De 5 crypto-picks van Gwen Busseniers (cryptoschool.be): ‘Beginners raad ik altijd bitcoin aan, maar het is belangrijk goed te spreiden’
Met de laatste beursweken van 2024 in zicht, richt Trends.be zich op de snelgroeiende cryptowereld. Gwen Busseniers, oprichter van cryptoschool.be en ervaren marktanalist, blikt terug op de trends van dit jaar en blikt vooruit naar de kansen die 2025 biedt. Busseniers onthult niet alleen haar top vijf van crypto-investeringen, maar deelt ook haar inzichten over hoe beleggers strategisch kunnen navigeren in een markt die zowel kansen als risico’s kent.
Volgens Busseniers staat de cryptosector aan de vooravond van grote veranderingen. Regelgeving en technologische innovaties drijven de sector naar volwassenheid, terwijl nieuwe beleggingsproducten crypto toegankelijker maken voor een nieuw publiek. Dat publiek wordt steeds groter en internationaler. “Oekraïne heeft meer bitcoin ontvangen dan El Salvador, als onderdeel van internationale steun”, stelt Busseniers. “El Salvador mag dan de pionier zijn, ook andere landen gebruiken de bitcoin strategisch, vaak als bescherming tegen economische instabiliteit.”
Is het feit dat verschillende landen op de trein springen, de belangrijkste factor achter het recente koersrecord van de bitcoin, boven 100.000 dollar?
GWEN BUSSENIERS. “De recente stijging van de bitcoin boven de grens van 100.000 dollar wordt voornamelijk toegeschreven aan de introductie van bitcoin-ETF’s (exchange-traded funds) in de Verenigde Staten. Die fondsen maken het eenvoudiger voor institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen en vermogensbeheerders, om de bitcoin aan hun portefeuilles toe te voegen. Dat heeft de vraag naar bitcoins aanzienlijk verhoogd en de prijs omhooggestuwd.
“Een andere belangrijke factor is de dynamiek in de derivatenmarkten, waar beleggers gebruikmaken van zogenoemde leverage: het handelen met geleend geld om grotere posities in te nemen. Wanneer positief nieuws, zoals nieuwe regelgeving of adoptie door grote partijen, de markt bereikt, kunnen de prijzen plotseling stijgen.
“In zulke gevallen worden leverage traders (beleggers die posities hebben met geleend kapitaal, nvdr.) gedwongen hun posities te sluiten, als de markt te ver tegen hen in beweegt. Dat proces, liquidatie genoemd, gebeurt automatisch en leidt vaak tot snelle prijsschommelingen. Wanneer die posities worden gesloten, ontstaat een golf van aankopen door andere, vaak professionele, beleggers. Zij profiteren van de volatiliteit om in te stappen tegen gunstige prijzen, wat de prijs verder opdrijft.”
Waar ziet u de sector naartoe gaan onder invloed van Donald Trump? Hij beloofde van de Verenigde Staten ‘s werelds “cryptohoofdstad” te maken.
BUSSENIERS. “Tegen het einde van 2025 zouden we de goedkeuring kunnen zien van ingrijpende nieuwe wetgeving die het Amerikaanse financiële systeem eindelijk moderniseert om crypto te omarmen. Het Huis van Afgevaardigden heeft de Financial Innovation and Technology for the 21st Century Act al goedgekeurd. Er is enkel nog wat politieke wil nodig om een versie van deze wetgeving ondertekend te krijgen.
“Nieuwe wetgeving zou kunnen resulteren in de oprichting van de Commodity Futures Trading Commission als de belangrijkste toezichthouder voor crypto – en niet de huidige beurswaakhond, SEC. In de komende vier jaar zullen we dus waarschijnlijk een erosie zien in het vermogen van de SEC om gezag uit te oefenen over crypto.
“De grootste begunstigden zullen waarschijnlijk alle cryptomunten zijn die de afgelopen 24 maanden met de SEC in botsing zijn gekomen. Zo heeft de SEC in 2023 een lijst gemaakt van ongeveer 50 cryptomunten, waarvan zij dacht dat het daadwerkelijk effecten zouden kunnen zijn, waardoor ze aan meer regels zouden worden onderworpen. Er stonden grote namen in die lijst, waaronder de ADA (cardano) en de SOL (solana). Als de regelgevende wolk boven die cryptomunten optrekt, zou dat goed nieuws kunnen zijn voor hun toekomstige vooruitzichten. In de week na de verkiezingen heeft Robinhood Markets (NASDAQ: HOOD) ze allebei opnieuw genoteerd voor handel.”
