Brazilië in de ban van corruptie
Een nieuw corruptieschandaal zou erg ongelegen komen voor Brazilië. Het bbp kromp in 2016 met 3,6 procent. Maar niet alle evoluties zijn negatief.
De corruptieschandalen in Brazilië volgen elkaar snel op. In augustus vorig jaar werd de toenmalige presidente Dilma Rousseff afgezet na de beruchte Petrobras-affaire. Eerder moest haar voorganger Lula da Silva opstappen na onrechtmatige partijfinanciering. Op de vorig jaar aangestelde Michel Temer rustte de zware taak schoon schip te maken in de Braziliaanse politiek en economie. Dat leek in eerste instantie te lukken. Maar minder dan een jaar na Rousseff kwam ook Temer onder vuur.
De president wordt ervan beschuldigd de betaling van steekpenningen aan een voormalige parlementsvoorzitter te hebben goedgekeurd. De Braziliaanse real kwam onder druk en de aandelenmarkt ging onderuit. De grondstoffenmarkten werden evenmin gespaard. De grondstoffen waarin Brazilië een sterke marktpositie heeft (granen, koffie en suiker) werden het hardst getroffen .
De Braziliaanse Bovespa-index klom vorig jaar 40 procent hoger in anticipatie op een nieuwe politieke cultuur en een economisch herstel. De trend zette in 2017 aanvankelijk door met een klim van 15 procent. Na de recente correctie is alle winst van dit jaar weggesmolten. Een nieuw corruptieschandaal zou erg ongelegen komen. Het bruto binnenlands product (bbp) kromp in 2016 met 3,6 procent na een achteruitgang met 3,8 procent een jaar eerder. Voor 2017 stelt het IMF een bescheiden bbp-groei van 0,3 procent voorop. Het begrotingstekort (9% van het bbp) en de overheidsschuld (70%) blijven hoog. De combinatie van beide is een probleem gezien de hoge rente en bijgevolg zware financieringslasten.
Toch zijn er ook positieve evoluties. Zo is de inflatie gedaald naar het laagste peil in bijna zeven jaar. De inflatiedoelstelling van de Braziliaanse centrale bank is bijna bereikt, waardoor er ruimte is om de rente sneller te verlagen. Na de renteknip van vorige maand bedraagt die nog 11,25 procent. Een verdere daling is gunstig voor de financiële sector en de consumentenbestedingen.
Tracker EWZ
Op korte termijn zal de volatiliteit hoog blijven. Wie wil inspelen op een hernemen van de beurshausse kan terecht bij de tracker iShares MSCI Brazil Capped ETF (tickersymbool EWZ) van uitgever BlackRock. Die tracker is de grootste gemeten volgens activa onder beheer en ook veruit de meest liquide. EWZ schaduwt de prestatie van de MSCI Brazil 25/50 index. Die telt 59 bedrijven waarbij geen enkele individuele participatie een hoger gewicht dan 25 procent kan hebben. Bovendien mag de som van alle participaties hoger dan 5 procent de grens van 50 procent niet overschrijden om de spreiding te garanderen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier