Cosan
Meer dan suiker alleen
Brazilië is de grootste suikerproducent ter wereld, maar dan wel op basis van suikerriet en niet op basis van suikerbieten, zoals in Europa. De bedrijfsgeschiedenis van Cosan is een kort, maar spectaculair verhaal. Het lijkt wel een bedrijf dat zich voortdurend heruitvindt. Bijna elk jaar sinds de millenniumwissel was er belangwekkend nieuws over de ontwikkeling van de activiteiten. Cosan begon in 2000 als exploitant van suikerrietplantages en verwerker tot suiker en ethanol (biobrandstof). In het eerste kwartaal van 2014 was die activiteit onder de noemer Raizen Energia (suiker en ethanol) nog goed voor 21% van de bedrijfskasstroom (ebitda) op groepsniveau.
Vooral sinds de beursintroductie op New York (ticker CZZ) in 2005 is de ontwikkeling van de Cosan-groep erg snel gegaan. De veruit belangrijkst overname is die van Comgas in 2012, dat ook de grootste bijdrage aan de groepsebitda levert (33% in het eerste trimester). Comgas is de grootste speler in aardgas in Brazilië, en bedient meer dan 1,1 miljoen gezinnen in een gebied dat 27% van het bruto binnenlands product van Brazilië levert. De concessieovereenkomst loopt over dertig jaar en kan nog met twintig jaar worden verlengd.
Ook een belangrijke divisie (24% van de groepsebitda) is Raizen Combustiveis, wat een dealernetwerk van liefst 4700 Shell-tankstations omvat. Het is ook actief op onder meer 54 luchthavens en gekoppeld aan 800 winkels. Minder belangrijk is het belang in Radar (5% van de groepsebitda), een vennootschap die zich bezighoudt met de ontwikkeling van landbouwgrond. Radar beschikt over 530.000 acres landbouwgrond (omgerekend zo’n 215.000 hectare), verdeeld over 550 eigendommen. Voor de volledigheid vermelden we nog dat Cosan ook met de divisie Cosan Lubricants verdeler is van Mobil-smeerolie in Brazilië en enkele andere landen.
De diversificatie in de waardeketen rond suiker gaat nog verder met de afdeling Rumo (9% van groepsebitda). Rumo omvat twee haventerminals voor de export van suiker en andere bulkproducten, naast het transport van de suiker vanaf de maalderijen naar de havens van andere verwerkingseenheden. Tussen 2000 en 2013 is de nettogroepsomzet van 0,5 naar 36,2 miljard Braziliaanse real (BRL) opgelopen en tussen 2008 en vorig jaar evolueerde de ebitda van 183 miljoen naar 4 miljard BRL. Vandaag kunnen we stellen dat 79% van de groepsebitda afkomstig is van veeleer stabiele kasstromen en niet de enorme schommelingen van bijvoorbeeld de suikerprijs ondergaat. Een cruciaal geven voor een potentiële investeerder.
Cosan staat al een stuk verder dan het Duitse Suedzucker en heeft bovendien heel de poespas van het Europese landbouwbeleid er niet bij. Bovendien heeft de raad van bestuur in februari al aangegeven de activiteiten op te splitsen in twee aparte beursnoteringen in Brazilië: Cosan Energia en Cosan Logistica. Voor het op NYSE genoteerde Cosan verandert er niets. Ze zal in beide bedrijven een belang van 62,3% hebben, maar het kan de onderliggende waarde van de maatschappijen wel opkrikken. Tegen 12 keer de verwachte winst, een verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom(ebitda) van 6 en een verwachte koers-boekwaardeverhouding van 1,1 is het een goedkope groeiwaarde.
Conclusie
De combinatie van groeilandencrisis (Brazilië), lagere suiker- en energieprijzen hebben dit groeiaandeel fors lager gezet de voorbije twaalf maanden. Een mooie kans voor de langetermijninvesteerder. Vandaar de opname in de checklist en de Inside Selectie.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier