De 5 favoriete aandelen van… Martine Hafkamp (Fintessa)

Martine Hafkamp te gast bij Business Class

Hoe vergaat het de beurshandel in de tweede helft van 2024? Trends.be polst bij waarnemers van de aandelenmarkten naar de effecten die hun voorkeur wegdragen.

Deze week is het de beurt aan Martine Hafkamp, de oprichter, eigenaar en algemeen directeur van Fintessa Vermogensbeheer in Baarn. De Nederlandse is als beursanalist onder meer te horen bij BNR. Ook verschijnt ze regelmatig in het programma Business Class van Harry Mens, waar ze haar inzichten deelt over de financiële markten en beleggingsstrategieën.

Vorig jaar stuurde ze ons onderstaand lijstje door: (lees verder na link)

Daar heeft ze drie namen aan gewijzigd.

1/ ASML

“De resultaten van ASML worden overschaduwd door de handelsbeperkingen die de Verenigde Staten opleggen, maar China is juist door die handelsoorlog oudere DUV-machines gaan hamsteren. Tevens worden in de rest van de wereld extra chipfabrieken gebouwd. Van dat eerste heeft ASML al flink geprofiteerd en van dat tweede zullen ze in Veldhoven, na het overgangsjaar 2024, de vruchten plukken, zeker omdat big tech volop investeert in artificiële intelligentie (AI). De huidige EUV-machines van ASML zijn al ongeëvenaard, maar de opvolger staat klaar. Onlangs boekte ASML met het Belgische onderzoeksinstituut imec een doorbraak in de chipproductie met de nieuwste High-NA-EUV-machine. ASML is klaar voor de toekomst.”

2/ Microsoft

“Met de investering in Open AI en de bot ChatGPT heeft Microsoft een ware AI-revolutie ontketend. Het bedrijf wil AI in alle producten integreren, onder meer door de AI-assistent Copilot die gebruikers efficiënter helpt te werken. Dat vergt forse investeringen in datacenters, maar het werpt ook vruchten af. Microsoft zag de bijdrage van AI tot de groei van Azure het afgelopen kwartaal van 7 naar 8 procentpunt oplopen. Dat de totale groei van de clouddiensten iets tegenviel, kwam deels doordat Microsoft, ondanks alle investeringen, de vraag niet kan bijbenen. Dat is een luxeprobleem. Verder lijkt er geen rem op de groei te staan. Als een van de grootste bedrijven ter wereld realiseerde Microsoft het afgelopen jaar een omzetgroei van 16 procent en een winstgroei 22 procent.”

3/ Nvidia

“Nvidia, de ontwerper en verkoper van computerprocessoren, behoeft geen toelichting meer. Het levert de krachtige rekenchips die nodig zijn voor de ontwikkeling van AI. Natuurlijk zijn er meer leveranciers, maar de chips van Nvidia zijn de beste, de krachtigste en de kleinste. Vergeet niet dat Nvidia meer is dan alleen chips. Met de CUDA Toolkit-platform heeft het concern een heel ecosysteem gebouwd om afnemers aan zich te blijven binden. Via software-updates maakt het bedrijf de bestaande chips sneller. Nvidia profiteert het meest van de bijna onuitputtelijke investeringsbudgetten van Amazon, Microsoft, Alphabet en Meta, die samen ongeveer 200 miljard dollar per jaar aan AI-infrastructuur willen spenderen.”

4/ NextEra Energy

“NextEra Energy is ’s werelds grootste nutsbedrijf. De marktkapitalisatie bedraagt 159 miljard dollar. De twee primaire activiteiten van de groep zijn ondergebracht in Florida Power & Light, het grootste elektriciteitsbedrijf in Florida en actief sinds 1925, en in NextEra Energy Resources, ’s werelds grootste producent van wind- en zonne-energie. Nutsbedrijven gelden als een van de meest defensieve sectoren van de economie. Van vraag lijken ze verzekerd: het licht moet immers branden. Daarnaast is er door alle ontwikkelingen op het gebied van AI alleen maar méér elektriciteit nodig. Door hun vaak aantrekkelijke dividend worden nutsbedrijven gezien als bond-proxy’s. Dat kan extra goed uitpakken als de rente daalt.”

5/ Roche

“Roche is vooral groot in oncologiemedicijnen. Het concern beleefde een tegenvallende periode, mede door een aantal onderzoekmissers en teruglopende covidgerelateerde verkopen, maar lijkt op de weg terug. Het nieuwe oogmedicijn Vabysmo is een succes. Bij de publicatie van de halfjaarcijfers verhoogde Roche de outlook voor de winst per aandeel voor dit jaar van ongeveer 5 procent naar 6 à 9 procent. Door de overname van Carmot Therapeutics verwacht Roche tegen 2028 op de trein van de obesitasmedicijnen te springen. Daarnaast wordt AI ingezet om het zoeken naar nieuwe medicijnen gemakkelijker, sneller en goedkoper te laten verlopen.”

Partner Content