‘Ook Brazilië introduceerde plannen om een soevereine, strategische bitcoinreserve op te richten, die in waarde gelijk zou zijn aan 5 procent van de internationale reserves van het land’
Het idee van een Amerikaanse nationale bitcoinreserve veroorzaakt flink wat opschudding.
BUSSENIERS. “Een van de meest opwindende ontwikkelingen die zich in de vier jaar van Trumps presidentschap kunnen voordoen, is de oprichting van zo’n reserve. Zoals het er nu uitziet, zou het net zo functioneren als de strategische petroleumreserve van het land: een enorme voorraad die in tijden van economische instabiliteit kan worden gebruikt om moeilijke tijden glad te strijken. In het beste geval zou het zelfs kunnen worden gebruikt om de schuldenlast van het land van 3.500 miljard dollar af te lossen. Momenteel bezit de Amerikaanse overheid meer dan 207.000 bitcoins, waarvan de meeste in beslag zijn genomen bij criminelen.
“Als u denkt dat dit slechts een luchtkasteel is, denk dan nog eens goed na. De Amerikaanse senator Cynthia Lummis (een Republikein uit Wyoming, nvdr) heeft al de Bitcoin Act van 2024 ingediend, die de strategische bitcoinreserve werkelijkheid zou maken. Het zou de Amerikaanse overheid ertoe verplichten de komende vijf jaar 1 miljoen bitcoins te kopen. Dat is gelijk aan 5 procent van de totale circulerende voorraad. Daarmee zouden de VS inderdaad een crypto-supermacht worden, zoals Trump tijdens zijn campagne suggereerde.
“Interessant is dat andere landen hetzelfde zouden kunnen doen. Zo introduceerde Brazilië op 25 november plannen om een soevereine, strategische bitcoinreserve op te richten, die in waarde gelijk zou zijn aan 5 procent van de internationale reserves van het land. Die bitcoinreserve zou vervolgens voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals het stabiliseren van de nationale munteenheid, het ondersteunen van internationale handel of het helpen lanceren van een nieuwe digitale munteenheid van de centrale bank.”
Europese regels
Ook in Europa staan veranderingen op stapel met de komst van MiCA, de Markets in Crypto-Assets Regulation. Wat zijn de belangrijkste pijlers daarvan?
BUSSENIERS. “MiCA 1 is vooral bedoeld om de consument te beschermen tegen wanpraktijken van cryptobedrijven, de zogenoemde CASP’s (Crypto-Asset Service Providers), zoals exchanges en wallets. De regelgeving wil stabiliteit en vertrouwen creëren, wat institutionele en retailbeleggers over de streep kan trekken om in te stappen. Bedrijven moeten bijvoorbeeld een EU-vestiging hebben, waar iemand letterlijk kan aankloppen. Voor stablecoins geldt bovendien dat ze voldoende onderpand moeten hebben en dat er strengere eisen zijn rond hun reserves. Dat zijn belangrijke stappen, want dat vertrouwen is wat de sector nodig heeft. We hebben in de hele cryptogeschiedenis gezien dat regelgeving op de korte termijn een negatieve impact kan hebben op de markt, maar op de lange termijn altijd positief werkt.”
“MiCA 2 zal een stap verder gaan, en richt zich op zaken als staking, cryptoleningen en DeFi (decentralized finance, nvdr.). Dat is nodig, want DeFi is nog echt het Wilde Westen. Denk aan de bruggen tussen blockchains, die vaak het doelwit zijn van hacks. Die risico’s moeten worden aangepakt. Ook niet-uitgegeven activa zoals bitcoin kunnen onder MiCA 2 vallen. Het idee is de connecties tussen crypto en traditionele financiële instellingen te reguleren. Maar let op: MiCA 2 staat nog in de kinderschoenen, en het kan nog wel even duren voordat we die regelgeving daadwerkelijk zien.”
Extra verduidelijking: MiCA 1 wordt gefaseerd geïmplementeerd:
– 30 juni 2024: Regels voor stablecoins treden in werking.
