Advies aandeel Philip Morris International omlaag

Als gevolg van een stroom negatief nieuws over de tabaksindustrie verlaagt ABN Amro de opinie voor het aandeel Philip Morris International van kopen naar houden.

Nadat de analisten van de bank hun opinie op 14 februari van dit jaar verhoogden naar kopen heeft het aandeel 50% aan waarde gewonnen.

Daarbij is ook het dividendrendement achtenswaardig. Een solide omzetgroei en een gezonde kasstroom maken het aandeel tot veilige investering in het huidige volatiele beursklimaat.

De tabaksindustrie kampt echter met een stroom negatieve publiciteit waarvan het einde niet in zicht is. Drie weken geleden won Australië de juridische strijd met de tabaksindustrie.

Op 1 december dit jaar zien sigarettenpakjes in het land er alle hetzelfde uit: olijfgroen met een waarschuwing en confronterende foto’s over roken en ziekten.

Hoewel de tabaksindustrie alles op alles zet om de beslissing van de Australische Hoge Raad tegen te houden, vrezen we dat ook landen als Nieuw Zeeland, Groot-Brittannië, Frankrijk en India snel tot soortgelijke maatregelen overgaan.

EU overweegt logoverbod

De Europese Unie overweegt eveneens een logoverbod op pakjes sigaretten een strengere wetgeving voor nieuwere tabaksproducten zoals elektronische sigaretten.

In Rusland wordt naar verwachting volgend jaar een rookverbod ingevoerd op openbare plekken. Rusland is na China ’s werelds grootse afnemer van sigaretten.

Hoewel de maatregelen die landen nemen om het roken tegen te gaan op korte termijn weinig effect zullen hebben op de winst per aandeel van tabaksfirma’s en het onduidelijk is hoe het de resultaten op lange termijn beïnvloedt, kan de stroom negatief nieuws de nu hoge waarderingen in de sector omlaag duwen.

ABN Amro adviseert om de winst te nemen op het aandeel Philip Morris International en de analisten van de bank verlagen hun opinie van kopen naar houden. Daarmee is ook het laatste koopadvies dat de bank had voor een tabaksaandeel voorlopig van tafel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content