Beursblog: vissen naar Amerikaanse smallcaps

© Getty
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

Het momentum voor Amerikaanse smallcaps zit mee. Tijd om dat segment van naderbij te verkennen.

De afgelopen twee jaar waren de grote Amerikaanse techbedrijven, de Magnificent Seven, de grootste drijfveer achter de koerswinsten van de Amerikaanse sterindex S&P 500. Het was alsof de andere 493 beursbedrijven er niet toe deden.

De jongste maanden is dat aan het keren. De bedrijfswinsten, en daarmee de beurskoersen, van die 493 figuranten trekken opnieuw aan. In het verlengde daarvan zijn Amerikaanse smallcaps opnieuw aantrekkelijk, zo schrijven de analisten van de vermogensbeheerder Schroders.

De Amerikaanse smallcaps zijn tegenover grotere Amerikaanse beursbedrijven nog redelijk gewaardeerd en zijn daarmee het ideale vehikel voor beleggers om in te spelen op het uitzonderlijke beursmomentum en de economische rugwind in de Verenigde Staten. Kleinere Amerikaanse beursbedrijven zijn minder afhankelijk van de wereldeconomie, meer gericht op de binnenlandse markt en daardoor minder kwetsbaar voor het mogelijk ontwrichtende economische en handelsbeleid van de herkozen president Donald Trump.

De Schroders-analisten opperen nog wat redenen waarom Amerikaanse smallcaps nu interessant zijn, maar als Europese belegger is de vraag vooral hoe je daar het best blootstelling aan neemt. Hoe speel je in op Amerikaanse smallcaps en hoe pik je de interessante eruit?

Een eerste optie is het thema via ETF’s aan te vliegen. De meest bekende indexen zijn de Russell 2000 en de S&P 600. De eerste is misschien wat minder interessant omdat die wegens zijn omvang van 2.000 bedrijven al wat meer kaf tussen zijn koren zal hebben. De sector gezondheidszorg – lees: verlieslatende biotechbedrijven – is in de Russell 2000 groter dan in de S&P 600.

Sectorverdeling S&P600
Sectorverdeling Russell 2000

Een tweede manier is om ideeën te roven bij andere beleggers. Het toeval wil dat een Belgische vermogensbeheerder een van de beter presterende fondsen in Amerikaanse smallcaps runt. Scrollen door dat jaarverslag is een kennismaking met bedrijven die je als Belgisch beleggers anders nooit zou tegenkomen, zoals de meubelmaker La-Z-Boy of het bouwmateriaalbedrijf Owens Corning.

Nog een inspiratiebron zijn aandeelhoudersbrieven van bekende en minder bekende beleggers. Zo geven de brieven van Greenhaven Road een heel gedetailleerde inkijk in de zakenmodellen van bijvoorbeeld LifeCore Biomed, een toeleverancier voor de farma-industrie, de offshorespeler Sable of het softwarebedrijf PAR. In de brief van Palm Valley Capital, die zijn eigen opdeling maakt van het smallcapuniversum, maken we dan weer kennis met Amdoc, een softwarespeler die op het eerste gezicht aantrekkelijk gewaardeerd is, of met Helen of Troy, een producent van beauty-, wellness- en outdoorproducten.

Bron: Palm Valley Capital

Een derde optie om het jachtterrein te verkennen is om gewoon een aandelenscreen te doen. Na een aantal criteria rond rendementen en waardering in te geven kwamen we bij namen uit als de cosmeticaproducent Bath & Body Works, de onlinemarktplaats voor creativiteit Etsy of de fabrikant van sneeuwscooters en quads Polaris.

Voor alle duidelijkheid, de bedrijfsnamen hierboven zijn een vertrekpunt in de zoektocht naar nieuwe beleggingskansen, in dit geval bij de Amerikaanse smallcaps, en zijn op geen enkele manier bedoeld als beleggingsadvies.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content