Chinese A-aandelen in trek

© Getty Images/iStockphoto

Vorige maand besliste MSCI dat vanaf volgend jaar ook Chinese A-aandelen in de MSCI Emerging Markets-index worden opgenomen.

De MSCI Emerging Markets-index is veruit de meest gevolgde beursindex voor de opkomende markten. Er zijn verscheidene fondsen, trackers en andere afgeleide producten aan gekoppeld. Vorige maand besliste MSCI dat vanaf volgend jaar ook Chinese A-aandelen in de index worden opgenomen. Het gaat om aandelen van bedrijven die noteren op de Sjanghai en de Shenzhen Stock Exchange in de lokale munt, de renminbi. Tot voor kort was de markt van Chinese A-aandelen erg ondoorzichtig en onderhevig aan talrijke beperkingen. China heeft nu al een belangrijke plaats in de MSCI Emerging Markets-index met een aandeel van bijna 27,7 procent. Het gaat dan om offshore Chinese aandelen die meestal noteren op de beurs van Hongkong (H-aandelen).


Beperkt gewicht

De opname van de A-aandelen zal in twee stappen verlopen: een eerste in mei 2018 en een volgende in september 2018. Er worden 222 Chinese largecaps aan de index toegevoegd. De Chinese beurs heeft een gecombineerde marktwaarde van bijna 7000 miljard dollar. Toch blijft het gewicht in de Emerging Markets-index beperkt tot 0,73 procent. Alleen al door de passieve fondsen die de index repliceren, wordt 1,8 miljard dollar in A-aandelen geïnvesteerd. HSBC ziet over het komende decennium zelfs 400 à 500 miljard dollar van institutionele investeerders naar de lokale Chinese markt vloeien, naarmate die meer aan volwassenheid wint.

Een van de meest gevolgde indexen van A-aandelen is de CSI 300-index van de 300 grootste bedrijven op de beurzen van Sjanghai en Shenzen. De grootste tracker is de Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF. Die wordt uitgegeven door Deutsche Asset Management en schaduwt de prestatie van de CSI 300-index. De financiële sector heeft met 34 procent het hoogste gewicht, gevolgd door de consumentensector (18%), industriële bedrijven (15%) en technologie (9%).


Deutsche X-trackers Harvest CSI 300 China A-Shares ETF

ISIN-code: US2330518794

Beurs: NYSE

Tickersymbool: ASHR

Eerste notering: november 2013

Activa onder beheer: 451,2 miljoen dollar

Rendement op 1 jaar: +12%

Rendement op 3 jaar: +25%

Jaarlijkse beheerkosten: 0,65%


Alternatieven voor ASHR zijn de Van Eck Vectors China CSI300 ETF (tickersymbool PEK) en de vorige maand geïntroduceerde iShares MSCI China A ETF (CNYA).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content