Beleggen in postzegels: Toegankelijk voor iedereen

© Belga

Door de extreem lage rente gaan steeds meer mensen op zoek naar een belegging die meer oplevert. Daarom overlopen we deze week enkele van de meest voorkomende alternatieve beleggingen. Vandaag het vijfde en laatste deel: beleggen in postzegels.

Postzegels blijken in tijden van inflatie en recessie vrijwel elke andere belegging te kunnen kloppen. Momenteel is de inflatie erg laag. Maar een verzameling goed geselecteerde oude zegels staat garant voor stabiliteit die in het verleden elke aanval van economische crisis heeft weerstaan.

Bij sommige mensen gaat de passie voor postzegels erg ver. Ze kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Er bestaat zelfs een postzegelclub voor kinderen: StamPilou. Postzegels kunnen mensen in de ban brengen waaruit ze zich nog moeilijk kunnen bevrijden.

Er zijn beurzen, veilingen, catalogen, handelaren, kortom, er bestaat een enorme business rond de stukjes papier. En er gaat veel geld in om. Juist daardoor kunnen postzegels in sommige gevallen beschouwd worden als beleggingen. Er bestaat een geregelde markt waarop iedereen vlot zegels kan kopen en weer verkopen. Dat heeft ook nadelen. Een waardevolle zegel kopen tegen een heel lage prijs, is onmogelijk. De verkopers kennen de geldende prijzen.

Heel veel sites

Veel nuttige info is te vinden bij de Belgische Academie voor Filatelie (www.academiebelgium.be). Ze is in 1966 opgericht om de filatelie in ons land te ontwikkelen en te bevorderen. Voorts bestaan heel veel commerciële sites met interessante zaken. Er zijn er zelfs waar u zegels online kunt laten schatten (bvb www.postzegels-verkopen.be). De Koninklijke Landsbond der Belgische Postzegelkringen vzw is een landelijke federatie die meer dan 275 postzegelkringen verenigt met ongeveer 12.000 (bekende) leden .

België telt ook heel wat veilinghuizen die gespecialiseerd zijn in de openbare verkoop van postzegels. Enkele zijn vanosselaer,en philamatthijs. Bekende internationale huizen zijn o.a Gibbons en Harmers.

Voor iedereen

Een van de voordelen van postzegels is dat vrijwel iedereen erin kan beleggen, rijk en minder rijk, jong en oud. Maar zegels hebben enkele grote nadelen. Ze hebben geen intrinsieke waarde omdat ze in se stukjes bedrukt papier zijn. De meeste (oude) munten daarentegen hebben nog een beetje metaalwaarde. Sommige exotische staten geven prachtige zegels uit met een gouden stempel al voorgedrukt. Ze zijn totaal waardeloos voor een belegger.

De filatelie worstelt met een probleem dat ook veel andere ‘alternatieve’ beleggingen teistert. Dat zijn de malafide figuren die de markt vertroebelen. Ze verkopen eender wat, ook pakketjes met enkele zegels van waarde en een heel pak die minder waard zijn dan het papier waarvan ze gemaakt zijn.

Bepaalde grote verzamelaars doen soms rages ontstaan. Dat gebeurt ook bij kunst en antiek. Zo werden postzegels vroeger ingeplakt in albums. Nu mag dat niet meer. Vroeger moesten zegels afgestempeld zijn. Nu is dat een zonde. De originele gom moet nog op de zegel zitten. Vervalsingen zijn ook schering en inslag. Eis daarom altijd een certificaat van echtheid.

Met kennis van zaken

Door de extreem lage rente gaan steeds meer mensen op zoek naar een belegging die meer oplevert. Dan kom je ook bij zogenoemde ‘alternatieve’ beleggingen uit. U bent op deze markten best nog wat meer op uw hoede als een rendement wordt beloofd dat (ver) boven het normale rendement ligt. Heel wat alternatieve beleggingen zijn niet gereglementeerd. Ze vallen dus niet onder het toezicht van de controleautoriteiten. Dat moet u dubbel waakzaam maken!

Opgelet: Beleg nooit een groot deel van uw spaargeld in alternatieve beleggingen en koop alleen zaken die u begrijpt en waarvan u de risico’s kunt inschatten.

We overlopen deze week enkele van de meest voorkomende alternatieve beleggingen:

Deel 1 (maandag 12/12): kunst

Deel 2 (dinsdag 13/12): antiek

Deel 3 (woensdag 14/12): diamant

Deel 4 (donderdag 15/12): numismatiek (munten)

Deel 5 (vrijdag 16/12): postzegels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content