De 5 favoriete aandelen van… Kurt Ruts (KBC Securities)

Kurt Ruts

Hoe vergaat het de beurshandel in 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.

Deze week is het de beurt aan Kurt Ruts, analist bij KBC Securities (‘Global Equities’).

1/ Tencent

Tencent (koersdoel: 54 dollar) heeft de afgelopen jaren behoorlijk proactief geïnvesteerd in zijn AI-vaardigheden. Zo bieden de cloudactiviteiten een robuuste computerinfrastructuur ter ondersteuning van de aankomende AI-toepassingen. Maar nog belangrijker is de enorme hoeveelheid gegevens die wordt gegenereerd door de online-entertainment-, sociaalnetwerk- en betalingstoepassingen. Die data zijn van onschatbare waarde voor modeltraining. Tencent is van plan geleidelijk AI-toepassingen te integreren in al zijn producten, van WeChat tot onlinemedia. We denken dat de markt het AI-potentieel bij Tencent volledig over het hoofd ziet. Bovendien verwachten we dat de groei in de gamingdivisie in de tweede jaarhelft zal aantrekken, na de succesvolle lancering van een aantal belangrijke games zoals DnF mobile.

2/ Infineon

Infineon (koersdoel: 45 euro) is een halfgeleiderbedrijf dat marktleider is in power- en autochips. Het bedrijf profiteert aanzienlijk van de elektrificatie van voertuigen en, meer algemeen, het koolstofarm maken van de economie en de toenemende trend naar digitalisering. Ondanks de structurele groei op veel eindmarkten is de halfgeleidersector cyclisch. De belangrijke auto- en industriële eindmarkten bevinden zich op dit moment rond hun cyclische bodem. Een herstel zou vanaf het derde kwartaal moeten beginnen. Aandelen hebben bovendien de neiging om te anticiperen op keerpunten in de cyclus: het keerpunt in de aandelenkoers komt doorgaans zo’n drie tot zes maanden vóór het keerpunt in de vraagcyclus. Structurele factoren veranderen doorgaans niet tijdens een recessie, maar de kortetermijnverwachtingen nemen af en bieden potentieel voor opwaartse herzieningen zodra de cyclus omslaat.

3/ AMD

AMD (koersdoel: 220 dollar) is een halfgeleiderbedrijf gespecialiseerd in microprocessoren (CPU’s), en grafische kaarten (GPU’s). Op de CPU-markt wint het marktaandeel dankzij de technologische voorsprong die het heeft op zijn belangrijkste concurrent, Intel. In november vorig jaar ontdekten beleggers AMD als het enige geloofwaardige alternatief voor Nvidia in het domein van GPU’s voor training en inferentie van generatieve AI-modellen (zoals ChatGPT) in datacenters. De verwachtingen voor de omzet uit die AI-GPU’s liepen evenwel te hoog op, terwijl het aandeel zijn hoogste peil ooit bereikte. Halverwege maart van dit jaar begonnen beleggers dan ook te twijfelen aan die omzetverwachtingen voor het huidige kalenderjaar. De aandelenkoers heeft daar fel onder geleden. Ondertussen zijn de kortetermijnverwachtingen op de markt getemperd. En gezien de aanhoudende krapte op de markt, verwachten wij nog altijd dat AMD een belangrijke leverancier van AI-GPU’s zal worden.

Naar aanleiding van de eerstekwartaalresultaten verhoogde CEO Lisa Su de omzetprognose voor de MI300X AI-GPU in 2024 naar “‘”meer dan 4 miljard dollar’”. Wij denken dat dit nog conservatief kan blijken. De MI300X moet het snelst verkopende product in de geschiedenis van AMD worden. Vooral hyperscalers, zoals Amazon, Microsoft en Alphabet, tonen interesse omdat zij hun aanvoerketen willen diversifiëren. Aangezien de productie opgeschaald dient te worden, gaat AMD er wel van uit dat MI300X pas in de tweede helft van 2024 significant zal bijdragen tot de omzet in de datacenterdivisie.

4/ Samsung

Hoewel de meeste mensen Samsung (koersdoel: 1.950 dollar) kennen als smartphonebedrijf, is de winst vooral onderhevig aan de cyclus van geheugenhalfgeleiders (DRAM en NAND). Door de cyclus heen zijn die goed voor ongeveer de helft van de winst. De DRAM-markt is een oligopolie en Samsung is wereldmarktleider met een marktaandeel van 45 procent. De DRAM-markt is volop aan een cyclisch herstel bezig, na de forse dip die volgde op de boom tijdens covid.

Daarbovenop verwachten wij een stijgende vraag naar geheugen dat specifiek geschikt is voor AI-servers (high bandwith memory) en dat bovendien meer winstgevend is. Generatieve AI heeft niet alleen krachtige processoren nodig, maar ook een pak geheugenchips om de gegenereerde data op te slaan. Die vraag komt grotendeels boven op het normale cyclische herstel van de geheugenhalfgeleidermarkt en moet de komende jaren zorgen voor een extra boost in de vraag naar geheugenhalfgeleiders.

5/ Alphabet

Alphabet (koersdoel: 199 dollar) behoeft geen introductie meer: het bedrijf heeft zes apps met meer dan 2 miljard gebruikers en vijftien diensten met meer dan 500 miljoen gebruikers. Sinds 2016 is Alphabet een AI-first bedrijf. Hét grote competitieve voordeel op het gebied van generatieve AI zit in de data die men het AI-model kan voeden om het te trainen. Google heeft veruit de grootste set zoekdata, maar ook de data die zijn verzameld via hun webbrowser Chrome en mobiele besturingssysteem Android geven hen een veel grotere dataset om hun modellen op te trainen.

Het pijnpunt bij Alphabet is zijn hoge kostenstructuur. Maar hier ligt ook de kans. In het aanwervingsbeleid zien wij tekenen van een grotere focus op een efficiëntere kostenbasis. Dit moet de marges ten goede komen. Sinds kort keert het bedrijf een (weliswaar bescheiden) dividend uit.

Vorige week:

Partner Content