De 5 favoriete indexfondsen van… Tim Nijsmans (Vermogensgids, VFB)

Tim Nijsmans, co-auteur van 'De Hangmatbelegger'

Hoe vergaat het de beurshandel in de tweede helft van 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.

Deze week is het voor de tweede keer in het bestaan van deze rubriek de beurt aan Tim Nijsmans, de oprichter van de Vermogensgids, een onafhankelijk adviseur voor beleggers. Daarnaast doceert Nijsmans over private banking aan de Arteveldehogeschool in Gent en is hij lid van de raad van bestuur van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB).

Sinds de vorige vijf favorieten van Tim Nijsmans kwam De hangmatbelegger uit, een boek over passief of indexbeleggen dat hij samen met Yoran Brondsema (Curvo) schreef. Met meer dan 14.000 exemplaren en een achtste druk beleeft het een enorm succes. Nadat hij twintig jaar portefeuilles had beheerd bij een Antwerpse private bank, kijkt hij nu vooral naar indexfondsen. De vorige vijf ETF’s die hij tipte op 14 april 2023 kunnen volgens hem nog altijd worden gekocht. Hij geeft een update voor deze vijf fondsen, met het behaalde rendement.

1/ SPDR MSCI ACWI IMI (Acc)

  • ISIN-code: IE00B3YLTY66

Deze ETF werd in De hangmatbelegger gepromoveerd tot de modelportefeuille voor de globetrotter. Deze alles-in-één-aandelen-ETF steeg met 27,40 procent sinds 14 april 2023. Met meer dan 3.500 aandelen uit alle landen en sectoren koop je hiermee een schijfje van heel de aandelenmarkt. Naast de spreiding zijn de lage kosten het grote pluspunt van deze belegging en tegenover vorig jaar daalden de kosten van 0,40 naar 0,17 procent per jaar. De dividenden blijven in het fonds zitten en kapitaliseren op die manier. Zo bespaar je 30 procent roerende voorheffing en kunt u winst verder oprenten.

2/ iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF (Acc)

  • ISIN-code IE00BKM4GZ66

De zwakste prestatie van de vijf ETF’s is de 14,48 procent in zeventien maanden van deze verzameling aandelen uit de groeilanden. De opkomende landen hadden het moeilijker, en dan vooral de grote vis in die vijver, China. De vastgoedcrisis en de zwakke Chinese economie wogen op de resultaten. Het sentiment rond de groeilanden is zo negatief dat al veel slecht nieuws in de koersen lijkt te zitten. Het winstrendement (omgekeerde koers-winstverhouding) van 10 procent lijkt aanlokkelijk, maar uiteraard is deze ETF vooral voor mensen die heel de aandelenmarkt in de groeilanden willen schaduwen tegen een kostprijs van amper 0,18 procent.

3/ iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF (Acc)

  • ISIN-code IE00BF4RFH31

In juli leek het er even op dat de smallcaps of kleine aandelen het konden overnemen van de grote technologieaandelen. Deze ETF profiteerde daar toen goed van, maar de Japanse of recessievreesdip van 5 augustus gooide roet in het eten. Deze ETF klom met 18,39 procent sinds het vorige artikel. De hogere risico’s van deze kleine bedrijven op de beurs zouden moeten leiden tot hogere rendementen, maar de kostprijs van 0,35 procent maakt dit wel de duurste ETF uit de reeks. Wat uiteraard nog altijd een spotprijs is in vergelijking met wat bankfondsen je aanrekenen.

4/ Xtrackers MSCI World ESG

  • ISIN-code IE00BZ02LR44

De wereldverbeteraar, doopten Yoran en ik deze ETF voor ons boek. Het duurzaam of ESG-fonds houdt rekening met milieu, sociale en beleidscriteria. Is deze selectie perfect op al deze domeinen? Dat zal waarschijnlijk niet, maar het is een poging om een verschil te maken met uw beleggingen. Het is de uitschieter, met maar liefst 34,70 procent rendement sinds april 2023. Deze mooie prestatie heeft minder te maken met de groene insteek, maar meer met het feit dat MSCI World geen groeilanden in portefeuille heeft.

5/ Gold Bullion Securities

  • ISIN-code: GB00B00FHZ82

Wilt u zich verzekeren tegen een ontwaarding van het geld? Daarvoor is goud een ideale indekking. De laatste zeventien maanden steeg deze edelmetaal-ETF met 23,30 procent. Een forse prestatie voor een beleggingscategorie die lang ingedommeld leek. Het beursgenoteerde fonds is een fysieke tracker die de goudstaven bezit. Deze gecontroleerde kluis is de plaats waar uw schijfje goud opgeslagen blijft tegen een vergoeding van 0,40 procent per jaar.

Grafiek aangeleverd door Tim Nijsmans

Partner Content