– 30 december 2024: De overige bepalingen van MiCA worden van kracht, waarmee alle crypto-activa en dienstverleners onder de regelgeving vallen.
– Sommige lidstaten kunnen een overgangsperiode toestaan tot 1 juli 2026 voor bestaande cryptodienstverleners zonder MiCA-vergunning.
– MiCA 2 zit nog in de ontwerpfase en er is geen officiële wetgeving aangenomen. Het doel is bredere aspecten van de cryptomarkt te reguleren, waaronder staking, DeFi en niet-uitgegeven activa zoals bitcoin.
Wat betekent dat voor Belgische beleggers?
BUSSENIERS. “MiCA biedt zekerheid en bescherming, maar brengt ook extra kosten mee voor bedrijven. Kleine cryptobedrijven kunnen het lastig krijgen, wat het kan leiden tot meer consolidatie in de sector. Voor beleggers betekent het dat je meer moet letten op de compliance van platforms waarmee je werkt.”
Uitdagers van ethereum
Laten we onze blik richten op de koersontwikkelingen. Hoe schat u de toekomstige waarde van de grootste cryptomunt in?
BUSSENIERS. “De bitcoin blijft een solide investering op de lange termijn. Het cyclische karakter, met halveringen die eens in de vier jaar een nieuwe piek en dip veroorzaken, maakt ze voorspelbaarder dan veel andere cryptomunten. Op de korte termijn kunnen we echter een verschuiving zien richting altcoins, omdat beleggers na een sterke bitcoinrally traditioneel herverdelen naar kleinere projecten.”
De eeuwige vraag: welke blockchain is te verkiezen, bitcoin of ethereum?
BUSSENIERS. “Bitcoin is naar mijn mening de beste keuze voor wie weinig kennis heeft van crypto, of een veilige investering zoekt. Bitcoin is eenvoudig te begrijpen, heeft zichzelf bewezen als digitale goudstandaard en blijft het meest gedecentraliseerde en veilige netwerk. Maar het mist de veelzijdigheid van slimme contracten, die ethereum bijvoorbeeld wel biedt. Ethereum heeft grote kansen op verdere groei, vooral door de veelzijdigheid en het brede ecosysteem dat draait op zijn netwerk, zoals DeFi en NFT’s.
“Voor beginners raad ik altijd bitcoin aan. Als je echter meer ervaring hebt en de markt begrijpt, kan ethereum interessanter zijn, zeker als ether op dat moment beter presteert dan de bitcoin. Maar het is belangrijk goed te spreiden en ook naar concurrenten als solana en polkadot te kijken. Diversificatie is essentieel in deze sector.”
Ethereum krijgt steeds meer concurrentie. Wat is uw visie op de toekomst van de op een na grootste blockchain?
BUSSENIERS. “Ethereum blijft een belangrijke speler, maar de overgang naar ethereum 2.0 heeft vragen opgeroepen over centralisatie. Ongeveer 60 procent van het netwerk is nu in handen van een paar grote partijen, wat tegen de oorspronkelijke gedachte van decentralisatie ingaat. Daarnaast is er stevige concurrentie van projecten zoals solana en polkadot, die sneller en goedkoper zijn. Ethereum blijft draaien en heeft sterke adoptie, maar spreiding over meerdere Layer 1-projecten (blockchain die als basislaag fungeert voor een ecosysteem van toepassingen, nvdr.) is essentieel.”
‘XRP heeft unieke use-cases, zoals snellere en goedkopere internationale betalingen, en heeft een loyale community’
Wat vindt u van solana, de grootste uitdager van het ethereum-netwerk?
BUSSENIERS. “Solana onderscheidt zich door zijn snelheid en lage transactiekosten, maar het netwerk heeft een meer gecentraliseerde structuur. Dat maakt het kwetsbaar voor kritiek vanuit de cryptogemeenschap, maar beleggers kijken vooral naar rendement. De goedkeuring van solana-ETF’s kunnen de munt een verdere boost geven, omdat ze meer institutionele investeringen aantrekken.”
Wat is de status van de XRP, de munt van Ripple, dat zich richt op snelle en goedkope internationale transacties voor financiële instellingen? Het bedrijf achter Ripple, Ripple Labs, was in een rechtszaak met de SEC verwikkeld. Toch wordt de technologie genoemd als een uitdager van Swift, en reeds gebruikt door Santander.
