandelen, gemeten volgens hun marktwaarde. Dat kan met hefboomproducten, maar ook via een ETF. De iShares Core FTSE100 ETF noteert op Euronext met tickersymbool ISFA en ISIN-code IE0005042456. De tracker behoort tot de iShares-productlijn van uitgever BlackRock Asset Management en hanteert een erg lage beheersvergoeding van 0,07 procent. De onderliggende indexwaarden worden effectief gekocht (fysieke replicatie) en de dividenden worden uitgekeerd.

De top tien van de onderliggende FTSE100 bestaat uit bekende namen zoals HSBC Holdings, Royal Dutch Shell, BP, Astra Zeneca, GlaxoSmithKline, Diageo, Unilever, British American Tobacco, Rio Tinto en Vodafone. De ETF beheert 6,7 miljard pond en er worden dagelijks gemiddeld 53.000 stuks verhandeld, wat een voldoende hoge liquiditeit waarborgt.

Small- en midcaps

Inspelen op een herstel van de Britse economie en het pond kan het best via kleine en middelgrote bedrijven. Een geschikte tracker daarvoor is de iShares MSCI UK SmallCap ETF. Die wordt eveneens uitgegeven door BlackRock, maar noteert op de Duitse Xetra-beurs met ISIN-code IE00B3VWLG82 en tickersymbool SXRD. Ook die ETF hanteert fysieke replicatie, maar de dividenden worden gekapitaliseerd. De onderliggende waarde is de MSCI United Kingdom Small Cap-index, die op 21 augustus was samengesteld uit 267 bedrijven en dus meer gespreid is dan de FTSE100. De jaarlijkse beheerkosten liggen met 0,58 procent wel beduidend hoger dan bij ISFA.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content