Danny Reweghs (Trends Beleggen) over de koers van zijn 5 favoriete aandelen: ‘Koopje voor de komende twee jaar’

Danny Reweghs
Danny Reweghs

Vorig jaar in april deelde Danny Reweghs, hoofd strategie van Trends Beleggen, zijn vijf favoriete aandelen met Trends.be. Hoe presteerden die sindsdien?

1/ Albemarle

“We hebben te vroeg gedacht dat het slechts een kwestie van tijd zou zijn eer de lithiumprijs weer omhoogschoot. Daar zou Albemarle enorm van profiteren. Maar dat zal vroeg of laat toch gebeuren. In de boekjaren 2022 en 2023 heeft Albemarle telkens een winst per aandeel in de buurt van 22 dollar gerealiseerd. Je moet er echt van uitgaan dat die winsten de volgende vijf jaar meer zullen terugkeren om koersen onder de boekwaarde in de buurt van 80 dollar per aandeel te rechtvaardigen. Als Albemarle de komende vijf jaar slechts de helft van die piekwinst boekt en dat tegen de laagste koers-winstverhouding van de voorbije tien jaar, dan kom je nog uit bij een koersdoel van 140 à 145 dollar. Gebruiken we de gemiddelde koers-winstverhouding van de voorbije tien jaar (17 keer), dan komen we op 185 à 190 dollar uit als koersdoel voor ergens in de komende vijf jaar. Er zitten dus veel te veel negatieve verwachtingen in de koers verrekend. Een koopje voor de komende 18 tot 24 maanden.”

2/ Mosaic

“Ook de meststoffenaandelen zijn de jongste jaren niet gespaard gebleven. De vooruitzichten zijn vandaag gunstig met historisch lage voorraden van de meeste belangrijke landbouwgewassen en van de meststoffen. Bij de fosfaatmeststoffen is de groei van het aanbod de voorbije jaren achtergebleven op de groei van de vraag, terwijl de export vanuit China is afgebouwd. Het verwachtingspatroon van de markt is geëvolueerd van extreem optimisme in de eerste helft van 2022 (door de forse prijzenhausse aan het begin van de oorlog in Oekraïne) naar overdreven pessimisme. Het aandeel van Mosaic noteert tegen een historisch bijzonder lage 0,75 keer de boekwaarde, terwijl het bedrijf dankzij de kostenbesparingen snel zal profiteren van het minste prijzenherstel. Technisch lijkt het aandeel klaar voor een stevige ommekeer.”

3/ Newmont

“De goudprijs heeft gedaan wat we ervan verwacht hadden, met name flink stijgen. Het afgelopen jaar werd record na record verbroken. Om daarop in te spelen was Agnico-Eagle Mines een betere keuze geweest dan Newmont. De grootste goudproducent was goed op dreef, tot de markt negatief reageerde op de cijfers van het derde kwartaal. Gelukkig doet het aandeel het de jongste weken weer beter, zodat we toch nog een stijging van meer dan 30 procent kunnen optekenen. We zijn er echter van overtuigd dat er de komende 6 tot 12 maanden nog veel meer in het vat zit, omdat de winsten van de goudmijnaandelen en van Newmont door de fors opgelopen goudprijs sterk moeten kunnen klimmen.”

4/ Pan American Silver

“Pan American Silver heeft heel wat van zijn beloften waargemaakt, al zijn we ervan overtuigd dat er het komende jaar nog meer in zit. Het bedrijf heeft een uniek profiel als grote zilverproducent en middelgrote goudproducent in één. De integratie van de activa van Yamana is grotendeels achter de rug en dankzij de hogere kasstromen en de verkoop van La Arena is Pan American Silver nu schuldenvrij. De forse koersstijging wordt gecompenseerd door de ook fors opgelopen marges en kasstromen. Er is nog steeds ruimte voor een verdere stijging van de kasstromen, nu de goud- en de zilverprijs nog zijn gestegen. Tussentijdse correcties zijn mogelijk, maar we denken dat de topkoers nog niet is bereikt. Wie meer risico aankan, kan ook naar First Majestic Silver.”

5/ Umicore

“Heeft een annus horribilis achter de rug. Umicore moet genezen van zijn grotendeels mislukte avontuur in batterijmaterialen. Umicore wedde op het verkeerde paard, de weliswaar performante NMC-batterijtechnologie, maar veel meer dan verwacht kozen de autobouwers voor de LFP-technologie.  Een serieuze waardevernietiging was het gevolg. Umicore schrijft de NMC-technologie nog niet volledig af, want zeker in Europa voorspellen analisten nog een relatief groot marktaandeel voor die technologie, maar de focus verschuift naar het verlagen van de productiekosten en de recuperatie van waarde. Dat moet toelaten tegen 2028 weer 1,50 euro per aandeel winst te boeken. We schrijven het aandeel nog niet volledig af, maar er zal tijd nodig zijn om een stevig herstel op te tekenen.”

Doe mee aan de Trends Beleggers Challenge: beleg fictief geld en win 10.000 euro

Partner Content