BUSSENIERS. “De rechtszaak tussen Ripple en de SEC heeft de afgelopen jaren veel onzekerheid veroorzaakt. De SEC heeft Ripple Labs aangeklaagd onder meer wegens ongeregistreerde effectenverkoop.
“Onlangs zijn er echter signalen dat Ripple sterker uit de strijd kan komen, wat de prijs van XRP een positieve impuls heeft gegeven. XRP heeft unieke use-cases, zoals snellere en goedkopere internationale betalingen, en heeft een loyale community. Toch blijf ik voorzichtig, omdat de centrale structuur van Ripple vragen oproept over de toekomstbestendigheid van het project.”
Memecoins of grapmunten blijven populair. Wat vindt u van die trend?
BUSSENIERS. “Memecoins als dogecoin en pepe zijn aantrekkelijk voor beginnende beleggers, maar hun waarde is vooral afhankelijk van aandacht en hypes. Voor analyse raad ik aan Google Trends te gebruiken, om het sentiment te meten (lacht). Professionele beleggers gebruiken die volatiliteit vaak om posities te liquideren, wat de markt verder beweegt. Maar ik vind het shitcoins.”
Wat is uw mening over cryptoprojecten die kunstmatige intelligentie (AI) integreren in hun technologie of gebruikstoepassingen?
BUSSENIERS. “AI-crypto is een hype, vergelijkbaar met DeFi en NFT’s uit eerdere cycli. Het is belangrijk te investeren in infrastructuur die deze trends ondersteunt, zoals blockchains en tools die speciaal ontworpen zijn voor AI. Die hebben meer kans om op de lange termijn relevant te blijven dan individuele projecten die zich alleen op AI richten.”
Niet verstandig (nu) in te stappen
Is het niet veiliger in ETF’s te investeren dan rechtstreeks in cryptomunten?
BUSSENIERS. “In België is het mogelijk in crypto-ETP’s (Exchange Traded Products; de overkoepelende term voor dergelijke beleggingsinstrumenten, nvdr.) te investeren, maar er zijn enkele belangrijke overwegingen:
“Crypto-ETN’s, ook bekend als Exchange Traded Notes (ETN’s) voor cryptovaluta, zijn ruim beschikbaar via Belgische brokers als Bolero, Keytrade Bank, Saxo en Degiro. Die ETP’s dekken niet alleen de bitcoin, maar ook andere grote cryptomunten, zoals ether, SOL en XRP. Bij het investeren in die producten is het belangrijk rekening te houden met de beurstaks (0,35% of 1,32%, afhankelijk van de registratie) en mogelijke meerwaardebelasting (de zogenoemde Reynders-taks van 30 procent op de winst bij verkoop voor fondsen met minstens 10% obligaties).
“Hoewel crypto-ETF’s diversificatie en regelgeving bieden, wat ze potentieel minder risicovol maakt dan directe investeringen in cryptomunten, hebben ze ook nadelen. Veel crypto-ETF’s hebben een kleine marktkapitalisatie, wat tot liquiditeitsrisico’s kan leiden. Daarnaast zijn er kosten verbonden aan het beheer van de ETF’s. Voor grotere investeringen op de lange termijn kan het, gezien de belastingimplicaties, soms voordeliger zijn rechtstreeks in cryptomunten te investeren. Het is altijd raadzaam een financieel adviseur te raadplegen voor persoonlijk advies, gezien de complexiteit van de fiscale regels en de volatiliteit van de cryptomarkt.”
Wat met investeren in een aandeel als MicroStrategy, dat ook sterk gelinkt is aan de bitcoinprijs? Sinds 2020 heeft het Amerikaanse softwarebedrijf een aanzienlijke hoeveelheid bitcoins ingeslagen, waardoor het nu de grootste bedrijfsbezitter van de cryptomunt is.
BUSSENIERS. “Mijn optimistische kijk op het vermogen van MicroStrategy om te profiteren van bitcoinwinsten is deels te danken aan de uitzonderlijke timing van het bedrijf bij het uitvoeren van zijn aankoopstrategie te midden van de volatiliteit van de munt. Met name beleggers die MicroStrategy-aandelen kochten in plaats van bitcoins, zagen winsten van 2.521 procent, versus 1.156 procent voor de bitcoin, over vijf jaar.
“Als we de prestaties van MicroStrategy bekijken sinds het in 2020 begon met zijn strategische bitcoinacquisitiestrategie, zijn de resultaten indrukwekkend. Van 2020 tot 2024 leverde MSTR een jaarlijks rendement van 80 procent met een standaarddeviatie van 112 procent, ondanks maximale drawdowns van 81 procent. Ter vergelijking: de bitcoin leverde in dezelfde periode een jaarlijks rendement van 60 procent, met een standaarddeviatie van 69 procent en maximale drawdowns van 73 procent.
“Hoewel de rendementen van MSTR gepaard gaan met een aanzienlijk hogere volatiliteit, zijn ze op de korte en de lange termijn superieur gebleken aan die van de bitcoin. Die outperformance hangt af van het vermogen van MicroStrategy om zijn strategie effectief uit te voeren en van de waardering van de bitcoin op de lange termijn.”
Is nu instappen, tijdens een stierenmarkt, verstandig?
BUSSENIERS. “Dit is volgens mij niet het ideale moment voor een leek om in te stappen. De prijzen zijn te hoog. Voor wie technische analyse beheerst, kan het interessant zijn deze situatie nader te bestuderen. Maar voor de meeste beginnende beleggers is het beter af te wachten. Institutionele beleggers beginnen vaak in deze fase langzaam te verkopen, omdat ze al significante winsten hebben gemaakt. De retailbeleggers – particulieren – zijn nog niet massaal ingestapt, wat mogelijk nog kan gebeuren. Dat patroon herhaalt zich vaak in cycli: institutionele spelers kopen in bij lage prijzen en verkopen wanneer de markt oververhit raakt, waarna een piek ontstaat en de correctie volgt. Dat proces is voorspelbaar, maar het blijft essentieel goed geïnformeerd te blijven.”
Welke tools gebruikt u voor technische analyse?
BUSSENIERS. “Ik combineer verschillende tools, zoals Fibonacci, Elliott Wave, MACD en RSI. Moving Averages blijven mijn favoriet, omdat ze consistent winstgevend zijn. Het is belangrijk een brede aanpak te hebben en meerdere indicatoren te gebruiken om markttrends goed te begrijpen.”
Busseniers’ crypto-picks voor 2025
1/ Bitcoin (BTC)
“De koning van crypto blijft de meest stabiele keuze, met bewezen waardeopslag en adoptie door institutionele beleggers.” De bitcoin blijft een pionier in de wereld van de digitale activa. Hij wordt vaak gezien als digitaal goud, en fungeert steeds vaker als een hedge tegen economische instabiliteit, vooral in landen met hoge inflatie.
2. Ethereum (ETH)
“Ondanks concurrentie blijft de ethereum een toonaangevende blockchain voor slimme contracten en Layer 1-projecten.” Met de overgang naar ethereum 2.0 is het netwerk energie-efficiënter geworden, maar het staat ook voor uitdagingen, zoals centralisatie en concurrentie van snellere alternatieven, zoals de solana.
3. Solana (SOL)
“Bekend om zijn snelheid en lage kosten, met een sterke focus op gebruiksvriendelijke applicaties.” De solana heeft zich gevestigd als een favoriet voor NFT-marktplaatsen en DeFi-toepassingen, maar kampt soms met netwerkstoringen die vragen oproepen over stabiliteit op de lange termijn.
4. Polkadot (DOT)
“Een pionier in interoperabiliteit tussen blockchains, met enorm potentieel voor schaalbare oplossingen.” Polkadots parachain-architectuur maakt het mogelijk meerdere blockchains tegelijkertijd te laten werken, wat de schaalbaarheid en de flexibiliteit bevordert in complexe ecosystemen.
5. Cardano (ADA)
“Een wetenschappelijk onderbouwde blockchain, die zich richt op duurzaamheid en inclusiviteit, vooral in ontwikkelingslanden.” Cardano onderscheidt zich door een trage maar methodische aanpak, waarbij elke stap wetenschappelijk wordt onderbouwd. Het platform richt zich op praktische oplossingen, zoals blockchain-toepassingen voor identiteitsbeheer in Afrika.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier